ΧΑΣΤΟΥΚΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ

Η ομιλία του Μίκη ήταν ένα ανεπανάληπτο χαστούκι για την κυβέρνηση. Ο Μίκης τους είπε «εθνομηδενιστές»! Και εις επήκοον εκατομμυρίων Ελλήνων τους αποκάλεσε «φασίστες»! Στη χειρότερη, την πιο πονηρή και πιο ύπουλη μορφή φασισμού που είναι ο αριστερόστροφος φασισμός new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

ΧΑΣΤΟΎΚΙ Ο ΜΊΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ

Η κυβέρνηση δεν υπέστη απλή ήττα με το χθεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας… Πολιτική πανωλεθρία υπέστη – αλλά αυτό πια είναι… το λιγότερο! Εδώ μιλάμε, για αληθινό υπαρξιακό σόκ! Εισέπραξε τα αμέτρητα σφάλματά της πριν το συλλαλητήριο. Και φάνηκε από τον πανικό της μετά το συλλαλητήριο. Γι’ αυτό και παραμιλάνε!

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΌΣΤΡΟΦΟΣ ΦΑΣΙΣΜΌΣ

Η ομιλία του Μίκη ήταν ένα ανεπανάληπτο χαστούκι για την κυβέρνηση. Ο Μίκης τους είπε «εθνομηδενιστές»!

Και εις επήκοον εκατομμυρίων Ελλήνων – γιατί δεν ήταν μόνο οι παρευρισκόμενοι, ήταν και όλοι οι υπόλοιποι που τον έβλεπαν στην τηλεόραση – τους αποκάλεσε «φασίστες»! Κι όχι απλώς φασίστες. Αλλά τη χειρότερη, την πιο πονηρή και πιο ύπουλη μορφή φασισμού, την «αριστερόστροφη» μορφή φασισμού!

Και τους ξεπάτωσε…

Δεν είναι μόνο η βαριά κουβέντα που τους είπε…

ΜΊΚΗΣ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Είναι – κυρίως – ποιος το είπε.

Γιατί ο Μίκης, ό,τι κι αν του προσάπτει κανείς, δεν είναι «πολιτικός» για να του κάνεις κριτική. Είναι ένας σύγχρονος μύθος!

Η Αριστερά τον έφτιαξε «μύθο». Και ο λαός μας αγκάλιασε το μύθο αυτό. Βίωσε τα τραγούδια του. Δεν είναι τραγούδια του γλεντιού, αν και ακούγονται ακόμα μερικές φορές σαν μερακλώνουμε. Δεν είναι τραγούδια του συρμού, κι έχουν πάψει, καιρό τώρα, να ακούγονται από τα ραδιόφωνα. Είναι ζημωμένα με το συλλογικό μας υποσυνείδητο!

Οι παλαιότεροι τα θυμούνται από τις διαδηλώσεις, οι νεώτεροι τα έμαθαν στα σχολεία από μικρά. Έβαλε νότες στην ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου. Και χάραξε ανεξίτηλα την ταυτότητα τριών γενεών Ελλήνων!

Κάτι σαν τις ψαλμωδιές της Εκκλησίας. Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, όταν τα ακούμε νιώθουμε μιαν ανατριχίλα, είτε είμαστε θρησκευόμενοι είτε όχι. Κανείς δεν μπορεί να τα μειώσει ή να τα προσβάλει, χωρίς να μας εξοργίσει.

Το «Άξιον εστί» της Μεγάλης Παρασκευής και το «Άξιον εστί» του Ελύτη σε μουσική του Μίκη, είναι «ταυτόσημα» στο υποσυνείδητο το νεοέλληνα.

Κι έτσι η «εικόνα» του Μίκη “αγιοποιήθηκε” – παρ’ ό,τι ο ίδιος δεν υπήρξε και τόσο «άγιος» στη ζωή του (όπως, άλλωστε, και πολλοί πραγματικοί άγιοι).

Η συγκινησιακή φόρτιση του Ελληνικού λαού και η ψυχική ταύτιση με τα τραγούδια του, έφτιαξαν μιαν «αγιογραφία» στις ψυχές όλων των Ελλήνων, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.

Η Αριστερά έφτιαξε έναν «άγιο» που τον «προσκήνυσαν» όλοι! Όχι ένα «αγαθό» άγιο. Ένα «μαχητή» άγιο. Έναν «Αη Γιώργη»!

Και τώρα κατέβηκε από το εικόνισμα και κάρφωσε με το δόρυ του το δράκο! Την κυβέρνηση Τσίπρα, την «αριστερόστροφη» – και χειρότερη – μορφή φασισμού, όπως είπε!

Και το παρακολούθησαν αυτό ζωντανά, «Αι Γενεαί Πάσαι» των Ελλήνων.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ …ΜΕΤΡΗΜΑ

Κι ύστερα, παραζαλισμένη η κυβέρνηση έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.

* Πρώτα βγήκε να αμφισβητήσει την τεράστια προσέλευση κόσμου. Μίλησαν για… «140 χιλιάδες», υπολογίζοντας μόνο τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα «και τους γύρω δρόμους». Και παρουσίασαν το σχετικό βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας…

Αλλά είχαν… σβήσει την ώρα! Για να μη φανεί πως έδειχναν εικόνες από το πλήθος μιάμιση ώρα πριν αρχίσει η συγκέντρωση…

Κι ύστερα διέρρευσε ολόκληρο το πραγματικό βίντεο της αστυνομίας την ώρα της συγκέντρωσης και το πλήθος ήταν οκταπλάσιο!

Κι ύστερα βγήκε ο Μάρδας και άδειασε τις βλακείες του Τόσκα, μιλώντας για τετραπλάσιο πλήθος, 560 με 600 χιλιάδες…

Κι ύστερα βγήκαν οι αστυνομικοί της ΠΟΕΣΥ κι όχι μόνο αμφισβήτησαν τα επίσημα νούμερα της αστυνομίας, αλλά αποκάλυψαν ότι ανώτατα στελέχη της αρνούνταν να υπογράψουν την γελοία ανακοίνωση της.

Ενώ τα ξένα ειδησιογραφικά δίκτυα μιλούσαν για τεράστια λαοθάλασσα.

Κάποια μάλιστα, ήδη από τις 2 παρά (πριν αρχίσει η συγκέντρωση) μιλούσαν για αριθμό που πλησιάζει και μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο!

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΛΗΘΟΣ – ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΟΡΙΑ

Ποια είναι η αλήθεια;

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ σε αυτόν τον χώρο. Ever!

Αλλά το λάθος που κάνουν είναι ότι προσπαθούν να τη «μετρήσουν» όπως τις κομματικές εκδηλώσεις που γίνονται σε περιορισμένο χώρο. Όπου κατεβαίνουν οι «κομματικοί στρατοί», ακούν ένα λόγο για μισή ώρα, φωνάζουν συνθήματα ένα τέταρτο πριν κι ένα τέταρτο μετά κι ύστερα διαλύονται…

Εδώ δεν υπήρχαν κομματικοί στρατοί. Δεν ήταν «στατικό» το πλήθος. Δεν υπήρχαν χωροταξικά «όρια». Και κράτησε κοντά στις τρεις ώρες…

Κατέβηκαν άνθρωποι που δεν πάνε σε τέτοιες εκδηλώσεις. Νέοι, γέροι, γυναίκες, άνδρες, μικρά παιδιά.

Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να πλησιάσουν στο χώρο, όχι του Συντάγματος – αυτό πια ήταν αδύνατο πολύ πριν αρχίσει η εκδήλωση – αλλά κάπου ώστε να ακούν τις ομιλίες – κυρίως του Μίκη.

Κι ύστερα πήγαιναν να ξαποστάσουν, να πιούν καφέ, να ταϊσουν τα μικρά, και μετά επέστρεφαν να βρουν ένα «άνοιγμα» να πλησιάσουν λίγο περισσότερο.

ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΦΑΝΗΚΕ ΛΙΓΟ

Αν βρισκόσουν σταθερά σε ένα σημείο, διαπίστωνες μετά από λίγο, πως η σύνθεση του κόσμου γύρω σου είχε αλλάξει. Και άλλαξε πολλές φορές μέχρι να τελειώσει το συλλαλητήριο.

Με βάση της έκταση και τις διαφορετικές πυκνότητες του χώρου, ο Μάρδας είχε δίκιο. Χωρούσαν πάνω από 550 χιλιάδες. Αλλά αυτό άλλαξε δύο φορές τουλάχιστον. Υπήρχε συνεχής ροή. Πέρασαν οι διπλάσιοι και βάλε…

Το ένα εκατομμύριο, ίσως παραείναι «συντηρητικό». Αλλά στην κυβέρνηση φάνηκαν… «λίγοι»! Κι όταν τα κανάλια έδειξαν το βράδυ την τεράστια έκταση και την πυκνότητα, όλοι αντιλήφθηκαν πως ήταν η μεγαλύτερη λαοσύναξη που έχει γίνει ποτέ. Αλλά στην κυβέρνηση φάνηκαν… «λίγοι»!

Κι αυτό υπήρξε τεράστιο λάθος εκ μέρους της.

Γιατί όλοι αυτοί που πήγαν κι όλοι αυτοί που είδαν από την τηλεόραση τα ανεπανάληπτα πλάνα, ένιωσαν να τους κοροϊδέυουν κατάμουτρα, πια.

ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΟΠΛΟ

Δηλαδή όλοι οι Έλληνες – «αι Γενεαί Πάσαι», κυριολεκτικά.

Τα ξένα πρακτορεία μετέδωσαν την αλήθεια. Πως το συλλαλητήριο ήταν τεράστιο, ίσως το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ.

Αλλά στην κυβέρνηση φάνηκε… «μικρό»!

Αν διαπραγματευόταν σοβαρά η κυβέρνηση, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το μέγεθος του συλλαλητηρίου, για να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως δεν μπορεί να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις. Να το χρησιμοποιήσει δηλαδή ως «διαπραγματευτικό όπλο». Όχι να προσπαθεί να το… «μειώσει»!

Αλλά δεν διαπραγματεύονται σοβαρά. Δεν μπορούν να διαπραγματευθούν σοβαρά τίποτε. Ούτε τα μνημόνια, ούτε τα εθνικά θέματα, ούτε τίποτε άλλο.

Όμως οι ξένοι είδαν το μέγεθος και πήραν το μήνυμα.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ

* Έκαναν μετά και το επόμενο λάθος: να προσπαθήσουν να ταυτίσουν το μέγα πλήθος του συλλαλητηρίου με τη… ΝΔ!

Αυτό κι αν ήταν «δώρο» στην Αντιπολίτευση.

Μέχρι προχθές προσπαθούσαν να το ταυτίσουν με τους «ακροδεξιούς».

Μετά την παρουσία και τη σβουριχτή σφαλιάρα που τους έρριξε ο Μίκης το γύρισαν: και το ταύτισαν με τη ΝΔ!

Δηλαδή, για να καταλάβετε, η ΝΔ έκανε τη – σωστή – κίνηση να μην αφήσει να χαριστούν τα πατριωτικά ανακλαστικά του κόσμου στην άκρα δεξιά- κι η ήλθε μετά η κυβέρνηση και χάρισε το μέγα πλήθος κατευθείαν στην… ΝΔ!

Τώρα κανονικά ο Κυριάκος πρέπει να τους στείλει ένα τριαξονικό με λουλούδια!

ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

* Κι ύστερα έκαναν κι ένα ακόμα λάθος: Βγήκαν και το «χάρισαν» απευθείας; στον Αντώνη Σαμαρά! Ο οποίος πράγματι εμφανίστηκε διακριτικά στο συλλαλητήριο – και αποθεώθηκε!

Κι όσο τον χτυπάνε, τόσο περισσότερο τον ανεβάζουν.

Κι αυτός κανονικά πρέπει να τους στείλει ένα τριαξονικό λουλούδια.

Ειδικά το Σαμαρά τον χτυπάνε εδώ και καιρό. Κι όσο τον χτυπάνε, τόσο περισσότερο τον αναδεικνύουν!

Τον κατηγορούν ως «αδιάλλακτο» και ως… «συμβιβαστικό» ταυτόχρονα!

Η μία ιστοσελίδα του Βαξεβάνη δημοσιεύει την ομιλία του Σαμαρά στη Βουλή το 1993 για να δείξει πόσο «αδιάλλακτος» ήταν με το όνομα των Σκοπίων. Και η άλλη ιστοσελίδα δημοσιεύει ότι ο Σαμαράς είχε δήθεν… «υπογράψει» το όνομα της Μακεδονίας!

Μπερδεύοντας το όνομα της διοικητικής υποδιαίρεσης της Γιουγκοσλαβίας πριν την διάλυσή της, με το όνομα του νέου κράτους που αναδείχθηκε από τη διάλυσή της.

Γιατί έτσι αποκαλούσε το υπουργείο Εξωτερκών την εσωτερική υποδιαίρεση της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας από το 1951, επί όλων των κυβερνήσεων.

Κι ο Σαμαράς ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που έσπασε αυτή την «παράδοση», ζήτησε και πέτυχε διεθνώς (από την τότε ΕΟΚ) να μην αναγνωριστεί το νέο κράτος με όνομα που υπονοεί εδαφικές διεδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Και εισηγήθηκε στο Συμβούλιο αρχηγών το 1992 να μην αναγνωριστεί κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του.

Και έγινε δεκτή τότε η εισήγησή του εκείνη.

Και τον απομάκρυναν αμέσως μετά από το ΥΠΕΞ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΣΥΝΕΠΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Και έμεινε συνεπής με τη θέση του εκείνη μέχρι σήμερα. Αφού αναγκάστηκε να μείνει σπίτι του γιαι 11 χρόνια ακριβώς γι’ αυτό.

Ακόμα και το 2008 αρθρογράφησε κατά του σύνθετου ονόματος!

Και σήμερα την ιδια θέση υποστηρίζει η μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού λαού. Και κατεβαίνει στους δρόμους και διαδηλώνει ενωτικά και μαχητικά.

Αλλά και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν σκέφτηκαν ποτέ να επικαλεστούν την δήθεν «αναγνώρισή» τους από την Ελλάδα το… 1991.

Γιατί απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ τέτοια «αναγνώριση». Και εκείνο που δεν επικαλέστηκαν ποτέ οι Σκοπιανοί το σκέφτηκαν οι… ΣΥΡΙΖΑίοι!

Για να «χτυπήσουν» το Σαμαρά.

Και δεν τους περνάει από το μυαλουδάκι, πως όσο τον χτυπούν τόσο τον ανεβάζουν στα μάτια ενός κόσμου, αληθινά θυμωμένου μαζί τους.

“ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ” 2011 – ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΌ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!

* Και βρέθηκαν και κάτι άλλοι… «τζιτζιφιόγκοι» να βγαίνουν να κλαψουρίζουν ότι τα Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό θυμίζουν τάχα τους «αγανακτισμένους» του 2011.

Συγκρίνουν μια συγκέντρωση 30-40 χιλιάδων το πολύ τότε, ξεσαλωμένων, με απόλυτα εξτρεμιστικά συνθήματα (να καεί το… μπιπ η Βουλή!), με μια τεράστια λαοσύναξη σήμερα, τριάντα φορές μεγαλύτερη με ενωτικό χαρακτήρα και πατριωτικό παλμό!

Πολιτικά μίζεροι, νομίζουν πως κάθε φορά που μαζεύεται κόσμος και φωνάζει, αυτό είναι τάχα… «εθνολαϊκισμός»!

Νομίζουν πως ο κόσμος έχει πάντα «άδικο», είναι πάντα «κακά πληροφορημένος» και «παρασυρμένος» από δημαγωγούς.

Δεν τους περνάει από το μυαλό πως κάποιες φορές ο κόσμος, πράγματι, παρασύρεται, αλλά κάποιες άλλες αληθινά εκφράζει την λαϊκη βούληση που οφείλει να σέβεται και να υπηρετεί η δημοκρατία.

Κι όσο περισσότεροι κατεβαίνουν, όσο πιο ενωτικά διαδηλώνουν και όσο περισσότερο επιμένουν, τόσο πιθανότερο είναι να πρέπει να εισακουστούν.

Γιατί αλλιώς τι το κρατάτε εκείνο το ακροτελεύτειο άρθρο 120 του Συντάγματος που επιτάσσει πως «η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων…».

Γιατί το βάλαμε αυτό στο Σύνταγμά μας, αφού κάθε φορά που εκφράζεται ο πατριωτισμός από τους πολλούς, τον καταδικάζετε συλλήβδην ως «εθνολαϊκιστικό», τρομάρα σας;

Το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής είναι πολιτικός σταθμός για τη χώρα. Κι όχι μόνο για το Σκοπιανό.

Το πώς θα το δούμε αύριο…

Για την ώρα να θυμαστε:

«Αι γενεαί πασαι» είδαν τον «Άη Γιώργη» να καμακώνει το «θεριό»…

Κι αυτός ο συμβολισμός θα αφήσει αποτύπωμα ανεξίτηλο.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου