ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μοίρασε το

Στην Αθήνα και την Κόρινθο πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη, από τις 3-7 Οκτωβρίου  , στα πλαίσια του ετήσιου Διεθνούς Εργαστηρίου ( Workshop) και της Γενικής Συνέλευσης.

Το γενικό θέμα της συνάντησης είναι «Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική Κρίση». Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich από το Λουξεμβούργο θα αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας τον Επίσκοπο William Kenney, από το Μπέρμιγχαμ.

Οι 22 από τις συνολικά 30 Ευρωπαϊκές επιτροπές θα εκπροσωπηθούν στην Αθήνα. Η Διάσκεψη οργανώνεται σε στενή συνεργασία με την Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”  της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας

Η εναρκτήρια διάσκεψη του Διεθνούς Εργαστηρίου που  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα γίνει με ομιλία του Έλληνα βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, καθηγητή κου Βασίλη Καρύδη. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε κέντρο κράτησης μεταναστών, συναντήσεις με ανέργους και άστεγους και συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Συμβολική δράση έχει προγραμματιστεί στο λόφο του Αρείου Πάγου, όπου ο Απόστολος Παύλος μίλησε για πρώτη φορά στους Αθηναίους για το Χριστό.

Η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Ευρώπη, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο. Στα πλαίσια αυτής, ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich από το Λουξεμβούργο ο οποίος ήδη εξελέγη, θα αναλάβει την προεδρία των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στην Ευρώπη με συνολική διάρκεια θητείας τριών ετών, ξεκινώντας τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται να αντικαταστήσει τον Επίσκοπο William Kenney, από το Μπέρμιγχαμ.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, οι αντιπρόσωποι θα αξιολογήσουν τη πρόσφατη συνεργασία με την Επιτροπή των Συνόδων των Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( COMECE),  η οποία ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του έτους.  Επίσης, θα συζητηθεί η αποστολή των επιτροπών “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” πενήντα χρόνια μετά τη δημοσίευση της Ποιμαντικής Διάταξης για την Εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο “Gaudium et Spes ”(Η χαρά και η Ελπίδα), της  Β΄ Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού, στην οποία αναφέρεται για πρώτη φορά ότι «πρέπει να συσταθεί ένας οργανισμός της καθολικής εκκλησίας, ώστε τόσο η δικαιοσύνη όσο και η αγάπη του Χριστού προς τους φτωχούς  να αναπτυχθεί παντού».

Οι σύνεδροι  θα λάβουν, επίσης, εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ποντιφικό Συμβούλιο “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στο οποίο προεδρεύει ο καρδινάλιος P. Turkson, , θα αντιπροσωπεύεται στη Γενική Συνέλευση.

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες  (Γαλλία).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου