«ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ

Μοίρασε το

H ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού καλλιτέχνη Κίκου Λανίτη με τίτλο «Μην κλείνεις τα μάτια» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου».

Ο Κίκος Λανίτης, καταθέτει τις πολιτικοκοινωνικές του απόψεις μέσα από ποικίλες τεχνικές και μέσα έκφρασης, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του για τον εκφραστικό δυναμισμό του χρώματος χωρίς να επαναλαμβάνει τον εαυτό του.

Αυτή τη φορά  πλάθει με το αναγνωρίσιμο εικαστικό του ιδιόλεκτο ένα νέο σύγχρονο ρεαλισμό, με εσοχές – προεξοχές, που απολήγουν στην εμφάνιση μιας τρισδιάστατης επιφάνειας. Οι χρωματικές εντάσεις του αφομοιώνουν την ένθετη ύλη, επιβάλλοντας πολλαπλές αναγνώσεις, αναζητώντας διαρκώς κοινωνούς και όχι θεατές. Ο ίδιος γράφει για τη νέα του δουλειά: «Ο εικονικός κόσμος που μας περιτριγυρίζει, μας μεταμορφώνει σε «σύγχρονες μάσκες» για να  μας ενσωματώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτιστούμε μαζί του και να μεταμφιεζόμαστε σε κάτι νέο που ταυτόχρονα φαίνεται αυτονόητο ή αυτόματα αξιόλογο, η αξία ανήκει στον χρόνο. Το παρόν είναι το παρόν του παρελθόντος. Κανένα status δεν έχει σημασία στο χρόνο. Οι φτωχοί είναι φτωχοί. Οι πλούσιοι απλά έχουν πιο ακριβά σύμβολα.

Ο συμβολισμός είναι τρόπος «έκφρασης» που προστίθεται στην εικόνα χωρίς την πρόθεση να της δημιουργήσει «ιδεολογική ταυτότητα». Γιατί η αλήθεια βρίσκεται στην πραγματικότητά της και όχι στην ιδεολογία της».

Η εικαστική πρόταση του καλλιτέχνη στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» με τίτλο «Μην κλείνεις τα μάτια» είναι συνέχεια της προηγούμενης σειράς έργων του με τίτλο «κλείνοντας τα μάτια δεν σημαίνει ότι δεν είσαι εκεί». Φιλτράρει τις αλήθειες των graffiti (σύμβολα των φτωχών όπως τα ονομάζει)  σε ένα εικαστικό μίγμα με φιγούρες της μεταλλαγμένης  απατηλής εικόνας του σήμερα. «Κλείνοντας τα μάτια» δεν προσφέρει ασφάλεια αλλά μηδενισμό από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Κίκος Λανίτης, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου αλλά μεγάλωσε και σπούδασε Καλές Τέχνες στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε πολλά  περιοδικά, γράφοντας μόνιμες στήλες.  Hταν κριτής για τα “International  ΕMΜΥ awards” στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, ενώ είναι δημιουργός του βραβείου γυναίκα της χρονιάς Madame Figaro. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 46 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Παρασκευή  11.00 με 2.00 και 6.00 – 9.00,

Σάββατο: 11.00 με 2.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

 

Αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου»

Bαλαωρίτου 9α, αθήνα, τηλ. 210/36.07.598

email: [email protected]

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου