ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Μοίρασε το

Στις αρχές του 1986, μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ιδιωτικές κατασκευές, ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Παπαϊωάννου και η αρχιτέκτων μηχανικός Δήμητρα Τσιώρα αποφάσισαν να εκδώσουν το πανελλαδικό και πρωτοπόρο τεχνικό περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ.

Παρά την εμπειρία στο χώρο των κατασκευών και τις πανεπιστημιακές σπουδές ήταν πολύ δύσκολο για όλους τότε να κτίσουν σύγχρονα και ποιοτικά κτίρια, λόγω της έλλειψης τεχνολογικών γνώσεων, σύγχρονων υλικών και ειδικών εφαρμογών από εξειδικευμένες εταιρείες και τεχνίτες. Ήταν μια εποχή μεγάλης ανοικοδόμησης, με εμπειροτέχνες κατασκευαστές, χωρίς πολλά στεγαστικά δάνεια, χωρίς υψηλές απαιτήσεις ποιότητας, με πολύ μικρή ποικιλία υλικών κατασκευής και χωρίς τους μελετητές αρχιτέκτονες και μηχανικούς να έχουν ενεργή συμμετοχή ή ισχυρό λόγο, στην κατασκευή των κτιρίων.

Σε αυτό το επαγγελματικό περιβάλλον οι εκδότες του περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ, πίστεψαν ότι με “εργαλείο” την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την κουλτούρα του κλάδου και να ανοίξουν το δρόμο στην ποιότητα των κατασκευών, όπως και στους μηχανικούς και στους αρχιτέκτονες για να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές.

Με έδρα στη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα, με γνώση των αναγκών των κατασκευών, άρχισαν να ανακαλύπτουν από το διεθνές περιβάλλον τις σύγχρονες τεχνολογίες της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών και να τις επεξεργάζονται ώστε να είναι εφαρμόσιμες στη χώρα μας.

Παράλληλα με “αιχμή του δόρατος” τη σελίδα του εκδοτικού, προσπαθούσαν να εξηγήσουν στον ευρύτερο τεχνικό κόσμο τη χρησιμότητα του μηχανικού και του αρχιτέκτονα στις κατασκευές.

Πίστευαν ακράδαντα από τότε, ότι μόνο οι μηχανικοί και οι ενημερωμένοι επαγγελματίες στην τεχνολογία και στα σύγχρονα υλικά, θα οδηγούσαν τον κλάδο στην παραγωγή ποιοτικών έργων.

Με αυτή τη φιλοσοφία και αυτό το όραμα κυκλοφόρησαν το 1ο τεύχος το Σεπτέμβριο του 1986, με τίτλο “ΚΤΙΡΙΟ – επιλογή στη δόμηση”.

Αυτός ήταν τότε και ο τίτλος της εκδοτικής τους εταιρείας, που εξέδωσε σε πανελλαδικό επίπεδο από το 1986 μέχρι σήμερα περίπου 300 τεύχη ΚΤΙΡΙΟ με περίπου 2.400 τεχνικά άρθρα και δημοσιεύσεις κτιρίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και δεκάδες Αρχιτεκτονικά και Τεχνικά βιβλία, όπως επίσης και 12 τεύχη με τίτλο “Επιστημονική Έκδοση”, που δημοσίευαν επιστημονικά άρθρα Ελλήνων καθηγητών με θέματα έρευνας κατασκευών.

[quote text_size=”small”]

Όλος αυτός ο πλούτος συγκεντρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, με την έκθεση 200 κτιρίων από τα δημοσιευμένα στις εκδόσεις, που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1986 – 2016. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων 30 χρόνων.

[/quote]

Στο πλαίσιο των εορταστικών μας εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του περιοδικού, 1986-2016 οι Πέτρος Παπαϊωάννου και Δήμητρα Τσιώρα σας προσκαλούνε στην Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου “30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ “ΚΤΙΡΙΟ”

Εγκαίνια τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ. στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Είσοδος Ελεύθερη

Στο www.ktirio.gr μπορείτε να συμμετάσχετε στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του καλύτερου αρχιτεκτονικού έργου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου