ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Μοίρασε το

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ

«Αυτό είναι πταίσμα, μπροστά στο γενικότερο αποκλεισμό που μου έχουν κάνει» απάντησε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης σχολιάζοντας τον αποκλεισμό (για άλλη μια φορά) από την Επίδαυρο παράστασης με δική του μουσική.

 

Πρόκειται για την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου και με τον Γιώργο Κιμούλη στον επώνυμο ρόλο.

Ο αποκλεισμός αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανακοίνωσε χθες με επιστολή του στον Τύπο ότι το «Αμφι-Θεατρο» αναστέλλει την λειτουργία του μετά από 36 χρόνια συνεχούς, και πολλαπλά αναγνωρισμένης παρουσίας. Ο υπουργός Πολιτισμού κατά τη συνήθη πρακτική του, δεν δέχτηκε καν να συζητήσει μαζί του.

Όπως έκανε και πέρσι με την ομάδα σκηνοθετών από το Λος Άντζελες που επεξεργάστηκαν μια διεθνή παραγωγή που θα παρουσίαζε αποσπάσματα από 3 όπερες του Μίκη Θεοδωράκη (Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Μήδεια) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως ο Αλ Πατσίνο και με ηχητικές επεμβάσεις του Ζαν Μισέλ Ζαρ και μάλιστα με χορηγίες ύψους 32 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο σκηνοθέτες ζήτησαν να δουν τον υπουργό, υπουργός άφαντος, κι έτσι η παραγωγή ματαιώθηκε. Όπως είχε ματαιωθεί και παλιότερα παγκόσμια περιοδεία της Λυρικής Σκηνής με το «Ζορμπά». Ένα ιστορικό θέατρο κλείνει λόγω προκλητικής αδιαφορίας, και ο κορυφαίος συνθέτης μένει με την απορία, πως ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γ.Λούκος δηλώνει ότι δεν ήξερε ότι ο Θεοδωράκης είχε γράψει Συμφωνική Μουσική!

Εκτός από τη γενική οικονομική κρίση, που υφιστάμεθα όλοι μας, οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

· Η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης και το γεγονός ότι ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου να συναντηθούμε, αίτημα που έχω διατυπώσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

· Το ύψος του ενοικίου του Θεάτρου που αγγίζει τα € 9.000 μηνιαίως

· Η μη έγκριση της συμμετοχής του Αμφι-Θεάτρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2011, με αιτιολογία το ότι λάβαμε και πέρσι μέρος στο ίδιο Φεστιβάλ.

(Η πρότασή μας ήταν η παρουσίαση του Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του υπογράφοντος, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα και με τον Γιώργο Κιμούλη στον επώνυμο ρόλο).

p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου