ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Είναι οξύμωρο από κάθε άποψη. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενός αθλήματος αταξικού με άμβλυνση των ανισοτήτων πραγματοποιείται σε μια χώρα εξ ορισμού κι εκ φύσεως ταξική με εμφανείς και ευδιάκριτες ανισότητες.

Να πρόκειται ίσως για άλλο ένα άλλοθι της “παγκοσμιοποίησης” που προσπαθεί να αποδείξει τη θετική πλευρά ενός εγχειρήματος που φέρνει χαρά και πλούτη στους λιγοστούς γνώστες των “αγορών”, θλίψη και οικονομική καχεξία στους πολλούς ανθρώπους του πλανήτη – εσχάτως και των υποτιθέμενων ανεπτυγμένων χωρών.

Ό,τι κι συνεπάγεται η διοργάνωση του Μουντιάλ στη Νότιο Αφρική. Όποιο συμβολισμό κι αν περικλείει η ουσία δεν αλλάζει. Τα βλέμματα όλου του Πλανήτη θα είναι στραμμένα σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Ίσως γιατί το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό άθλημα στον πλανήτη όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Ο μικρός να κερδίσει το μεγάλο, ο φτωχός τον πλούσιο, ο αδύναμος τον δυνατό. Είναι μια μάχη ανοικτή χωρίς ασφαλή προγνωστικά. Είναι η ιδιότητα αυτή του ποδοσφαίρου που προάγει τον μύθο του και το καθιστά “βασιλιά των σπορ”.

Είναι θετικό που τα τελευταία χρόνια οι ηγήτορες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, έπιασαν το νόημα. Για να κάνουν ελκυστικότερο το “προϊόν” σε περισσότερους θεατές-καταναλωτές έπρεπε να δείξουν πως το ποδόσφαιρο είναι απαλλαγμένο από υπόγειες εξαρτήσεις κι επιρροές του παρασκηνίου. Πως η μάχη δίνεται στον αγωνιστικό χώρο και όχι στα γραφεία. Να αναδείξουν δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρίσματα του αγωνίσματος που απεικονίζει τα χαρίσματα και τα ένστικτα του ανθρώπου.

Η πονηριά, η μεθοδικότητα, το πάθος, η στρατηγική, βρίσκουν θέση στο ποδόσφαιρο. Βρίσκει θέση κι ο ψηλός κι ο κοντός. Ο γρήγορος κι ο βαρύς. Είναι μια αναπαράσταση του πολέμου, όπου το μόνο που μετρά είναι η επικράτηση με κάθε μέσο. Όπου ο νικητής τα παίρνει όλα. Ο ηττημένος τίποτα. Όλα είναι θεμιτά, αρκεί να συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όλα είναι αποδεκτά, αρκεί να μην υποπέσει της προσοχής του διαιτητή.

Αλλά πάνω απ’ όλα και για όλα αυτά μαζί είναι το θέαμα. Αυτό που θα απολαμβάνουμε όλοι τα ζεστά μεσημέρια του Ιουνίου μέχρι το γλυκά καλοκαιρινά βράδια. Είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε και πάλι όλοι μαζί στις πλατείες και να μοιραστούμε λύπες και χαρές. Κι αν τύχει και δούμε μια γερμανική ομάδα, αλλά με Έλληνες παίχτες, να θριαμβεύει δεν θα μας χαλάσει κι ας βρισκόμαστε στο παρά πέντε της χρεοκοπίας. Έστω και για μια στιγμή θα την ξεχάσουμε. Άλλωστε, το ποδόσφαιρο έχει κι αυτή τη μαγική ιδιότητα. Παρέχει τη δυνατότητα απόδρασης απ’ την πραγματικότητα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου