ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ “Β. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ”

Μοίρασε το

To Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” στο Ναύπλιο, φιλοξενεί από τις 3 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2015 την πρώτη αναδρομική έκθεση της Λαρισαίας ζωγράφου Κατερίνας Γιάννακα, βασισμένη σε μια πρωτοβουλία της προέδρου του Ιδρύματος κας. Ιωάννας Παπαντωνίου. H κεντρική ιδέα στηρίζεται στην ενσωμάτωση των έργων της ζωγράφου μέσα στις προθήκες του μουσείου. Το στήσιμο είναι καθαρά σκηνογραφικό με την ιδιαίτερη δυσκολία του παντρέματος των παλαιών αντικειμένων με τα νέα. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένες δημιουργίες της ζωγράφου από το 1975 έως σήμερα.

“Είναι έργα που αμέσως ελκύουν τον θεατή, όχι μόνο το βλέμμα αλλά και την αφή του. Η ζωγράφος στα έργα αυτά φτιάχνει κυριολεκτικά μικρούς κήπους, παραδείσους, με τις ικανότητες του χεριού και του ματιού αλλά και της δημιουργικής ψυχής σε μια αρμονία που μεταδίδεται άμεσα στο θεατή. Ατμόσφαιρα ρεμβασμού στο χρόνο και στις πηγές των τεχνών” αναφέρει μεταξύ άλλων, για τα έργα της Κατερίνας Γιάννακα ο ιστορικός τέχνης κ. Χάρης Καμπουρίδης.

40  χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στη ζωγραφική, την κεραμική, το κέντημα και το πλέξιμο, μέσα στα οποία η ζωγράφος, έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις στη ζωγραφική και ισάριθμες στην κεραμική ενώ στις τελευταίες 4 εκθέσεις της, συνυπάρχουν και οι δύο αυτές τέχνες.

”Η Ιωάννα Παπαντωνίου, γνωρίζοντας τη λατρεία μου για τη λαϊκή τέχνη, όχι μόνο την Ελληνική αλλά γενικότερα και το πόσο με έχει σημαδέψει αυτή σε όλη μου τη ζωή, μου ζήτησε να ενσωματώσω τα έργα μου, μέσα στον πλούτο ενός λαογραφικού μουσείου. Η πρότασή της με τρόμαξε και με ενθουσίασε συγχρόνως. Απάντησα θετικά στην πρόκληση. Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης της”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γιάννακα.

Η Κατερίνα Γιάννακα, μαθήτρια του Ν. Νικολάου και του Γ. Μόραλη τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη  ζωγραφική, το ψηφιδωτό και την σκηνογραφία – ενδυματολογία. Από το 2005 ασχολείται και με την κεραμική, στην οποία είναι αυτοδίδακτη. Η ενασχόληση με τις κλωστές ήρθε πολύ νωρίς, είτε με τη μορφή κεντήματος είτε με πλέξιμο.  Έργα της υπάρχουν στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, της Πινακοθήκης της Λάρισας, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Αρμενία.  Το 2013 απέσπασε το πρώτο Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό κεραμικής, έναν από τους μακροβιότερους εικαστικούς θεσμούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου – 31 Μαΐου 2015

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 9:00 – 14:30

Σάββατο-Κυριακή: 9:30 – 15:00

Για περισσότερες πληροφορίες

Μαριέττα Βιδάλη

Τ. 6957 202602

Email: marietvidali@yahoo.com

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου”

Βασ. Αλεξάνδρου 1 & Σοφρώνη, 21100, Ναύπλιο

Τ. 27520 28947, 27520, 28379

www.pli.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου