ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΚΑΡΑΒΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ

Μοίρασε το

της ΜΑΡΙΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

Ξεχαρβαλωμένο ρολόι μοιάζει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας τα τελευταία 24ωρα.

Η υπόθεση με τον Anelka και τις ύβρεις που φέρεται ότι απηύθυνε στον προπονητή της ομάδας, Raymond Domenech, έληξε με τον αποκλεισμό του παίχτη από την ομάδα των τρικολόρ. Η ένταση χτύπησε κόκκινο ανάμεσα στους παίχτες, οι οποίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμμετάσχουν στην κυριακάτικη προπόνηση, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τον συμπαίχτη τους αλλά και την αποδοκιμασία τους στη τεχνική ηγεσία της ομάδας, που μαζί με την Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πήραν την απόφαση να δώσουν πόδι στον Anelka. Και μέσα σε όλον αυτό τον κακό χαμό παραιτήθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας με τρόπο που μάλλον… έκανε πάταγο!

Σήμερα λοιπόν που είχαν αποφασίσει να ανοίξουν τις πόρτες στο φιλοθεάμον κοινό κατά τη διάρκεια της προπόνησης (που δεν έγινε) και ενώ οι παίχτες χαιρετούσαν τους οπαδούς, στη μέση του γηπέδου ο αρχηγός της ομάδας, Patrice Evra, και ο φυσιοθεραπευτής Robert Duverne, άρχισαν να φιλονικούν και μάλιστα σε τόσο έντονο βαθμό, που αναγκάστηκε ο προπονητής Raymond Domenech να μπει στη μέση. Ο Evra προχώρησε προς τη μερά των οπαδών, ο φυσιοθεραπευτής όμως, σε έξαλλη κατάσταση, πέταξε το χρονόμετρο του κάτω εξοργισμένος και ουρλιάζοντας «Αυτό ήταν!» και  αποχώρησε από το γήπεδο. Οι παίχτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην προπόνηση μετά το γεγονός και υπάρχουν μάλιστα και υποψίες ότι σκόπιμα προκλήθηκε η αψιμαχία μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς οι παίχτες δηλώνουν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την τεχνική ηγεσία της ομάδας τους.

Όταν ωστόσο άρχισαν οι φήμες ότι ο Duverne ήταν το «καρφί» που περιέγραψε χαρτί και καλαμάρι το σκηνικό με τον Anelka στον Τύπο, προκαλώντας έτσι και τα μετέπειτα γεγονότα, ο Evra έσπευσε να διαψεύσει «κατηγορηματικά τις διαδεδομένες από ορισμένα ΜΜΕ πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η άρνησή μας να προπονηθούμε προήλθε από το γεγονός ότι πιστεύουμε πως ο Duverne είναι ο προδότης ανάμεσά μας» και ότι αυτός ευθύνεται για το όλο ζήτημα με τον Anelka. «Εμπιστευόμαστε πάντοτε και πλήρως τον Robert Duverne και μέσα στο γήπεδο σε ό,τι αφορά την προπόνησή μας, αλλά και εκτός γηπέδου στην καθημερινότητα της ομάδας». Από τη μεριά του ο Robert Duverne δήλωσε ότι «Κάνω χρόνια αυτό το επάγγελμα. Είμαι ένας επαγγελματίας που ποτέ δεν έχει δώσει δικαιώματα. Δεν είμαι το «καρφί» και οι παίχτες δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσα να είμαι. Δεν το σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή αυτό και είναι πολύ σημαντικό να το πούμε, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο. Έχω το δικαίωμα να εκνευρίζομαι, ωστόσο. Όχι όμως στο σημείο να έρθω στα χέρια με κάποιον ή να τον σιχαίνομαι»

Με αφορμή ωστόσο τη διένεξη μεταξύ Evra και Duverne, οι παίχτες αποχώρησαν από το γήπεδο και μπήκαν στο λεωφορείο τους κάνοντας τον πρόεδρο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να βγει από τα ρούχα του! «Είμαι αηδιασμένος, εγκαταλείπω τα καθήκοντά μου» δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονταν εκεί. «Δεν θέλουν να προπονηθούν. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι σκάνδαλο! Είναι σκάνδαλο για τους Γάλλους, είναι σκάνδαλο για τους νέους που ήλθαν να τους παρακολουθήσουν να προπονούνται. Παραιτούμαι των καθηκόντων μου, παραιτούμαι από την ομοσπονδία, δεν έχω τίποτα πλέον να κάνω εδώ, γυρίζω στο Παρίσι».

Ο προπονητής της ομάδας πέρασε μισή ώρα με τους παίχτες μέσα στο λεωφορείο τους πριν εμφανιστεί μπροστά στους δημοσιογράφους για να διαβάσει το ανακοινωθέν που είχαν συντάξει και το οποίο είχε ως εξής: «Όλοι οι παίχτες της ομάδας της Γαλλίας, μηδενός εξαιρουμένου, επιθυμούμε να δηλώσουμε την αντίθεση μας στην απόφαση της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να αποκλείσει τον Anelka. Λυπόμαστε που το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα Γαλλίας-Μεξικό και λυπόμαστε ακόμα περισσότερο για τη διάδοση ενός γεγονότος το οποίο δεν αφορά παρά μόνον το σύνολό μας και τη λειτουργία μιας ομάδας υψηλού επιπέδου. Όπως εμείς ζητήσαμε, ο υπεύθυνος παίχτης έκανε μια προσπάθεια να έρθει σε διάλογο. Λυπόμαστε, όμως, που το διάβημά του αγνοήθηκε εσκεμμένα. Από την πλευρά της η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δεν προσπάθησε καθόλου να προστατεύσει την ομάδα. Έλαβε μία απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί τους παίχτες, βασιζόμενη μόνον στα γεγονότα όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον Τύπο. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να τονίσουν την αντίθεση τους σε αυτή τη συμπεριφορά, το σύνολο των παιχτών αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη σημερινή προπόνηση. Έχουμε γνώση των ευθυνών μας, της ευθύνης που φέρουμε όταν φοράμε τη φανέλα με τα χρώματα της ομάδας μας, αλλά και των ευθυνών μας απέναντι στους υποστηρικτές, στους εκπαιδευτές, στους εθελοντές αλλά και στα αμέτρητα παιδιά που μας έχουν ως πρότυπα. Δεν ξεχνάμε τα καθήκοντά μας. Ο καθένας μας θα κάνει αυτό που χρειάζεται ατομικά και φυσικά λαμβάνοντας υπ’όψιν το συλλογικό στόχο η Γαλλία την Τρίτη να παίξει αξιοπρεπώς με μία εμφάνιση επιτέλους θετική».

Το κείμενο ήταν υπογεγραμμένο από όλους τους παίχτες και ο προπονητής ευχαρίστησε και χαιρέτισε τους δημοσιογράφους, προφανώς έχοντας πάρει ζεστά το ρόλο του ως εκπροσώπου Τύπου. Εννοείται πως δεν μπήκε στο λεωφορείο μαζί με τους παίχτες για να κατευθυνθεί προς το ξενοδοχείο και προτίμησε να παραμείνει στο γήπεδο. Η κίνηση των παιχτών έγινε αντικείμενο σχολιασμού και έντονης κριτικής αναγκάζοντας ακόμα και τον Πρόεδρο Σαρκοζί να ζητήσει από την Υπουργό Αθλητισμού της Γαλλίας να συναντηθεί με τους Evra, Domenech και Valentin, μήπως και ηρεμήσουν τα πράγματα και σταματήσει όλο αυτό το, κάθε άλλο παρά τιμητικό για το γαλλικό ποδόσφαιρο, νταβαντούρι. Αλλά, για να είμαστε και ειλικρινείς, κι ο Domenech, δεν είναι και από τους πιο “εμπνευσμένους” στο χώρο… Σε φέρνει στα όριά σου, άνετα…

Πηγή: Le Monde

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου