ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ

Μοίρασε το

Ο “στροβιλισμός’’ της εξπρεσιονιστικής απελευθέρωσης. Το κυβιστικό “σπάσιμο’’, ο κατακερματισμός των μορφών, σε μάτια, χείλη, πρόσωπα – αποκόμματα περιοδικών κι εφημερίδων – ενταγμένα στον χώρο μιας αλλιώτικης “υπαρξιακής ποιητικής’, κυριαρχούν στη ζωγραφική της Έφης Βερικίου. Γίνονται ο χώρος, γίνονται οι πρωταγωνιστές, Γίνονται οι ιδέες, το δράμα, το πάθος και το συναίσθημα. Γίνονται οι “φωνές’’.

Στην τέχνη αυτή, το χέρι του ζωγράφου, αγκαλιάζει την ελευθερία της χειρονομιακής γραφής που εξισορροπεί την τεχνική της απόδοσης, τις μεγάλες και βίαιες χειρονομίες με τις χρωματικές και μορφικές παραμορφώσεις, με το ασυνείδητο βάθος της διάφανης και πηγαίας ψυχολογικής έκφρασης των συναισθημάτων και των νοηματικών λειτουργιών που υποδηλώνει η παράθεση των “σημείων’’.

Όλα, ακρυλικά, αποκόμματα περιοδικών και εφημερίδων, γάζες, μελωδικές παρτιτούρες, όλα μιλούν μέσα από την σιωπή μιας δυνητικής κατάστασης, ανεξάντλητων χρωματικών και σχηματοποιημένων δυναμικών. Όλα μετέωρα, καρφιτσωμένα στον καμβά ενός αόριστου χωροχρόνου, αποζητούν, διεκδικούν και ψιθυρίζουν “ελευθερία’’.

Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της ζωγράφου Έφης Βερικίου :

Αλλού συνωστίζονται

Κι άλλοτε μένουν μόνοι

Όλοι οδοιπόροι

Κι ο καθένας χωριστά //

Μικρές φωνές

σε σπειροειδή ταξίδια

Μεγάλες φωνές

σε λυτρωτικές εξόδους.

Κι η πινελιά δραπετεύει γυμνή

Βυθισμένη στον ηχηρό παλμό της,

Βρίσκει ανάσες

και ορθώνει πολιτείες

σε έναν καμβά //

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 10 Μαίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο Art-idea, της Έφη Βερικίου με θέμα “Αδιευκρίνιστοι ψίθυροι” και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου