ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Αρκάς σπας αυγά Η χώρα έχει καταφέρει πολλά.. Απαιτείται ένας καλύτερος συντονισμός για να ολοκληρωθεί το μαρτύριο των «μνημονίων». new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η έξοδος από τα μνημόνια και η κατάστρωση ενός κοστολογημένου σχεδίου για την επόμενη μέρα, είναι η βασική έγνοια της κυβέρνησης.

Οι πολίτες δυσανασχετούν με τη σκληρή και πολλές φορές άδικη επιβολή των φόρων. Ελπίζουν σε ηπιότερα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναζητούν λύσεις. Λύσεις που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και να στηρίξουν τις δουλειές τους.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΎΡΙΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η χώρα έχει καταφέρει πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Απαιτείται ένας καλύτερος συντονισμός για να ολοκληρωθεί το μαρτύριο των «μνημονίων». Και να προχωρήσουμε στη λεωφόρο της ανάπτυξης με όραμα και τόλμη.

Είναι η ώρα του πρωθυπουργού να προχωρήσει με ένα ευέλικτο και στην ίδια συχνότητα με εκείνον κυβερνητικό σχήμα, που θα δουλεύει περισσότερο και θα υλοποιεί τις αποφάσεις του ταχύτερα.

Η Ευρωζώνη έχει δύο βασικές επιλογές:

Tην τρέχουσα στρατηγική βελτίωσης της συνθήκης του Μάαστριχτ. Σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται από κράτη που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα.

Μια πιο φιλόδοξη κίνηση προς τον φεντεραλισμό. Θα απαιτούσε μεγαλύτερο καταμερισμό των κινδύνων μεταξύ των κρατών μελών.

Μια θεμελιώδης προϋπόθεση είναι ένα σύνολο κοινών κανόνων για τον περιορισμό του ηθικού κινδύνου. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να αφορούν εκείνους τους τομείς κακής διαχείρισης που μπορεί να αναγκάσει μια χώρα να προστρέξει σε βοήθεια.

Είδαμε ότι η εποπτεία των τραπεζών δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε επίπεδο χώρας. Επειδή ο τραπεζικός τομέας και το πολιτικό σύστημα εμπλέκονται με άκομψο τρόπο και δε φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το ποσοστό ανεργίας στα κράτη της Ευρωζώνης καθορίζεται εν μέρει από τον οικονομικό κύκλο. Από μόνος του αυτός θα δικαιολογούσε έναν μηχανισμό ασφάλισης μεταξύ των χωρών. Εξαρτάται επίσης από το πώς οι κυβερνήσεις προσεγγίζουν θέματα όπως η προστασία των θέσεων εργασίας, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η επαγγελματική κατάρτιση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η προστασία των επαγγελμάτων.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ

Οι χώρες των οποίων οι επιλογές δημιουργούν ποσοστό ανεργίας 5% δεν επιθυμούν να μοιράζονται ένα σύστημα ασφάλισης με εκείνες, των οποίων οι αποφάσεις δημιουργούν ανεργία 20%. Το ίδιο ισχύει για τα συνταξιοδοτικά και τα νομικά συστήματα.

Πάρα πολλά εξαρτώνται από την προθυμία των πλούσιων περιοχών να χρηματοδοτούν τις φτωχές περιφέρειες.

Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια για να δείξει στην Ευρώπη ότι η προσπάθεια έπιασε τόπο και οφείλουν να τη σέβονται.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων, που έχουν ήδη μειωθεί πολύ φέτος, σημείωσαν νέο χαμηλό, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πουλά ομόλογα στο μέλλον και θα βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησής της από τους πιστωτές της.

Το ΔΝΤ  δεν προβάλει, πλέον, σκληρές απαιτήσεις. Δεν παρενέβη τον Ιούλιο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αυξήσει το συνολικό χρέος της, ενώ μετρίασε και τις απαιτήσεις του για τα stress tests και τον έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Το 2018 είναι κομβικό για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα ελπίζει σε μία μόνιμη μεταμόρφωσή της, για να αποτελέσει το παράδειγμα για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Να αποκαταστήσουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες και να παραμείνουμε ενωμένοι γύρω του.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ να το προσπαθήσουν πιο έντονα. Οι πολίτες απαιτούν περισσότερη Ευρώπη.

* Το σκίτσο είναι του Αρκά

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου