30 ΧΡΟΝΙΑ “ΚΤΙΡΙΟ” ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Μοίρασε το

Μια έκθεση ξεχωριστή από τις συνηθισμένες εγκαινίασε τη Δεύτερα 13 Ιουνίου το πρωτόπορο τεχνικό περιοδικό “ΚΤΙΡΙΟ”, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εορταστικών του εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων κυκλοφορίας του, διοργάνωσε έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με παρουσίαση 200 κτιρίων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα τεύχη του από το 1986 έως το 2016, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου 2016. http://www.teloglion.gr/el/node/18167

Η έκθεση, με τίτλο “30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ”, εγκαινιάστηκε σε μια ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα, παρουσία πολλών αρχιτεκτόνων, μηχανικών, συνεργατών, φίλων και αναγνωστών του περιοδικού, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων 30 χρόνων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Βασίλειος Ταρλατζής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Νίκος Καλογήρου, ο καθηγητής Α.Π.Θ. και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Αναστάσιος Κωτσιόπουλος και ο καθηγητής Α.Π.Θ. και μέλος Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Νικόλαος Μουσιόπουλος.

Οι ομιλητές, αναφερόμενοι στο έργο και τον καθοριστικό ρόλο του περιοδικού στη διάδοση της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας των κατασκευών συνεχάρησαν τους εκδότες του Πέτρο Παπαϊωάννου και Δήμητρα Τσιώρα για την προσφορά τους στο χώρο της τεχνικής ενημέρωσης και τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους με το ίδιο σθένος και την απαρέγκλιτη αφοσίωσή τους.

Για το όραμα, την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη το 1986, και τη μετέπειτα πορεία του περιοδικού μίλησαν οι ίδιοι οι εκδότες του, οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους τους συνεργάτες τους, τις εταιρείες δομικών υλικών, τους αναγνώστες και συνδρομητές αλλά και όλους τους προσκεκλημένους για τις προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια για έγκυρη τεχνική ενημέρωση, για την προώθηση της αρχιτεκτονικής και την αναβάθμιση της ποιότητας των κατασκευών στην Ελλάδα.

Συγκινητική ήταν η παρεμβολή του πρώτου διευθυντή σύνταξης κ. Ερωτόκριτου Τσίγκα, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του περιοδικού και στις πρώτες αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδοτική εταιρεία “ΚΤΙΡΙΟ – εκδόσεις” εξέδωσε σε πανελλαδικό επίπεδο από το 1986 μέχρι σήμερα περίπου 300 τεύχη “ΚΤΙΡΙΟ” με 1.600 τεχνικά άρθρα και 1.200 δημοσιεύσεις κτιρίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, δεκάδες αρχιτεκτονικά και τεχνικά βιβλία, όπως επίσης και 12 τεύχη με τίτλο “Επιστημονική Έκδοση”, στα οποία δημοσιεύονταν άρθρα Ελλήνων καθηγητών με θέματα έρευνας κατασκευών.

Το 1996 ίδρυσε και λειτούργησε για 13 χρόνια, μέχρι την έναρξη της κρίσης, το πρωτοπόρο Συνεδριακό Κέντρο “BUILDING CENTER” με το πρώτο Τεχνικό Βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, την Έκθεση νέων υλικών και τη διοργάνωση περίπου 70 Ημερίδων με τεχνικά και αρχιτεκτονικά θέματα και ανέβασε στο Διαδίκτυο το 1998 την πρώτη ιστοσελίδα τεχνικής πληροφόρησης και παρουσίασης αρχιτεκτονικών έργων (www.ktirio.gr).

Σήμερα, στα “πέτρινα” χρόνια των κατασκευών προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει στην επανεκκίνηση και στην υγιή ανάπτυξη του κλάδου, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του χώρου.

Γενική άποψη από το χώρο της έκθεσης την ημέρα των εγκαινίων.

01

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διαδρομή στην ελληνική αρχιτεκτονική των 30 τελευταίων χρόνων.

02

Η έκθεση περιλαμβάνει την παρουσίαση 200 κτιρίων, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στα τεύχη και στις εκδόσεις “ΚΤΙΡΙΟ” από το 1986 έως το 2016.

03

Πέτρος Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχανικός, εκδότης του περιοδικού “ΚΤΙΡΙΟ”.

04_papaioannou

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου