ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΥΣ…

Μοίρασε το

Το Ναύπλιο είναι μια πανέμορφη πόλη της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του νομού Αργολίδας. Ταυτόχρονα είναι και ένα ανοιχτό και διαθέσιμο βιβλίο ελληνικής Ιστορίας – για όσους βέβαια δεν είναι κλασσικοί tourists.

Όπως εύστοχα είπε μια φίλη με καταγωγή από το Ναύπλιο, εκεί υπάρχουν όλα τα πρώτα του νεότερου ελληνικού κράτους. Η πρώτη πρωτεύουσα, το πρώτο φαρμακείο, το πρώτο Γυμνάσιο, το πρώτο κτίριο της Σχολής Ευελπίδων….

Εκεί υπάρχουν και δυο ακόμη σημαντικά μνημεία της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας που μας «δείχνουν» ως Έλληνες.

Το ένα είναι ο ναός του αγίου Σπυρίδωνος έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε από δύο ασήμαντους Έλληνες (τα λαμόγια Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη) ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός που πέρασε από αυτόν τον τόπο: ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Ακόμη υπάρχει στον τοίχο του ναού το σημάδι από τη σφαίρα που μαζί με τον Καποδίστρια δολοφόνησε και την προοπτική η χώρα αυτή να ορθοποδήσει και να βγει από τη μιζέρια της αδερφοφαγωμάρας και των μικροπολιτικών συμφερόντων. 27 Σεπτεμβρίου 1831 με ανοιχτές τις πληγές από την Τουρκοκρατία και πρόσφατες τις μνήμες από την Επανάσταση, δολοφονείται αυτός που έδειχνε να ξέρει, να μπορεί και να θέλει. Ας είναι. Τουλάχιστον η Ελβετία χρωστάει στον Καποδίστρια το πολιτειακό της σύστημα που την έκανε αυτό που είναι τώρα. Και το αναγνωρίζει….

Το δεύτερο «μνημείο» της ιστορίας είναι το ανήλιαγο μπουντρούμι στο κάστρο Παλαμήδι, όπου πέρασε οκτώ μήνες της ζωής του ο αρχιστράτηγος απελευθερωτής της Ελλάδας από τους Τούρκους: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

[quote text_size=”small”]

Η ποινή που επιβλήθηκε στο «Γέρο του Μωριά» από ελληνικό δικαστήριο (με αιτία ξενοκίνητες κομματικές φαγωμάρες) μετά την απελευθέρωση – ίσως ως ένα νεοελληνικό «ευχαριστώ» – ήταν ο θάνατος.

[/quote]

Ο ανεκδιήγητος μάλιστα Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Κωλέτης (έρποντας, προδίδοντας και γλείφοντας έμεινε για χρόνια στην πολιτική σκηνή και ταλαιπώρησε αρκετά το πολύπαθο αυτό γένος) απαιτούσε την άμεση εκτέλεση της ποινής. Η «φιλανθρωπία» όμως της βαυαρικής αντιβασιλείας (καθεστώς το οποίο ευχάριστα δέχθηκαν οι Έλληνες, καθώς είχαν νωρίτερα στείλει στον τάφο τον Ιωάννη Καποδίστρια) επέβαλε στον Κολοκοτρώνη την ποινή φυλάκισης στο Παλαμήδι, το οποίο λίγα χρόνια πριν είχε απελευθερωθεί από τα στρατεύματα του «Γέρου». Όταν ο Όθων ενηλικιώθηκε, απένειμε χάρη στον Κολοκοτρώνη.

Αν κάποιος από εμάς μπορεί να μείνει μέσα σε εκείνο το μπουντρούμι πάνω από 10 λεπτά, να μου το πει. Για τη λεπτομέρεια του πράγματος να σημειώσω ότι πρέπει να μπεις γονατιστός – μάλλον θα έπρεπε και κλαίγοντας…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου