ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ

Έχουμε ξεφύγει από τα "συνηθισμένα" της πολιτικής ζωής. Έχουν αρχίσει πια να πυκνώνουν πολύ σοβαροί τριγμοί στο Δημοκρατικό οικοδόμημα! new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Έχουμε ξεφύγει πια από τα “συνηθισμένα” της πολιτικής ζωής (και της πολιτικής διαμάχης). Έχουν αρχίσει πια να πυκνώνουν πολύ σοβαροί τριγμοί στο δημοκρατικό οικοδόμημα! Στα θεμέλια του πολιτεύματος και στο υπέδαφος της κοινωνίας. Σαν τους προ-σεισμούς – πριν από τον Μεγάλο που πλησιάζει…

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

*Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε δραματική έκκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την τροπολογία για “αυτεπάγγελτη δίωξη” όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς κατοικιών!

Τους είπε στα ίσα. “Αν την καταψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση”! Τελικά την ψήφισαν! Αν και “τροποποιημένη”, βέβαια…

Η τελική ρύθμιση οδηγεί στη αυτεπάγγελτη δίωξη και φυλάκιση όσων προσπαθούν να εμποδίσουν πλειστηριασμούς. Πράγμα που σημαίνει ότι στις επόμενες μέρες αναμένεται να… συλληφθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής (επί ΣΥΡΙΖΑ) Ζωή Κωνσταντοπούλου, και δύο τουλάχιστον πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης (που κάνουν έντονο “ακτιβισμό” κατά των πλειστηριασμών).

Η απειλή κατά των συμβολαιογράφων, όμως, δεν θα διώκεται αυτεπάγγελτα – θα διώκεται μόνο μετά από “έγκλιση” των θιγομένων.

Πράγμα που σημαίνει πως οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι δεν νιώθουν “προστατευόμενοι”. Γιατί αν ζητήσουν τη σύλληψη όσων τους απειλούν, θα κινδυνεύσουν οι ίδιοι ακόμα περισσότερο, αμέσως μετά…

Γι’ αυτούς είναι δώρο-άδωρο.

Ήταν βεβαίως, οι δανειστές που ζήτησαν αρχικώς την νομοθετική ρύθμιση και την ενέκριναν τελικώς (έστω και τροποποιημένη).

Ο ίδιος ο Ευκλείδης μετά την δραματική του έκκληση (“ψηφίστε γιατί… πέφτουμε”) σηκώθηκε και έφυγε οργισμένος από την αίθουσα.

Ο Κοντονής έκανε μιαν ακόμα “κωλοτούμπα” επί της… προηγούμενης κωλοτούμπας – και πάει κατευθείαν για Ολυμπιακό μετάλλιο στην ενόργανη!

Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μιαν ακόμα φορά, βρίζοντας και φτύνοντας βρέθηκαν (και βαρέθηκαν) να ψηφίζουν… στα τέσσερα!

Κάτι σαν… το “Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι”, ένα πράγμα…

Με δύο λόγια πλήρης ξεφτίλα!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ

* Και στο μεταξύ, πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση έφερε νύχτα – κυριολεκτικά – μια τροπολογία για την… απαγόρευση των απεργιών. (Όπου θα χρειάζεται, λέει πλειοψηφία του 50% συν ένας – πράγμα αδύνατο, ουσιαστικά)

Έτσι θα απαγορευθούν πλέον οι καταχρηστικές απεργίες, που διέλυσαν την ελληνική βιομηχανία εδώ και τριανταπέντε χρόνια! Ναι, αλλά μη χαίρεστε!

Γιατί το βράδυ υποβλήθηκε η τροπολογία – ήταν στα “προαπαιτούμενα” της τρίτης αξιολόγησης που είχε κλείσει, υποτίθεται – αλλά πριν ξημερώσει, την είχαν αποσύρει. Και τώρα αγνοείται η τύχη της.

Συμπέρασμα. Ο Τσίπρας αρχίζει να φοβάται τους δικούς του.

Τους πλειστηριασμούς τους πέρασαν κουτσά στραβά. Στην εφαρμογή βέβαια, θα κριθούν όλα…

Αλλά την νομοθετική κατάργηση των απεργιών, δεν την τόλμησαν ακόμα…

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

*Και το πιο σημαντικό ίσως: χθες, η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε σε μετωπική σύγκρουση με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος!

Τι τους είπε ο Στουρνάρας και τον έβρισαν;

Ότι δεν πρόκειται να βγουν από την εποπτεία τον ερχόμενο Αύγουστο! Όπως τους έχουν πει, άλλωστε και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι…

Και πως δεν θα υπάρξει “καθαρή έξοδος”, εκτός κι αν καταφέρουν να ανέβουν ως τον Αύγουστο 6 βαθμίδες πιστοληπτικής αξιολόγησης!

Πράγμα επίσης αδύνατο. (Με όλους τους πανηγυρισμούς τους, βρίσκονται ακόμα τρείς με τέσσερις βαθμίδες πιο κάτω από την πιστοληπτική αξιολόγηση που είχε επιτύχει ο Σαμαράς το καλοκαίρι του 2014!)

Τώρα, λοιπόν, έχουμε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – Στουρνάρα!

Όχι έμμεση και υποχθόνια από “δημοσιογραφικά πιστόλια”, με δημοσιεύματα σε βάρος του Στουρνάρα και της συζύγου του. Όχι, τώρα έπεσαν οι μάσκες! Και η σύγκρουση είναι πια ανοιχτή…

Όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι “παράρτημα” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πλήρως ανεξάρτητη από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Και είναι αδιανόητο να συγκρουστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση της ευρωζώνης με τον διοικητή της Κεντρικής της Τράπεζας! Αδιανόητο και χωρίς προηγούμενο …

Η ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ… ΚΟΣΚΩΤΑ

Αλλά και πριν ακόμα μπούμε στην Ευρωζώνη, το μόνο παρόμοιο προηγούμενο ήταν το 1988 (όταν ακόμα η Τράπεζα Ελλάδος δεν ήταν πλήρως ανεξάρτητη, όπως τώρα).

Την εποχή που ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε συγκρουστεί με τον τότε Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Δημήτρη Χαλκιά, γιατί αυτός ο τελευταίος διόρισε ξαφνικά Επίτροπο για την Τράπεζα Κρήτης του Κοσκωτά.

Από το διορισμό εκείνο αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Κοσκωτά! Και τότε άρχισε και η κατάρρευση της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου!

Παρ’ όλο που ο Χαλκιάς “κάλυψε” απόλυτα τον Ανδρέα – και έριξε όλες τις ευθύνες στον Κουτσόγιωργα – η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν γλίτωσε τελικά.

Ο ίδιος ο Μένιος Κουτσόγιωργας παραπέμφθηκε και δικάστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο με ψήφους και των μισών Πασόκων βουλευτών! Εκεί είχε σφοδρή λεκτική σύγκρουση με τον Χαλκιά, όταν αυτός κατέθεσε ως μάρτυρας εναντίον του.

Λίγο μετά ο Κουτσόγιωργας δεν άντεξε, έπαθε βαρύ εγκεφαλικό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και μετά από λίγες μέρες “κατέληξε”.

Συμπέρασμα. Όταν βλέπετε να συγκρούεται μια κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα, τότε έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Κι αυτό ισχύει και για πολύ ισχυρότερες κυβερνήσεις απ’ ό,τι του ΣΥΡΙΖΑ…

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ

Στο μεταξύ, χθες ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, προσέφυγε στην Ευρώπη καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκρατίας και ανομίας που έχουν επιβάλει οι κουκουλοφόροι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Του σπάσανε το Πανεπιστήμιο, για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα! Οι Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημιακών καταδίκασε με σφοδρότητα αυτά τα γεγονότα. Αλλά εδώ ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα, βγήκε και έψεξε τον… Πρύτανη!

Και τους είπε το ανεπανάληπτο, ο Γαβρόγλου. “Εντάξει, κακώς στα σπάνε, αλλά βρε παιδί μου, μήπως φταις κι εσύ! Μήπως κάνεις κάτι και τους ερεθίζεις;”

Σαν να λέει στους κουκουλοφόρους:

“Βαράτε κι άλλο, σπάστε τα όλα, μη σταματάτε…”

Γι’ αυτό σας λέω. Έπεσαν οι μάσκες πια…

Κύριε Γαβρόγλου μου, πώς το έλεγαν οι παλιοί;

“Θέλει η πουτ@να να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει!”

Η απόλυτη ξεφτίλα…

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τέλος, εδώ και μέρες έχει αρχίσει μια ακόμα ανοιχτή σύγκρουση.

Ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστές αυτή τη φορά…

Κι επειδή οι δικαστές δεν μασάνε πια – και τα έχωσαν στην κυβέρνηση για τα καλά (ακόμα και φιλοκυβερνητικοί δικαστές) – τι έγινε;

Όχι σοβαρά, τι νομίζετε ότι έγινε; Έσκασε μια βόμβα στο Εφετείο Αθηνών!

Κοίτα κάτι περίεργες “συμπτώσεις”, έτσι; Εδώ δεν μιλάμε απλώς για την απόλυτη ξεφτίλα. Εδώ μιλάμε για κανονική τρομοκρατία!

ΤΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ ΟΙΚΟΔΌΜΗΜΑ

Για να ανακεφαλαιώσουμε. Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σήμερα σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εξής:

  1. Με το Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.
  2. Με τους Πανεπιστημιακούς.
  3. Με τους δικαστές και τη δικαιοσύνη γενικότερα.
  4. Με τους συμβολαιογράφους.
  5. Με τους πρώην δικούς της (που εντός των επομένων ημερών αναμένουν και επιδιώκουν να… συλληφθούν)
  6. Αλλά, σιγά-σιγά, και με τους δικούς της!

Σε άλλα τους απειλεί με την ψυχή στο στόμα να ψηφίσουν – για να μην πέσει η κυβέρνηση (για τους πλειστηριασμούς).

Και σε άλλα δεν τολμά ούτε να φέρει τις τροπολογίες στη Βουλή – ή μάλλον μόλις τις φέρει σπεύδει και τις αποσύρει (όπως έγινε με την απαγόρευση των απεργιών)…

Με όλους σε ανοιχτή σύγκρουση είναι η κυβέρνηση πια!.

Κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα πολύ δύσκολα…

Οι “καρέκλες” τους – που τόσο τις αγάπησαν – αρχίζουν να τρίζουν επικίνδυνα. Αλλά μαζί, τρίζει και η Δημοκρατία!

Γιατί όταν μια κυβέρνηση τα βάζει με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς και υπάρχει τέτοιο κύμα βίας και τρομοκρατίας – όλως συμπτωματικώς – έναντι όλων των “αντιφρονούντων”, μπόμπες και επιθέσεις κουκουλοφόρων και ανοικτές κατηγορίες και απειλές, τότε δεν τρίζουν μόνον οι καρέκλες της εξουσίας.

Τρίζουν και τα θεμέλια για το δημοκρατικό οικοδόμημα.

Έχουμε μια κυβέρνηση ακραίων ιδεοληπτικών! Που στηρίζεται και ενθαρρύνει το παρακράτος των κουκουλοφόρων που η ίδια δημιούργησε. Και το οποίο, πολύ σύντομα δεν θα μπορεί πια να ελέγξει.

Και θα πέσει με πολύ πάταγο.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου