Ο Τσίπρας συσπείρωσε την αντιπολίτευση εναντίον του

Ο Τσίπρας βρίσκεται πλέον απομονωμένος. Με την υπόθεση Novartis δεν τον κυνηγάει με μήνυση μόνο ο Σαμαράς, αλλά και οι υπόλοιποι εννέα. Με το Σκοπιανό μετά τη Μακεδονία Ίλιντεν, αντί να διασπάσει την αντιπολίτευση τη συσπείρωσε εναντίον του. Το ίδιο και με την επίθεση στο Μπουτάρη new deal Θανάσης Κ. σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Τσίπρας – μέχρι πριν λόγο καιρό θεωρούμενος «ανίκητος» στην προπαγάνδα – βρέθηκε τελευταία, όχι καβάλα στο κύμα των εντυπώσεων, αλλά να βουλιάζει απομονωμένος από παντού.
Ένιωσε – και νιώθει όλο και περισσότερο – τι θα πει:
— «Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια…»!
Πριν λίγους μήνες, και μόλις μια μέρα μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε να περάσει στην… «αντεπίθεση»: Κι εξαπέλυσε τη σκευωρία Novartis!
Την ετοίμαζαν από καιρό. Αλλά την εξαπέλυσαν πολύ πιο σύντομα, ενώ ακόμα δεν είχαν «δέσει τίποτε». Γιατί δεν υπήρχε τίποτε…
Βιάστηκαν λοιπόν, να το βγάλουν: από πανικό!
Κατηγόρησαν ως «ακροδεξιούς», «γραφικούς» και «φασιστοειδή», τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού που βγήκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά, άκουσαν και το Μίκη να καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερόστροφους εθνομηδενιστές» κι έπαθαν σοκ! Δεν το περίμεναν. Τα έχασαν…
Κι έσπευσαν να σπιλώσουν το Σαμαρά και άλλους 9 πολιτικούς τους αντιπάλους για να ξεφύγουν από τη λαϊκή μήνη…
Μόνο που τους γύρισε μπούμερανγκ.
Προχθές κάτι αντίστοιχο συνέβη: Βγήκε το όνομα που δέχονταν τα Σκόπια erga omnes, και το είχε κατ’ αρχήν αποδεχθεί και ο Τσίπρας (δεν το είχε απορρίψει, όπως λένε οι δικοί του τώρα): Το «Μακεδονία του Ίλιντεν»!
Την ίδια μέρα στο κλείσιμο της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis στη Βουλή, μερικοί από τους ομιλητές βγήκαν και αποδοκίμασαν το νέο όνομα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Ακόμα και πολιτικοί που είχαν δηλώσει προηγουμένως έτοιμοι να ψηφίσουν σύνθετο όνομα με τη λέξη «Μακεδονία», απέρριψαν, ωστόσο, το «Ιλιντεν», ως κατ’ εξοχήν δηλωτικό αλυτρωτισμού!
Την ίδια στιγμή – και αντίθετα με τις αρχικές προσδοκίες – και η αντιπολίτευση στα Σκόπια απέρριψε το «Ίλιντεν»!
Οπότε το όνομα αυτό «πέθανε» πριν «περπατήσει» καλά-καλά…
Η Σκοπιανή κυβέρνηση δηλώνει πως είναι το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί «για όλες τις χρήσεις» (erga omnes) και να αλλάξει το Σύνταγμά της.
Αλλά αυτό δεν υπάρχει πια στο τραπέζι! Κι άλλο όνομα δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς
Απλούστατα δεν υπάρχει όνομα που να διατηρεί το «Μακεδονία» και ταυτόχρονα να ακυρώνει τον αλυτρωτισμό! Γιατί;
Γιατί, όπως τους είπε με δύο μόνο κουβέντες ο Σαμαράς στην ομιλία του προχθές: το «Μακεδονία» είναι το κατ’ εξοχήν όχημα του αλυτρωτισμού!
Κι αυτό που τώρα μας «σέρβιραν», τονίζει τον αλυτρωτισμό ακόμα περισσότερο! (η εξέγερση του Ίλιντεν στην οποία παραπέμπει, έγινε τον Ιούλιο του 1903, μεταξύ άλλων, μέσα και σε Ελληνικά εδάφη σήμερα, όπως στην περιοχή Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης…)
Κι έτσι απερρίφθη «μετά πολλών επαίνων». Οπότε βρισκόμαστε ξανά στο «σημείο μηδέν» απ’ όπου ξεκίνησε αυτή η ιστορία…
Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέστη νέο σοκ!
Διπλό μάλιστα…
* Νόμιζε πως θα έπειθε καμπόσους μέσα στην αντιπολίτευση να ψηφίσουν μια «λύση» («Μακεδονία του Ίλιντεν») που θα υιοθετούνταν κι από τα Σκόπια erga omnes.
* Νόμιζε ακόμα ότι θα τέλειωνε και η μήνυσή κατά Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου, για «ηθική αυτουργία» στη σκευωρία…
Την πάτησε και σ’ αυτό!
Αυτή τη φορά δεν τους είπε μόνον ο Σαμαράς «θα σας πάω ως το τέλος». Τώρα μάλιστα ο Σαμαράς τους… τρόλαρε κι όλα! Τους έκανε και πλάκα! Τους είπε και πολλά… «ευχαριστώ» που του έκαναν πιο εύκολη την μήνυση εναντίον τους!
Αυτή τη φορά, όμως, όλοι οι εγκαλούμενοι ξεκαθάρισαν στην κυβέρνηση ότι θα «την πάνε ως το τέλος για σκευωρία»!
Κι ότι τέτοιες υποθέσεις δεν μπαίνουν στο αρχείο!
–Εκεί που έλπιζε πως θα ξεφύγει ο Τσίπρας, βρέθηκε πιο βαθιά μπλεγμένος.
–Εκεί που πήγε να ξεφορτωθεί τον εφιάλτη που του δημιούργησε ο Σαμαράς με τη μήνυσή του, βρέθηκε με άλλους 9 να τον κυνηγάνε…
–Εκεί που πήγε να διασπάσει την αντιπολίτευση για το «Μακεδονικό» (με την «Ίλιντεν»), βρέθηκε να συσπειρώνει όλους εναντίον του!
Κυριολεκτικά «πάτησε τις ίδιες τις νάρκες του»!
Οπότε τι σκέφθηκε;
Να χρησιμοποιήσει ένα περιστατικό βίας κατά του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη (κατά το οποίο δεν υπήρξε ούτε μωλωπισμός – ευτυχώς!), για να καταγγείλει ως υπεύθυνη την… «ακροδεξιά πτέρυγα» της ΝΔ!
Αλλά κι αυτή τη φορά την πάτησε μεγαλοπρεπώς!
Γιατί κατονόμασε ρητά ως «ηθικούς αυτουργούς» της ακροδεξιάς βίας, το …Σαμαρά το Βενιζέλο και τη Φώφη!
Γιατί, άραγε;
Γιατί, λέει, είχαν μιλήσει κατά της ονομασίας «Ίλιντεν» στη Βουλή κι έτσι εξήψαν τα πάθη του όχλου κατά του Μπουτάρη, ο οποίος στο παρελθόν έχει στηρίξει ανοιχτά, να παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια…
Όμως την πάτησε ξανά ο Τσίπρας, γιατί αυτή τη φορά κανείς δεν «τσίμπησε»! Όλοι στράφηκαν εναντίον του! Μα όλοι…
Ο Βενιζέλος και η Φώφη του απάντησαν:
–Κοίτα ποιος μιλάει! Και του θύμισαν τις πλατείες με τους «αγανακτισμένους», όπου μαζεύονταν οι Συριζαίοι μαζί με τους Χρυσαυγίτες κατά της τότε κυβέρνησης…
–Ο Κυριάκος του θύμισε – και πολύ καλά έκανε – τη στήριξη και την ανοχή που έδειξε ο ίδιος ο Τσίπρας σε όσους έκαψαν την Αθήνα το 2008! (Όπως τον είχε καταγγείλει τότε ακόμα και το ΚΚΕ!)
–Ενώ βγήκαν και οι δικαστές του ΣτΕ και καταδίκασε την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στο «Ρουβίκωνα» – τους «εκλεκτούς» της Κυβέρνησης Τσίπρα – που χτύπησε χθες στο κτίριο του ΣτΕ…
–Τα ΜΜΕ του θύμισαν ότι πολλαπλά περιστατικά βίας που ανέχεται και καλύπτει και στηρίζει, όπως τις καθημερινές επιδρομές του «Ρουβίκωνα», τα παλαιότερα γεγονότα της Marfin, τις έκνομες δραστηριότητες πάσης φύσεως κουκουλοφόρων μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια. Και την «συμπάθεια» που έδειξαν κατά καιρούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στους καταδικασμένους δολοφόνους της 17Ν!
Πήγε να περάσει η κυβέρνηση στην «αντεπίθεση» και βρέθηκε στο στόχαστρο όλων. Συσπείρωσε τους πάντες εναντίον της στο θέμα της βίας!
Κι έτσι ένιωσε ο Τσίπρας τι θα πει: «Όλοι μαζί και… ο ψωριάρης χώρια»!
Ο Σαμαράς δεν χρειάστηκε να κάνει καμία δήλωση…
Γιατί απλούστατα ως κυβέρνηση, όταν υπήρξε κρούσμα αιματηρής βίας από τη Χρυσή Αυγή ο ίδιος έλυσε τα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία παρέπεμψε αμέσως τους υπόπτους και εφάρμοσε το νόμο περί «εγκληματικής οργάνωσης» (νόμο που ΔΕΝ είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ!) στέλνοντας τη ΧΑ στη φυλακή.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, και τότε και αργότερα, ψήφιζε μαζί με τη Χρυσή Αυγή…
Η νεοναζιστική ΧΑ είναι σήμερα υπόδικη λόγω Σαμαρά, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερη λόγω Τσίπρα! Τόσο απλά…
Κι έτσι κι αυτό το «πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τζούφιο
Η ΝΔ καταδικάζει και κυνηγάει τη βία παντού.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη βία (ως αντιπολίτευση – για να ανέβει στη διακυβέρνηση) και συγκρότησε τα τάγματα εφόδου (ως κυβέρνηση – για να παραμείνει).
Ακόμα κι όσοι στο παρελθόν απέρριπταν «τα δύο άκρα» σήμερα ομολογούν και καταγγέλλουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τους δικούς του ακραίους όταν χρησιμοποιούν βία και καταδικάζει υποκριτικά τους ακροδεξιούς, όταν κάνουν το ίδιο. Ενώ… συνεργάζεται μαζί τους, κατά τα άλλα!
Άρα υπάρχουν «ακραίοι» και στο χώρο της αριστεράς! Και μάλιστα αυτοί έχουν και την «κάλυψη» της κυβέρνησης Τσίπρα…
–Για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να διασπάσει την αντιπολίτευση και βρέθηκε ο ίδιος απελπιστικά απομονωμένος
–Πήγε να υποκινήσει «αντί- δεξιά σύνδρομα» από το παρελθόν, και βρέθηκε ο ίδιος στιγματισμένος ότι δημιουργεί «αριστερό παρακράτος»!
–Πήγε να χρησιμοποιήσει το περιστατικό με το Μπουτάρη (που όλοι καταδίκασαν μονομιάς) και μέσα σε λίγες ώρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο χιλιάδες φωτογραφίες με το ματωμένο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη από το 2013, όταν τον είχαν ξυλοκοπήσει στο δρόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχε καταδικάσει τότε…
Κι έτσι ο Τσίπρας ένιωσε ξανά τι θα πει: –Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια!
ΥΓ1. Τελευταία ΔΕΝ του βγαίνουν τα «προπαγανδιστικά τεχνάσματα». Με τίποτε. (Τα πολιτικά έχουν πάψει να του βγαίνουν προ πολλού)
ΥΓ2. Πήγε να «πανηγυρίσει», ο καημένος, και για το «κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας»! Αλλά δεν πρόκανε! Αποκαλύφθηκε ότι του βάζουν να… ξαναψηφίσει τη νέα μείωση συντάξεων και το αφορολόγητο, που έχει ήδη ψηφίσει! Και του κόβουν και το βήχα, να μη λέει ότι «δεν θα τα εφαρμόσει»…
Κι ακόμα το ΔΝΤ αποκάλυψε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα, ούτε για το χρέος ούτε για τη συμμετοχή του ίδιου ούτε για την έξοδο στις αγορές. Που θα είναι πολύ δύσκολη, αν δεν εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ…
ΥΓ3. Και τα σύννεφα στον διεθνή οικονομικό ορίζοντα πυκνώνουν συνεχώς, γιατί η Ιταλία φτιάχνει κυβέρνηση «ασύμβατη» με την υπόλοιπη ευρωζώνη και τα επιτόκια έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα παντού. Όπως και το πετρέλαιο
Κι ο Τσίπρας δεν τολμάει πια να μιλήσει για «καθαρή έξοδο».
Και σε αυτά – όπως και σε όλα τα προηγούμενα – νιώθει πλέον τι θα πει:
–Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια!
Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου