Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μοίρασε το

“Η Πυθαγόρεια Θεώρηση της Μουσικής: μαθηματικές και φιλοσοφικές διαστάσεις”, είναι ο τίτλος της επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνεται στη Σάμο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ηραία.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην διαχρονική αξία του έργου του Πυθαγόρα του Σάμιου, φιλόσοφου, μαθηματικού, γεωμέτρη και θεωρητικού της μουσικής και της Πυθαγόρειας Σχολής, εν γένει, το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος  Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Σάμου,  του Πνευματικού Κέντρου του Πυθαγορείου , της Πυθαγόρειας Ακαδημίας και  του Οργανισμού τουρισμού Σάμου,  διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με τίτλο: Η Πυθαγόρεια Θεώρηση της Μουσικής: μαθηματικές και φιλοσοφικές διαστάσεις. Η διημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους, Έλληνες και ξένους,  και θα διεξαχθεί στην την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου των Πυθαγορείων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ηραία.

Βασικοί θεματικοί άξονες της διεθνούς διεπιστημονικής δι ημερίδας  είναι η επανεξέταση των πηγών γύρω από την Πυθαγόρεια Θεώρηση της μουσικής  από την αρχαιότητα έως και την σύγχρονη εποχή,  η συνεισφορά της  Πυθαγόρειας κληρονομιάς στην σύγχρονη  συστηματική και υπολογιστική μουσικολογία ,  η εξύψωση της αρμονίας σε όλους τους τομείς, η διεπιστημονική προσέγγιση των Πυθαγορείων για την αντίληψη του Κόσμου, η μαθηματική θεώρηση της μουσικής κ.α.
Οι  προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι Μουσικολόγοι, Αστροφυσικοί, Μαθηματικοί και Φιλόσοφοι  από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Διακεκριμένη μορφή της διημερίδας ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος των Media , Friedrich Kittler, Ομότιμος Καθηγητής στο Humbolt University του Βερολίνου, ό οποίος στο τελευταίο του βιβλίο ασχολείται με την σχέση μαθηματικών και μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα , όπου η Πυθαγόρεια θεωρία της μουσικής αντιμετωπίζεται ως απαρχή όλων των ευρωπαϊκών επιστημών, κάνοντας κατανοητό ότι στην αρχαία Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Πυθαγόρεια Σχολή,  επιστήμη και τέχνη είναι μέρος του ίδιου ΄λόγου”.
Εξέχουσες επίσης προσωπικότητες που πρόκειται να λάβουν μέρος στην διημερίδα, ο γνωστός Aν.Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Στράτος Θεοδοσίου,  ο Καθηγητής Μουσικής Ακουστικής  του Παν. Αθηνών, Χ.Σπυρίδης, ο ερευνητής και υποδιευθυντής του IRCAM (Γαλλια), Gerard Assayag (συγγραφέας ενός παγκοσμίως γνωστού βιβλίου  γύρω από την  σχέση Μουσικής και τα Μαθηματικών)  ο εκδότης του επιστημονικού περιοδικού «Music and mathematics», Thomas Noll, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Κ.Νιάρχος,  ο Αν..Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Παύλος ΚαΪμακης, και πολλοί άλλοι.
Η διημερίδα θα πλαισιωθεί από μια πρωτότυπη συναυλία με τίτλο «Αν οι αριθμοί τραγουδούσαν» όπου θα γίνει μια αναφορά στο Πυθαγόρειο χόρδισμα ανάλογα με τις μαρτυρίες των θεωρητικών τη εποχής από την Αρχαιότητα (αρχαία Ελληνική Λύρα) έως και την αναγέννηση (αναγεν. Λαούτο) , κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην κληρονομιά της Πυθαγόρειας κλίμακας στην δημώδη Ελληνική μουσική.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στο
http://meeting09.pythagoriosacademy.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

5 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου