ΤΟ new-Deal ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΑΓΑ

Μοίρασε το

Δίνει ένα ακόμα δείγμα ψυχής και δημιουργίας . Ένα ακόμα δείγμα θάρρους και έμπνευσης.  Ο Κώστας Καταγάς παρουσιάζει τα σχέδια του με θέμα «Άρρητοι Πλόες» , στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης , από τις 15 έως τις 23 Ιουλίου 2013. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 16 Ιουλίου στις 20.30 π.μ.

Την αίθουσα διέθεσε ο Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού του δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Σχέδια με μελάνη σε χαρτί Fabriano τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της προσπάθειας αποκατάστασης ατελούς σπαστικής παραπληγίας  του Κωνσταντίνου Καταγά.

Τα σχέδια αυτά μεταφέρουν, εν είδη ημερολογίου διαμονής, την ψυχική και νοητική ένταση του ασθενούς στην προσπάθεια να δαμάσει το νου προς όφελος της αργής βελτίωσης της υγείας του μέσω των προγραμμάτων θεραπείας και κύρια μέσω της διαμονής του στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.
Χαρακηριστικά ο ίδιος αναφέρει: Κι ‘ετσι, χωρίς να το καταλάβω καν, βρέθηκα ανάμεσα σε συντρόφους στο Εθνικο Κέντρο Αποκατάστασης. Σύντροφοι στην Αποκατάσταση… σύντροφοι στην υγεία! Θάλαμοι, γραφεία, γυμναστήριο, αίθουσες θεραπείας, αποθήκες, τραπεζαρία, ιατρεία και κλινικές, γραφεία διοίκησης και διεκπεραίωσης, μητρώα, τεχνική υπηρεσία, υπόγεια, ασανσέρ, κλίμακες, προαύλιοι χώροι και καφενείο ήταν ο νέος περιορισμένος πλέον κόσμος μου.  Ένας κόσμος που ευτυχώς επέτρεψε στο μυαλό μου να δραπετεύει και στο χέρι μου να καταγράφει! Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες και καθαριστές, πωλητές και αντιπρόσωποι, ενταγμένοι σ’αυτό τον κόσμο αλλά κύρια συνοδοί και ασθενείς προς αποκατάσταση με όποια δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται γύρω τους.

Θα μπορούσα να ισχυριστώ: ένας κόσμος που σφίζει από ζωή αλλά κύρια ένας κόσμος που ξεχυλίζει προβλήματα. 25 Οκτώβρη 2011: Πρώτη μέρα. Έκτοτε κάθε πραγματικό γεγονός ανάγεται σε φανταστικό, πλαισιώνεται, κατά την εκτίμησή μου, με το ανάλογο περιβάλλον και αποκτά «σάρκα και οστά» μέσα από ένα μαρκαδοράκι σε λευκό χαρτί.  Χιλιόμετρα γραμμών έρχονται να καλύψουν τόνους καταθλιπτικής τάσης, ως μισθοφόροι πεζικάριοι του στρατού μιας ελπίδας για υπομονή και καλύτερη υγεία. Η αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής που όπως και στη πραγματική ζωή δεν σου προσδιορίζει τη διάρκειά της ή το χρόνο του επερχόμενου και μοιραίου «θανάτου» των κεκτημένων έως τώρα.

                                                                            

Αλλάζουν όλα. Άλλαξαν όλα… Συνείδηση γίνεται όχι η προσπάθεια αποκατάστασης, ούτε η υπομονή και η θέληση, όχι η δυνατότητα επούλωσης ούτε η επιτυχία των ιατρικών επεμβάσεων στο πρόβλημα αλλά η προσπάθεια απελευθέρωσης του νου. Τα άλλα όλα, αν είναι να γίνουν θα γίνουν με κάποιο τρόπο αλλά ο νους είναι το κέντρο αυτής της πορείας. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλόβητος ο νους όταν το σώμα στερείται υγείας; Μέσα απ’ αυτή τη διαλογιστική το χέρι οδηγείται από το νου και καταλήγει τελετουργικά στην ολοκλήρωση μιας σχεδιαστικής πρότασης…

 

Βιογραφικό.

Ο Κωνσταντίνος Καταγάς γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Μοσχάτο.  Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1987 εργάζεται ως Δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων στη Σύρο. Δημιουργός και υποστηρικτής του καλλιτεχνικού γραφείου animastudios® στην Ερμούπολη της Σύρου από το 1996 έως το 2008. Εκδότης του free press περιοδικού new loukoumi από το 2002 έως το 2007. Έλαβε τιμητική διάκριση ΕΒΓΕ για web design το 2005 και συμμετείχε στην αντίστοιχη επιτροπη κρίσης των βραβείων ΕΒΓΕ το 2005. Σχεδίασε με την ομάδα του τα τεύχη 1 έως 11 του Adobe magazine. Το 1991 παρουσίασε 24 λάδια σε καμβά στην Μύκονο.

                                                                                                                   

Το 1992 παρουσίασε 22 λάδια σε καμβά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης. Τον Οκτώβρη του 2011 εισάγεται με παραπληγία στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης μετά από εγχείρηση αφαίρεσης αιμαγγειώματος νωτιαίου μυελού στο ύψος Θ3 για αποκατάσταση όπου και νοσηλεύεται ακόμα. Τον Ιανουάριο του 2013 εκδίδει μέσα από το ίδρυμα ένα κόμικ με τίτλο “Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ …ΖΩΗΣ – ΤΟ ΖΩ ΑΥΤΟ Ή ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ”. Το Νοέμβριο του 2012 κάνει τη πρώτη παρουσίαση σκίτσων που έχουν δημιουργηθεί στο ίδρυμα και το Μάρτιο 2013 παρουσιάζει 45 νέα σχέδιά του, όλα σχεδιασμένα στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ίλιον τον ελεύθερο χρόνο του. Τον Απρίλιο του 2013 τα σχέδια αυτά παρουσιάζονται επίσης στο art-cafe Κυκεών στην Ελευσίνα.

Μερικά από τα σχέδια είναι ανεβασμένα στη σελίδα Kkatagas_design στο facebook και στη σελίδα http://kkatagas.tumblr.com/

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου