ΜΑ ΤΟΝ ΤΟΥΤΑΤΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΞ ΠΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μοίρασε το

«Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπο ρωμαική κατοχή… Όλη; Όχι. Ένα χωριό ανυπότακτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη…».Έτσι ξεκινά κάθε ιστορία του «Αστερίξ» εδώ και 50 χρόνια, από τις 29 Οκτωβρίου του 1959. Ήταν τότε που για πρώτη φορά οι χάρτινοι ήρωες του γαλατικού χωριού βγήκαν στον κόσμο μέσα από τις σελίδες του γαλλικού περιοδικού «Pilote», χάρη στα κείμενα του Rene Goscinny και τον χρωστήρα του Albert Uderzo.

Σε λιγότερο από μισό αιώνα, οι περιπέτειες του Γαλάτη ήρωα έκαναν τον γύρο του κόσμου κυκλοφορώντας σε 34 άλμπουμ, που μεταφράστηκαν σε 107 γλώσσες και διαλέκτους (ακόμα και αρχαία ελληνικά, αλλα και στην κρητική και την ποντιακή διάλεκτο) σε 325 αντίτυπα.

Τα 50 χρόνια «ζωής» του Γαλάτη ήρωα κόμικς έγιναν η αφορμή για τη μεγάλη πρωτότυπη έκθεση, που διοργανώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Διοργανωτές της έκθεσης είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, αλλά και η εταιρεία «Μαμούθ Κόμικς» (εκδότρια εταιρεία των εντύπων του Αστερίξ στην Ελλάδα).

Στην έκθεση προτείνεται -από τον μουσειολογικό σχεδιασμό της- μια μορφή συνομιλίας του Γαλάτη ήρωα του 1ου π.Χ. αιώνα με τα εκθέματα της ρωμαικής περιόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Έτσι, δίπλα στα αγάλματα, τις προτομές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και τα άλλα εκτιθέμενα ευρήματα, ο μικρόσωμος ανυπότακτος Γαλάτης θα εμφανίζεται ως σχολιαστής και παράλληλα θα ενημερώνει τον επισκέπτη μέσα από τη δική του εκδοχή για την ιστορία της ρωμαικής κατοχής στην πόλη. Στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, και τεύχη του γαλλικού περιοδικού «Pilote» καθώς και η γραφομηχανή του Ρενέ Γκοσινύ (κειμενογράφου του Αστερίξ) από τη συλλογή του Μουσείου Κόμιξ της πόλης Αγκουλέμ της Γαλλίας.

«Επιτέλους μπορούμε να γελάσουμε με τον εαυτό μας, όσο και με τους προγόνους. Στον Αστερίξ, η ιστορία δεν είναι σχολική αποστήθιση, το παρελθόν δεν είναι απροσπέλαστο, είναι εδώ και είναι απόλαυση», τονίζει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη. Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζυλιέν Κιαπόνε – Λουκέζι δήλωσε ενθουσιασμένος για τη μουσειολογική προσέγγιση της έκθεσης με το διάλογο, που αναπτύσσει ο «χάρτινος» ήρωας με την αρχαιότητα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, με τίτλο «50 χρόνια Αστερίξ – Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», προγραμματίζεται για τις 2 Μαρτίου στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων σκιτσογράφων. Θα συζητηθούν τα 50 χρόνια του Γάλλου ήρωα κόμικ στην Ελλάδα και το ελληνικό παράδειγμα της σύγχρονης τέχνης στη σκιτσογραφίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου