Κάποια δικά μας παιδιά για τη Μακεδονία μας

Ο Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος μνημονεύει Έλληνες Μακεδόνες που χρόνια τώρα δίνουν τον δικό τους αγώνα, ώστε η Μακεδονία να μην γίνει μονοπώλιο των Σκοπιανών. Κυριότεροι ο Ηλίας Κουσκουβέλλης και η Αθηνά Κρικέλη mt olympus series new deal

Μοίρασε το

Ο Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος μνημονεύει Έλληνες Μακεδόνες που χρόνια τώρα δίνουν τον δικό τους αγώνα, ώστε η Μακεδονία να μην γίνει μονοπώλιο των Σκοπιανών. Κυριότεροι ο Ηλίας Κουσκουβέλλης και η Αθηνά Κρικέλη


Κάποιοι άνθρωποι δικοί μας, δικά μας “παιδιά”, κάποιοι που ζουν δίπλα μας. Ίσως φταίει πως γεννήθηκαν σε ένα τόπο που κάθε χωριό στην πλατεία του έχει βωμούς. Πρόσφατους βωμούς με ονόματα όπως Τέλλος Άγρας, Καπετάν Φαρμάκης, Μπομπαράς, Άρμεν Κούπτσιος, Μιχαήλ Σιωνίδης, Λουκάς Κόκκινος, Κωνσταντίνος Ρίζος, Γεώργιος Μόδης, Γεώργιος Γιώτας, Κωνσταντίνος Χρήστου, Ευάγγελος Νάτσης, Φιλόλαος Πηχεών, Ιωάννης Ράλλης, Σταύρος Ρήγας, Δούκας Γαϊτατζής, Θεοχάρης Κούγκας, Κωνσταντίνος Μαζαράκης, Κωνσταντίνος Γαρέφης, Γεώργιος Παπαστεφάνου, Λαμπρινός Βρανάς, Στέφανος Παπαγάλος και αμέτρητοι άλλοι.
Ίσως φταίει πως είχαν περάσει μόνο δυο γενιές από τότε που μέλη των οικογενειών τους είχαν πολεμήσει, είχαν σφαγιάσει και είχαν σφαγιαστεί σε έναν τόπο που έχει το όνομα Μακεδονία.
Ίσως φταίει που στα παιδικά τους χρόνια καθώς βελόνιαζαν καπνά στα καμποχώρια. Ή έβοσκαν πρόβατα στα βουνά άκουγαν τις ιστορίες για τους προπαππούδες τους. Μόλις πενήντα χρόνια πίσω. Χαλκιδικιώτες, Σερραίοι, Καστοριανοί, Γρεβενιώτες, Λιτοχωρίτες, Γιαννιτσιώτες, Δραμινοί, Κοζανίτες, Λεχοβίτες, Βλατσώτες, Ναουσιώτες, Βλάχοι του Πάϊκου και του Χορτιάτη.
Όλοι αυτοί πρόθεσαν τις ιστορίες τους στις ματωμένες ιστορίες ενός άλλου κομματιού του Ελληνισμού που ήρθε,15 χρόνια μετά, στη γη της Μακεδονίας. Τους πρόσφυγες.

Κάποια δικά μας παιδιά

Αυτά λοιπόν τα “παιδιά”, στην σημερινή εποχή, δίνουν μια άλλη μάχη, επίμονη και επίπονη και με ελάχιστους συμπαραστάτες.
Τέτοια “παιδιά” είναι ο Σύλλογος Μοναστηριωτών που αριθμεί χιλιάδες μέλη με καταγωγή από το Μοναστήρι. Άκουσε κανείς στην Αθήνα γι αυτά τα “παιδιά”;

  • Διάβασε ποτέ κανείς έστω και μία φορά την εφημερίδα που εκδίδει ο πρόεδρος του, ο Σωτήρης ο Βόσδου, εκεί πάνω στην Φλώρινα με τα πενιχρά του μέσα;
  • Αναγνωρίστηκε άραγε ποτέ η Ελληνική Μειονότητα από τον Βόρειο γείτονα; Η Σαρακατσάνικη; Η Βλάχικη;

Τέτοια παιδιά, πήραν μέρος σε μια σειρά αποστολών που έστελναν Διεθνείς Οργανισμοί και το Ελληνικό Κράτος στα Σκόπια ώστε να το βοηθήσουν να στηθεί στα πόδια του, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του ’90. Έβλεπαν μια τριτοκοσμική περιοχή,
Οι Σέρβοι τους αποκαλούσαν “γυφτοσέρβους”. Οι Βούλγαροι γελούσαν μαζί τους γιατί μιλούσαν σχεδόν την ίδια γλώσσα. Και έστηναν τα πρώτα φιλοβουλγάρικα κόμματα και οι Αλβανοί, δικαιολογημένα, ήταν θυμωμένοι με την ελίτ της περιοχής
– Αυτά τα παιδιά, προσπαθούσαν, μέσα στην επικράτεια των Σκοπίων, μιλώντας σε οργανισμούς, υπουργεία και διεθνή φόρα να πείσουν πως η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη περνάει μέσα από τον σεβασμό της ιστορίας. Βλέπετε εδώ είναι Βαλκάνια…
– Ο κόσμος τους άκουγε, δεχόταν αυτά που τους έλεγαν. Αλλά μια Νομενκλατούρα πρώην κομμουνιστών ήθελε να πάρει τα ηνία στην νέα εποχή που ξημέρωνε σε εκείνον τον τόπο. Θεωρούσε πως η μόνη συνεκτική κόλλα που θα κρατούσε όλους αυτούς ενωμένους κάτω από την δική τους ηγεσία θα ήταν η καπήλευση της ιστορίας μέσα από την δημιουργία ενός πλαστού έθνους και μίας ανύπαρκτης -πλαστής- γραπτής γλώσσας.

Απέναντι στο Ουράνιο Τόξο

Τέτοια “παιδιά” ήταν αυτά που αντιτάχθηκαν στην προσπάθεια ενός Ελληνικού πολιτικού κόμματος με την ονομασία “Ουράνιο Τόξο” που προσπαθούσε να στηρίξει θέσεις αλυτρωτισμού περιοχών της Μακεδονίας. Που προσπαθούσε για την απόσχισή τους και την ένωση τους με τα Σκόπια. Όχι πολύ μακριά, μόλις την δεκαετία του ’90…
Τέτοια παιδιά ήταν μια δράκα σημερινών πενηντάρηδων που την δεκαετία του ’80 έδωσαν την ψυχή τους ενάντια σε πολιτικούς και κόμματα για να μπορέσουν να μετονομάσουν την ΑΒΣΘ σε “Πανεπιστήμιο Μακεδονίας”.
– Ένα απ αυτά τα “παιδιά”, αργότερα, έδωσε την προσωπική του μάχη ως καθηγητής πανεπιστημίου. Για να κατοχυρώσει το όνομα “Πανεπιστήμιο Μακεδονίας” σε διεθνείς οργανισμούς. Ο μοναδικός λόγος που κανένα από τα πανεπιστήμια των Σκοπίων δεν έχουν τον προσδιορισμό “Μακεδονίας” ακούει στ όνομα Ηλίας Κουσκουβέλλης, σημερινός Κοσμήτωρ της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ και πρώην Πρύτανης. Είναι ο άνθρωπος που κατοχύρωσε παγκόσμια την ονομασία “Πανεπιστήμιο Μακεδονίας”.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλλης και η Αθηνά Κρικέλη

Ένα άλλο “παιδί”, που ακούει στ’ όνομα Αθηνά Κρικέλη, κάποια στιγμή έτρεχε με την ψυχή στο στόμα, μαζί με 2-3 άλλους, στους δρόμους του Μανχάταν για να προλάβουν να κατοχυρώσουν την λέξη ” Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων” πριν προλάβουν να το κάνουν οι Σκοπιανοί που μόλις είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της ΝΥ.
– Η Αθηνά Κρικέλη έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο στις Κάννες το 2011 για το καλύτερο πολιτικό ντοκιμαντέρ «Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο”.
– Το 2013 προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ της «Χτυπούν την πόρτα 13». Την επόμενη ημέρα της προβολής του ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποχώρησε δημοσκοπικώς 9 μονάδες.
Πολλοί λένε ότι είναι αυτή που «έριξε» τον Χριστόφια.
– Με 4 Τelly Awards (παναμερικανικά βραβεία), 2 προτεινόμενα για ΕΜΜΥ, 13 παγκόσμια χρυσά αγαλματίδια για την μέχρι τώρα σειρά του Μt Olympus είναι, αυτή την στιγμή, προτεινόμενη για άλλα 5 παγκόσμια.
– Την Αθηνά τίμησαν οι δήμαρχοι Τζουλιάνι και Μπλούμπεργκ καθώς και το αμερικανικό κοινοβούλιο για την προσφορά της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νέας Υόρκης.
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ “Mt Olympus the Series”,που συν-σκηνοθέτησε με τον Δημήτρη Ζησόπουλο «πηγαίνει» για τα ΟΣΚΑΡ του 2019. Η φωνή που ακούγεται είναι του ηθοποιού Denzel Washington. (δείτε παρακάτω)
Υπάρχουν λοιπόν κάποια “παιδιά” που ακόμα και σήμερα επιμένουν. Δημιουργούν και πολεμούν. Κάποια δικά μας παιδιά, κάποιοι Μακεδόνες…
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Ευγένιου Καλαϊτζόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου