ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Μακρόν ποντάρει ότι στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα υπάρξει άνεμος ανανέωσης από τον Τσίπρα new deal Αθανάσιος Παπανδρόπουλος

Μοίρασε το

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον. Μετά το ψαλίδισμα της Άνγκελα Μέρκελ στις τελευταίες γερμανικές εκλογές, όπου το κόμμα της ναι μεν κέρδισε αλλά έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους του, ο δρόμος της Ευρώπης είναι ανοικτός για τον Γάλλο πρόεδρο. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν έχει πλέον την ευκαιρία να πει «παρούσα» στην ευρωπαϊκή σκηνή. Πράγμα που ήδη έκανε δια στόματος του προέδρου της.

Στην τελευταία ομιλία του, η οποία είχε και πανευρωπαϊκή μετάδοση, ο Μακρόν διατύπωσε με σαφήνεια ποιο είναι το ευρωπαϊκό όραμά του. Και ποια σημασία δίνει για την υλοποίησή του στις πνευματικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου και της χώρας του.

Στο πλαίσιο αυτό, έγκυρες πληροφορίες μας λένε ότι, βλέποντας την καθίζηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ποντάρει ότι στους κόλπους της θα μπορούσε να υπάρξει ένας άνεμος ανανέωσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Προς την κατεύθυνση αυτή όμως κινούνται και άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, φοβούμενοι εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας μετά τα μέσα τού 2018, αλλά για πολιτικούς λόγους. Όταν ερωτώνται, οι παραπάνω παράγοντες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία πηγάζουν κυρίως από την ενεργοποίηση του εκλογικού κύκλου, ο οποίος δεν θα είναι απλός αλλά θα έχει διάρκεια.

Αν τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες, στο τέλος της άνοιξης του 2019 θα έχουμε ευρωεκλογές. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εθνικές εκλογές. Και το 2020, με την ευκαιρία της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Κατά τους υπευθύνους του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που η χώρα θα εξέρχεται από την κρίση. Την ώρα που θα δοκιμάζει την τύχη της στους δρόμους της ανάπτυξης. Μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες, διαβρωτικές του ενάρετου οικονομικού κύκλου, εκλογικές αναμετρήσεις. Αν όντως έχει ευοδωθεί έως τότε η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, θα ισοδυναμεί με δυστύχημα ενδεχόμενη διολίσθηση σε νέα κρίση. Εξ αιτίας πολιτικής περιπλοκής και ακυβερνησίας. Γι’ αυτό, άνθρωποι κοντά στον πρωθυπουργό τονίζουν ότι είναι ώρα πλέον να ψάξει εγκαίρως για νέους συμμάχους. Συμμάχους, πέρα, από τον ανεκδιήγητο Πάνο Καμμένο, ο οποίος είναι ικανός να ζητήσει ενσωμάτωσή στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασωθεί πολιτικά. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων στο κόμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο για όλα είναι ικανός.

ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΚΡΌΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ

Πάντως, οι εντός και εκτός κυβέρνησης σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ως πιθανόν Γαλλία και Γερμανία να προχωρήσουν από κοινού προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης. Και περαιτέρω ενοποίησης του σημερινού ευρωπαϊκού μορφώματος. Αυτή η διαδικασία θα διαμορφώσει νέες διαχωριστικές γραμμές. Με κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα σήμερα το θέμα της σοσιαλδημοκρατίας και του μέλλοντός της.

Επισημαίνεται έτσι, στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, ότι ήδη η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε μεγάλη αναζήτηση. Η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μετά και την ιστορικών διαστάσεων ήττα του SPD. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι σύμβουλοί του προτρέπουν τον Αλ. Τσίπρα να επιχειρήσει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση. Και να συντονιστεί με τις συγγενείς ευρωπαϊκές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τού προτείνουν, εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών, να ενταχθεί εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλιστική ομάδα. Και δι’ αυτής να επιδιώξει τη σύγκλιση με τις εδώ δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της θέσης αυτής είναι ο υπουργός Νίκος Παππάς. Ο οποίος στο παρελθόν είχε πρωτοστατήσει στα ανοίγματα προς το αρχαϊκό ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα δυσκολεύει τις προσεγγίσεις που κάνει ο Αλ. Τσίπρας. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, όμως, είναι πλέον ριζωμένη η επιδίωξή του, μέσω της αλώσεως της ελληνικής κεντροαριστεράς, να προχωρήσει και προς την Ευρώπη. Οι διαθέσεις του φάνηκαν εξάλλου και στην Θεσσαλονίκη. Εν τούτοις, υπάρχει ο παράγοντας οικονομία. Παράγων που για την ώρα κάνει επικίνδυνα τα πολιτικά άλματα που οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάϊσελμπλουμ θα ήθελαν να δουν τον πρωθυπουργό μας να κάνει.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου