ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Μοίρασε το

της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

Στην παρθενική της εμφάνιση στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής η εικόνα της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου δεν διέφερε σε τίποτα από την εικόνα της ίδιας της χώρας.

Μια ομάδα δηλαδή χωρίς σχέδιο, χωρίς προσανατολισμό, να βιώνει την μια δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη, χωρίς να γνωρίζει το πως και το γιατί. Και το κυριότερο, μια ομάδα χωρίς ψυχολογία, χωρίς φιλοδοξία, χωρίς διάθεση για διάκριση. Μια ομάδα παρατημένη στην (κακή) μοίρα της.

Η παραίτηση είναι το χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα λαό, σε μια ομάδα παικτών. Ουδείς γνωρίζει γιατί ξαφνικά οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ παραιτήθηκαν. Ουδείς γνωρίζει γιατί δεν είχαν διάθεση να αγωνιστούν. Όμως, το έβλεπες στα πρόσωπά τους από τα εκπληκτικά κοντινά πλάνα των σκηνοθετών της διοργάνωσης, πως δεν είχαν κουράγιο. Έμοιαζαν ξεψυχισμένοι. Κι ας ήταν μια ευκαιρία να διακριθούν και πετύχουν ένα καλό συμβόλαιο μιας κι οι περισσότεροι εξ αυτών “έτριβαν πάγκο” όλη τη χρονιά στις ομάδας (Βλέπετε η πάγια τακτική του Γερμανού τεχνικού, είναι να επιλέγει διεθνείς απ’ τους πάγκους των ομάδων κι όχι

Έμοιαζαν δηλαδή σαν όλους τους Έλληνες που βιώνουν την μια δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη στην καθημερινότητά τους. Που βλέπουν να χάνουν τις δουλειές τους, να σφραγίζονται οι επιταγές τους. Που ακούνε από παντού κι από όλους ότι η χώρα πτώχευσε, θα βγει από το ευρώ, χίλια κακά μας περιμένουν.

Οι Έλληνες φοβούνται. Και η γενική ψυχολογία του έθνους μπορεί να επηρέασε του Ρεχάγκελ. Κι όμως όλοι περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Να παίξουν μπάλα για την χαμένη νότα της αισιοδοξίας και της προοπτικής. Έστω κι αν όλοι γνωρίζουμε πως αυτό θα είναι κάτι πρόσκαιρο. Κάτι για να γλυκάνει τις πικρές νύκτες ενός καλοκαιριού που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και που πλέον όλοι περιμένουν να περάσει για να έρθει το μεγάλο μπουμ απ’ το Σεπτέμβριο.

Θα ναι το μπουμ του …αποκλεισμού που προεξοφλούν αρκετοί “γνώστες” των αγορών, όπως τον προεξοφλούν και για αυτή την ομάδα του Ρεχάγκελ; Οι γνώμες διίστανται. Όμως ο “Γερμανός” είπε να περιμένουμε λίγο. Και πως τίποτα δεν τέλειωσε. Κάτι σαν κι αυτό που διαβεβαιώνει διαρκώς ο Γιώργος Παπανδρέου.

Και ο ένας σαν προπονητής και ο άλλος σαν πρωθυπουργός έχουν συνηθίσει να εκπλήσσουν ευχάριστα. Και πάντα αμφισβητούνται. Και πάντα διαψεύδουν τους αμφισβητίες. Να κάνουν άλλη μια φορά το θαύμα; Για το (νέο) θαύμα του Ότο θα μάθουμε σύντομα. Το “θαύμα” που περιμένουν όλοι απ’ το Γιώργο Παπανδρέου ίσως αργήσει λίγο. Καλύτερα από το να μην γίνει ποτέ…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου