«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» ΣΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Μοίρασε το

Σε ένα προσωπικό ταξίδι στη χαμένη παιδική αθωότητα, αυτή  που λέγεται ότι όλοι οι «μεγάλοι» έχουν καλά κρυμμένη μέσα τους, προσκαλεί ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ. Το συμβολικό του ταξίδι ξετυλίγεται στο Θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από τη νέα ψηφιακή παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο.

Μισό και περισσότερο αιώνα μετά τη  δημιουργία του παραμυθιού που έμελλε να συντροφεύσει τις προσωπικές αναζητήσεις τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων  ανθρώπων πάνω στη Γη – όσα δηλαδή και τα αντίτυπα που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα -, οι εικόνες και το κείμενο που χάρισε στην ανθρωπότητα ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, ζωντανεύουν σε μια ψηφιακή παράσταση που σέβεται και ακολουθεί πιστά  το έργο του συγγραφέα.

Η ψηφιακή παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας», παραγωγή της Μεγάλης Ιαπωνικής Εταιρίας GOTO, ολοκληρώθηκε το 2008. Στην Ελλάδα η παράσταση, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 3 Φεβρουαρίου 2010.

Η Ξένια Καλογεροπούλου  στο ρόλο της αλεπούς, ο  Σπύρος Παπαδόπουλος στον ρόλο του πιλότου, η Ζέτα Μακρυπούλια ως τριαντάφυλλο, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως φίδι, η Ντορίτα Θεοχαρίδου στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα και ο Βασίλης Καϊλας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα, το οποίο με τη ραδιοσκηνοθεσία του Αργύρη Παυλίδη, καθηλώνει τον θεατή με ευαισθησία και τρυφερότητα. 

Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο, ενταγμένο στην ψηφιακή παράσταση,  προβάλλεται επίσης στο θόλο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος έγραψε την μουσική και τραγουδά, του Παρασκευά Καρασούλου, που έγραψε τους  στίχους, ενώ  η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Σιμόπουλου.

Στο σύνολό της η νέα ψηφιακή παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί με τον πρωταγωνιστή, στον παραμυθένιο κόσμο που έπλασε ο Εξυπερύ για τις ανάγκες του βιβλίου του. Πρόκειται ακόμη, για μια ιδιαίτερα ευχάριστη συγκυρία, καθώς το παραμυθένιο διαπλανητικό ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα  από το σπίτι του – τον αστεροειδή Β 612 – ως τον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος – αυτόν που οι άνθρωποι ονόμασαν Γη-,  ζωντανεύει στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου, στον ίδιο θόλο που αναπαριστά καθημερινά την πραγματική εικόνα και θέση εκατομμυρίων άστρων, βοηθώντας το κοινό να γνωρίσει με τρόπο απλό, ευχάριστο και επιστημονικό το Σύμπαν που μας περιβάλλει.
Μιλώντας για το μικρό Πρίγκιπα δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί  στα λόγια με τα οποία ο Στρατής Τσίρκας ήδη από το 1968 προλόγιζε την ελληνική έκδοση του βιβλίου, που ο ίδιος είχε μεταφράσει: «Το δίδαγμα του βιβλίου είναι οπωσδήποτε θετικό: είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εκείνους που αγαπούμε ή μας αγαπούν».

Μέσα σε έναν κόσμο σε κρίση, γεμάτο πλεονεξία και ματαιοδοξία, μέσα σε έναν κόσμο που τείνει να χάνει την ανθρωπιά του, ο μικρός Πρίγκιπας έρχεται γεμάτος παιδική αθωότητα και ανεμελιά να προτάξει τις δικές του αξίες: όπως η φιλία, η αγάπη, αξίες που δεν είναι απλές λέξεις. Ο Μικρός Πρίγκιπας αγωνίζεται για να υποστηρίξει αυτά που πιστεύει  και να σταθεί δίπλα σε αυτούς που αγαπά.

Το παραμύθι του Μικρού Πρίγκιπα, όπως θα «ζωντανέψει» στο θόλο του Πλανηταρίου, είναι γεμάτο μικρούς πλανήτες και μπαομπάμπ, τριαντάφυλλα και μαζί φίδια, αλεπούδες  και τον πιλότο με το χαλασμένο αεροπλάνο του κάπου στην Έρημο της Σαχάρας. Οι εικόνες είναι όλες τρυφερές και παραμυθένιες,  με βάση τα σχέδια του ίδιου του συγγραφέα, συναρπάζοντας έτσι τα μικρά παιδιά. Κι όμως το ενδιαφέρον των παιδιών είναι η καλύτερη αφορμή για τους λίγο  μεγαλύτερους, προκειμένου να έρθουν και πάλι σε επαφή με το Μικρό Πρίγκιπα και όλα όσα εκείνος θέλει να τους ψιθυρίσει.

Στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους (από 5 έως 105 ετών) που επισκέπτονται, όλο το χρόνο τον πλανηταρίο,  είναι αφιερωμένη αυτή την τρυφερή παραμυθένια παράσταση με την ελπίδα ότι θα τους θυμίσει  αυτό που ποτέ δεν πρέπει να πάψουν  να διεκδικούν: Το δικό τους δικαίωμα στο όνειρο!

Από τις 3 Φεβρουαρίου 2010.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου