ΟΙ “ΠΕΙΡΑΤΕΣ” ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Μοίρασε το

Νομίζετε ότι μόνο η μουσική «πειρατεία» ανθεί στο διαδίκτυο; Καιρός να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας  καθώς αυξάνονται οι βιβλιόφιλοι που «κατεβάζουν» τους τίτλους της προτίμησής τους από το ίντερνετ σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το γαλλικό παρατηρητήριο για το βιβλίο MOTif στην πόλη του φωτός.

Έκπληξη προκάλεσε το αποτέλεσμα. Την μερίδα του λέοντος στο παράνομο «κατέβασμα» κατέχουν οι παλαιότεροι τίτλοι παρά οι καινούριες εκδόσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι αναγνώστες στρέφονται στο διαδίκτυο προκειμένου να αποκτήσουν κάποιους παλαιότερους τόμους που πλέον δεν είναι διαθέσιμοι στα ράφια των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα το 25,6 % των βιβλίων και το 31,4 % των κόμικς που οι χρήστες της τεχνολογίας προμηθεύονται παράνομα μέσω του υπολογιστή τους δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που «χτυπούν» πιο σύγχρονα αναγνώσματα. Δύο στα τρία βιβλία που φτάνουν στα χέρια των αναγνωστών με την βοήθεια του ποντικού αφορούν τίτλους δεκαετίας. Όπως όλα δείχνουν οι καινούριες κυκλοφορίες δεν πλήττονται ιδιαίτερα από αυτό το φαινόμενο. Μόλις ένα στα τέσσερα βιβλία που «κατεβαίνουν» αφορούν σε νέο τίτλο.

Ποιους όμως συγγραφείς προτιμούν οι «πειρατές»; Το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχο καθώς τα περισσότερα «κλικ» τα συγκέντρωσαν οι φιλόσοφοι. Οι μεγάλοι στοχαστές καταλαμβάνουν το 25% στην λίστα με τους 20 πιο πολύ-κατεβασμένους συγγραφείς. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Gilles Deleuze αφήνοντας στην πέμπτη τη  J.K. Rowling και τον Paulo Coelho στην δέκατη όγδοη. Την κορυφή των ξένων τίτλων κατέχει το «Kamasutra» ενώ των γαλλικών το βιβλίο «Le Sexe pour les nuls» του Ruth Westheimer. Ακολουθεί ο διάσημος μάγος Harry Potter της J.K. Rowling.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα διαθέσιμα για παράνομο «κατέβασμα» βιβλία εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 4000 με 6000 τίτλους και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της βιβλιοπαραγωγής της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου