ΒΟΥΤΣΗΣ: Η ΞΙΦΟΛΟΓΧΗ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ

Ο Νίκος Βούτσης με την τελευταία του παρέμβαση έδειξε στην πραγματικότητα να φοβάται τη δημιουργία ενός αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποκάλυψε τις δύο πιο επίκαιρες «αιχμές» από την προπαγάνδα ΣΥΡΙΑΖΑ. Είπε δημόσια δύο πράγματα:

  • Πρώτον, ότι οι δανειστές έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά στα τέλη του 2014 και σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
  • Και δεύτερον, «κατήγγειλε» ότι δημιουργείται σήμερα ένα αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από όλη την αντιπολίτευση!

Το πρώτο το είπε για να σπάσει το ηθικό της «αστικής παράταξης». Γιατί όλοι οι «αστοί» συνειδητοποιούν σήμερα πως η πολιτική Σαμαρά δικαιώνεται πλήρως: Πως όσα έκανε τότε ο Σαμαράς, σήμερα θα μας είχαν βγάλει από την κρίση. Και πως αυτά που προειδοποιούσε τότε ο Σαμαράς, σήμερα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί!

Όλοι αυτοί οι «αστοί», λοιπόν, ακούν τώρα το Νίκο Βούτση να τους λέει ουσιαστικά:

  • Ό,τι κι αν λέτε πια, οι ξένοι στους οποίους είστε «προσκολλημένοι», έδιωξαν το Σαμαρά το 2014 και στηρίζουν τον Τσίπρα σήμερα.

Συνεπώς μη κλαίτε και μη χτυπιέστε! Ό,τι κι αν κάνετε, εμείς θα κυβερνάμε με τη στήριξη των δανειστών. Εμάς να στηρίξετε ή να ανεχθείτε, γιατί άλλη επιλογή δεν έχετε.

Τι άλλο, προσπαθεί να κάνει ο Βούτσης; Να διασπάσει την Αντιπολίτευση!

Βλέπει πως συσπειρώνονται όλοι εναντίον του και καταγγέλλει τη δημιουργία ενός αντί-ΣΥΡΙΖΑ «μετώπου»! Ώστε να τους αναγκάσει να τον… διαψεύσουν και να πάψουν να χτυπούν από κοινού το ΣΥΡΙΖΑ!

Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να διασπάσει το νεοπαγές «Κίνημα Αλλαγής»: ανάμεσα σε εκείνους που θα συνεχίσουν να χτυπούν το ΣΥΡΙΖΑ όπου τον βρίσκουν, και κάποιους άλλους, που «για να μην κατηγορηθούνότι κάνουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» θα είναι πιο «ουδέτεροι»!

Κι έτσι θα αμβλυνθεί η πίεση της αντιπολίτευσης συνολικά, απέναντι στην Κυβέρνηση.

Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΎΤΣΗΣ

Δύο κουβέντες στο σημείο αυτό:

Ο Νίκος Βούτσης, μαζί με το Νίκο Φίλη, είναι από τα παλαιότερα και πιο πολιτικά έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άνθρωποι του «κομματικού σωλήνα» του παλαιού ΚΚΕεσωτ. και οι δύο, ήταν στην ομάδα του Λεωνίδα Κύρκου, αλλά δεν ταυτίστηκαν απολύτως μαζί του, και κάποια στιγμή διαφώνησαν με τη δημιουργία του (πρώτου) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με το ΚΚΕ.

(Ελάχιστοι έξω από το «μικρόκοσμο» της Αριστεράς το γνωρίζουν, αλλά και τα δύο αυτά στελέχη είχαν διαφωνήσει, είχαν καταγγείλει και δεν ανήκαν στον πρώτο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ! Είχαν προσχωρήσει τότε στους διαφωνούντες της «Ομάδας Μπανιά» – όπως ο Νίκος Μπίστης, ο μακαρίτης Άγγελος Ελεφάντης και άλλοι…).

Αργότερα, όμως, προσχώρησαν στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και λόγω της μεγάλης πείρας τους στην εσωκομματική ίντριγκα σταδιοδρόμησαν στις δύσκολες εποχές και αναδείχθηκαν στις εύκολες. Είναι αμφότεροι κλασικές περιπτώσεις αυτού που οι αριστεροί αποκαλούν «οπορτουνιστές» – δηλαδή καιροσκόπους!

Αλλά σε αντίθεση με τον «καιροσκοπισμό» των υπολοίπων, ο καιροσκοπισμός των Αριστερών, χρειάζεται και πολύ προσεκτικό ιδεολογικό περιτύλιγμα.

Δεν είναι τακτική προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, όπως για τους άλλους. Είναι στρατηγική προπαγανδιστικής χειραγώγησης του κόσμου – του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα.

Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΕΧΝΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ

Ο καιροσκοπισμός ως στρατηγική χειραγώγησης είναι η «τέχνη» που έμαθαν και που ασκούν και οι δύο. Γι’ αυτό όσα λένε αποκαλύπτει που το πάνε και τι φοβούνται. Κι όσα καταλαβαίνουν αυτοί οι δύο, δεν τα υποψιάζονται καν όλοι οι υπόλοιποι στο Μαξίμου (του Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου).

Ως διαχειριστές της εξουσίας δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Ως τεχνοκράτες, ακόμα χειρότερα.

Ως αγκιτάτορες, μέτρια πράγματα.

Ως «θεωρητικοί» του μαρξισμού (ή ο,τιδήποτε τέλος πάντων), ελάχιστα.

Από Παιδεία γενικότερα, το αυτό. Κι από διεθνή Πολιτική ή Οικονομία, κάτω του μετρίου.

Αλλά το ένστικτό τους στο να χαράσσουν πορεία προπαγανδιστικής χειραγώγησης για το Κόμμα τους, είναι πραγματικά το μεγάλο τους «ατού». Και (μαζί με τον Παπαδημούλη) οι μόνοι που μπορούν να χαράξουν πορεία τέτοιας στρατηγικής χειραγώγησης.

Πράγμα που στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ έκανε μόνον ο Λαλιώτης. Και στη ΝΔ κανείς (ανέκαθεν)…

Κι έτσι, ό,τι λένε οφείλουμε να το προσέχουμε.

Ο ΒΟΎΤΣΗΣ ΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΝΔ

Ο Νίκος Βούτσης λοιπόν, προσπάθησε να «τρομοκρατήσει» την «ενδοχώρα» της ΝΔ (τους «αστούς», ας πούμε) λέγοντάς τους:

  • Προσέξτε, γιατί οι δανειστές στηρίζουν εμάς πια!

Και ταυτόχρονα προσπάθησε να διεμβολίσει το «Κίνημα Αλλαγής» (στο «κέντρο») λέγοντάς τους:

  • Μη πολύ-ταυτίζεστε με τη ΝΔ στην αντί-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική σας, γιατί θα σας κολλήσουμε τη ρετσινιά ότι είστε «ουραγοί του Κυριάκου»!

Τους προειδοποιεί ουσιαστικά:

  • Μη γίνεστε «ουραγοί» του Κυριάκου!

Όμως, τα ψέματα και οι «μισές αλήθειες» της προπαγάνδας, μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσουν «μπούμεραγκ» στα μούτρα αυτού που τα χρησιμοποιεί.

Ο Βούτσης είπε απερίφραστα πως: τον Σαμαρά τον έριξαν οι ξένοι!

Η αλήθεια βέβαια είναι πως το Σαμαρά τον έριξαν, όχι ακριβώς οι «δανειστές», αλλά όλοι αυτοί ΜΕΣΑ στη χώρα, που λυσσαλέα εμπόδισαν να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014. Δηλαδή μια ετερόκλητη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγης! Αυτοί έριξαν τότε τον Σαμαρά.

Κι αν πιστεύαμε όσα λέει τώρα ο Βούτσης, θα έπρεπε να συμπεράνουμε:

Πως το κόμμα του και οι υπόλοιποι, ήταν όλοι τους «εργαλείο» των δανειστών, να «ανατρέψουν» το Σαμαρά!

Για ποιο λόγο; Γιατί ο Σαμαράς έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια, χωρίς να την ελέγχουν για πάντα οι δανειστές.

Και τι έγινε όταν έφυγε ο Σαμαράς;

Ήλθε ο Τσίπρας και την ξανάβαλε στα μνημόνια, με 14,5 δισεκατομμύρια πρόσθετα μέτρα λιτότητας, πρωτογενή πλεονάσματα «επ’ άπειρον» (ως το…2060!) και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια!

Ο ΒΟΎΤΣΗΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Άρα ο Βούτσης μας λέει, σήμερα, ότι έδιωξε το Σαμαρά που έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια, χωρίς να την παραδώσει στον έλεγχο των ξένων για πάντα. Για να έλθει ο ίδιος και το κόμμα του και να τη δέσει χειροπόδαρα στον έλεγχο και στην Επιτροπεία των ξένων στον αιώνα τον άπαντα!

Και γι’ αυτό τον «στηρίζουν» οι δανειστές υποτίθεται. Γι’ αυτό!

Όχι γιατί τα έκανε τάχα «καλύτερα».

Αφού ακόμα η χώρα αγωνίζεται να φτάσει σε ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σε επίπεδα ΑΕΠ και σε επίπεδα βιωσιμότητας του χρέους εκεί που είχε ήδη φτάσει το 2014!

Τον «στηρίζουν» γιατί τους παρέδωσε τη χώρα υπό τον απόλυτο έλεγχό τους! Και μόνο…

Ουσιαστικά ομολογεί, ανοικτά πια, ο Νίκος Βούτσης, πως ο Σαμαράς έβγαζε τη χώρα από την κρίση, χωρίς να την αλυσοδέσει στους δανειστές.

Ενώ ήλθε ο Τσίπρας και αλυσόδεσε τη χώρα στους δανειστές, χωρίς να τη βγάλει από τα μνημόνια (αφού υπογράφει μέτρα λιτότητας και υποχρεώσεις για πολλά χρόνια στο μέλλον).

Κανονικά ο Σαμαράς θα έπρεπε να του στείλει ένα… ζαχαροπλαστείο γλυκά, ένα φορτηγό λουλούδια, ένα τριαξονικό με ακριβά κρασιά – κάποιο σημαντικό δώρο, τέλος πάντων – για την «αβάντα» και την προβολή που του κάνει.

Ο ΒΟΎΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ

Φυσικά αυτά που λέει ο Βούτσης δεν είναι ακριβή. Μισές αλήθειες είναι.

Τον Σαμαρά ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι τον έριξαν, από μέσα από την Ελλάδα! (Και κάποιοι της ευρύτερης παράταξής, βοήθησαν τότε…)

Όχι οι ξένοι!

Οι ξένοι απλώς δεν βοήθησαν το Σαμαρά. Όμως, δεν τον έριξαν κι όλα.

Οι δανειστές, νόμιζαν ότι εύκολα θα ελέγξουν τον Τσίπρα (όπως έκαναν με το αντίστοιχα αριστερά κόμματα της Πορτογαλίας).

Αλλά δεν πίστευαν πως θα τους στοίχιζε τόσο πολύ, (72 δισεκατομμύρια πρόσθετο δανεισμό στην Ελλάδα «χρέωσε» τους Ευρωπαίους το τρίτο Μνημόνιο!) σήμερα «στηρίζουν» τον Τσίπρα όσο υπογράφει, αλλά ανησυχούν γιατί δεν εφαρμόζει αυτά που υπογράφει.

Με αποτέλεσμα να συσσωρεύει προβλήματα που θα τα βρουν μπροστά τους όλοι – και οι Έλληνες και οι ξένοι. Κι αυτοί οι τελευταία τρέμουν μη τους ζητηθεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Πράγμα που έχουν αποκλείσει.

Άσε που δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτε για την κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ούτε συμφωνούν με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι πολύ πιο μπερδεμένα απ’ ό,τι μας τα παρουσιάζει ο Βούτσης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως όσα διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα (για «καθαρή έξοδο») σίγουρα θα διαψευστούν – ήδη του τα διαψεύδουν – και δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα γίνει μετά και με ποιους.

Δεν έχουν πάψει να του λένε ΟΛΟΙ οι ξένοι, πως επί Σαμαρά η χώρα έβγαινε από την κρίση! Ήλθε ίδιος και την ξανάβαλε και τώρα προσπαθεί να την ξαναβγάλει.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΎΜΠΑ ΤΣΊΠΡΑ

Αυτό του λένε! Για την «κωλοτούμπα» του τον συγχαίρουν!

Αλλά η «κωλοτούμπα» αυτή στοίχισε τους Έλληνες 100 δισεκατομμύρια περίπου (κατά δηλώσεις των ξένων – μη ξεχνιόμαστε). Με κωλοτούμπες όμως δεν κυβερνώνται οι χώρες!

Ιδιαίτερα αν ψηφίζεις αυτά που πριν τα κατήγγειλες και μετά δεν τα εφαρμόζεις…

Όσον αφορά τη προσπάθεια του Βούτση να «διεμβολίσει» το Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλοντας τους για «αντί-ΣΎΡΙΖΑ» μέτωπο με τη ΝΔ, μάλλον κι εκεί την πάτησε…

Γιατί ουσιαστικά τους προειδοποίησε ότι στις εκλογές που έρχονται, θα υπάρξει φοβερή πόλωση – και η πόλωση ωφελεί τα δύο πρώτα κόμματα.

Οι υπόλοιποι θα συνθλιβούν ανάμεσά τους!

Κι αν ισχύουν όσα λένε ΟΛΕΣ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανεβάζει κάπως την, έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλή συσπείρωσή του – εξακολουθεί να χάνει πάνω από το ένα τρίτο όσων τον ψήφισαν το 2015 και είναι πολύ μακράν δεύτερος – αλλά το πιο σημαντικό είναι πως στο εκλογικό σώμα έχει διαμορφωθεί μια εξαιρετικά αρνητική προδιάθεση εναντίον του.

ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, ανεβαίνει στην κοινωνία η αρνητικότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγμα που σημαίνει, πως αν το «Κίνημα Αλλαγής» πάει στην κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ρεύμα στην κοινωνία, μπορεί να έχει εκλογικά οφέλη.

Αλλά αν αντίθετα, το παίξει πιο «ουδέτερα», όταν η κοινωνία πολώνεται σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε χαρίζει πρόσθετα οφέλη στη ΝΔ του Κυριάκου!

Ο Βούτσης έδειξε στην πραγματικότητα τι φοβάται:

Να δημιουργηθεί ένα αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο!

Και υπέδειξε – άθελά του – στους αντιπάλους του να κάνουν αυτό ακριβώς που ο ίδιος φοβάται: Να το «τερματίσουν» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (πριν αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πολώνει την κοινωνία).

Μόνο αν κορυφώσει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ επίθεση η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τα περισσότερα, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να πάει «με το ρεύμα» και να κερδίσει κι αυτό. Γιατί αν πάει «κόντρα στο ρεύμα», μπορεί να πνιγεί!

Ο Βούτσης παίζει τα τελευταία χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ: την προπαγανδιστική χειραγώγηση.

Είναι καιρός να «φωνάξουν» όλοι τη «μπλόφα του». Και να μετατρέψουν την προπαγάνδα του σε μπούμεραγκ εναντίον του!

Τα προπαγανδιστικά ψέματα είναι σαν τις… ξιφολόγχες: Μαζί τους μπορείς να κάνεις πολλά, εκτός από ένα:

Δεν μπορείς να καθίσεις πάνω τους!

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου