«ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Μοίρασε το

Πώς η Ακρόπολη δεν στέγασε τα ανάκτορα του Οθωνα; Πού επιθυμούσαν να χτίσουν την εξοχική τους έπαυλη ο Γεώργιος και η Όλγα;

Απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε πολλά ερωτήματα δίνονταιστο λεύκωμα «Ανάκτορα στην Ελλάδα» της καθηγήτριας ΕΜΠ Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα» σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στο βιβλίο επιχειρείται για πρώτη φορά μία συνολική παρουσίαση των ανακτόρων που χτίστηκαν και αυτών που σχεδιάστηκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, προκειμένου να στεγάσουν τους βασιλείς της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα. Τα κείμενα περιλαμβάνουν σύντομη περιγραφή και σχολιασμό των έργων των μεγάλων αρχιτεκτόνων Xριστιανού και Θεόφιλου Hansen, K. F. Schinkel, L. Lange, L. Kleenze, F. Gaertner, E. Ziller, Γερ. και Aν. Mεταξά, E. H. Piat, Σ. Mπούκη. 

Περιλαμβάνονται επίσης κτίρια που, αν και δεν χτίστηκαν με σκοπό να στεγάσουν τους βασιλείς, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς, όπως το Παλατάκι του Nαυπλίου, το Mέγαρο Kοντόσταυλου, τα Aνάκτορα Γεωργίου και Γαβριήλ και το Mon Repos της Kέρκυρας. Tα κείμενα συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση (σχέδια και φωτογραφίες), μεγάλο μέρος της οποίας δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Στις 12 Νοεμβρίου 2009 παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Εκδοτικό Οίκο και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η έκδοση. Στην εκδήλωση μίλησαν η πρόεδρος της Διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αμαλία Γερουλάνου, ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του εργαστηρίου πολιτικής επικοινωνίας, κ. Γιάννης Μεταξάς, ο Διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ. Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν και οι συντελεστές της έκδοσης.

Το έργο «Ανάκτορα στην Ελλάδα» της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη αποτελείται από 272 σελίδες με 355 φωτογραφίες.

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου