ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Μοίρασε το

Ξαναζωντανεύει το παλιό – αλλά αναστηλωμένο- ελαιοτριβείο του παπού του Οδυσσέα Ελύτη, στη Λέσβο το Σάββατο (1 Αυγούστου). 
Με μια πανηγυρική εκδήλωση – που περιλαμβάνει περιήγηση του κοινού στους χώρους του, την τελετή των εγκαινίων και μια γιορταστική μουσική παράσταση με το συγκρότημα «Café Aman του Φέρρη» – ξαναζωντανεύει το Σάββατο 1η Αυγούστου 2009 στις 9 μ.μ. ένα ιστορικό βιομηχανικό μνημείο της Λέσβου που αναστυλώθηκε και πήρε την πρώτη του μορφή ύστερα από τρία χρόνια επίπονων εργασιών.

Πρόκειται για το ελαιοτριβείο που δημιούργησε το 1887 στον Παπάδο της Γέρας ο προύχοντας Νικόλαος Βρανάς, παππούς του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο με πρωτοβουλία και ευθύνη της μη κερδοσκοπικής Εταιρεία Αρχιπέλαγος – γνωστής για τις πολύπλευρες πολιτιστικές πρωτοβουλίες της στο χώρο του Αιγαίου. Το σημαντικό αυτό έργο πολιτισμού θα εγκαινιάσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας και  ο Πρόεδρος  της Εταιρείας Αρχιπέλαγος διακεκριμένος σκηνοθέτης κ. Νίκος Κούνδουρος. «Ψυχή» της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο τ. Υπουργός και βουλευτής , Νίκος Σηφουνάκης , αρχιτέκτονας στο επάγγελμα , ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια έχει αναλάβει σημαντικότατες πρωτοβουλίες στο Νομό Λέσβου για την διάσωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ 10 ΕΤΩΝ

Το έργο της ανάδειξης αυτού του μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικού μνημείου της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης, που πέρασε στην ιδιοκτησία της  Εταιρεία Αρχιπέλαγος το 1999 με σκοπό να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου, χρηματοδοτήθηκε από το Γ’  ΚΠΣ (Ολοκληρωμένα  Προγράμματα  Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ), την Εθνική Τράπεζα, την Βουλή των Ελλήνων, την Cosmote και άλλους χορηγούς και έγινε με κάθε σεβασμό στη λιτή αρχιτεκτονική σύνθεση και τη μορφολογία του. Παράλληλα με τα κτίρια, αποκαταστάθηκε πλήρως και ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου που, αφού μεταφέρθηκε και συντηρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο στην Ερμούπολη της Σύρου, επανατοποθετήθηκε ξανά στους χώρους του προκειμένου το συγκρότημα να λειτουργήσει ως «Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου», δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του λαδιού.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι προσκεκλημένοι και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το συγκρότημα «Café Aman του Φέρρη» στη μουσική παράσταση «Ονείρου Ελλάς» που αποτελεί μια μαγική διαδρομή στα μονοπάτια της ιστορίας του ρεμπέτικου με ξεναγό τον, βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη.
 Το «Café Aman του Φέρρη» δημιουργήθηκε το 2001, εμφανίστηκε επανειλημμένα σε νυχτερινά κέντρα και σε δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έγινε πασίγνωστο από τις τακτικές εκπομπές του στην ΕΤ3. Σήμερα αριθμεί 16 μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους οι 8 είναι τραγουδιστές. Οι ενορχηστρώσεις της Θέσιας Παναγιώτου, που έχει τη μουσική διεύθυνση του συγκροτήματος, περιλαμβάνουν όλα τα όργανα του εθνικού μας τραγουδιού – μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κανονάκι, βιολί, κλαρίνο, κ.ά. – προσαρμοσμένα στα σύγχρονα ακούσματα. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Φέρρη, ο οποίος δηλώνει: «Θελήσαμε σ’ αυτή την παράσταση, ν’ αποδώσουμε στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι, το μέγεθος και το εύρος που τους αξίζει».
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου