ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

Μοίρασε το

Ένα παραδοσιακό τραγούδι αποχαιρετισμού του απερχόμενου έτους και καλωσορίσματος του επερχόμενου περιελάμβανε και τους εξής στίχους: ‘’Γέρε, χρόνε, φύγε τώρα / ήλθε ο νέος με τα δώρα / με τραγούδια και χαρά’’!

Ας δούμε, λοιπόν, όπως επιβάλλει και η επικαιρότητα, τα ‘’δώρα’’ που φέρνει ο νέος χρόνος. Ουδείς θα μείνει παραπονεμένος! Από 1ης Ιανουαρίου 2017 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν μειωμένο αφορολόγητο όριο, αυξημένη ‘’εισφορά αλληλεγγύης’’ στο σύνολο των αποδοχών τους και νέες, επαχθέστερες φορολογικές κλίμακες.

Οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με 15% (αντί 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (αντί 33%) για ποσά 12.000 – 35.000 ευρώ και 45% (αντί 33%) για ποσά άνω των 35.000 ευρώ.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) βενζίνης αυξάνεται κατά 3 λεπτά / λίτρο, πετρελαίου κίνησης 8 λεπτά / λίτρο και υγραερίου κίνησης 10 λεπτά / λίτρο. Στα τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού ο ΕΦΚ αυξάνεται από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Επιβάλλεται ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιβάλλεται ΕΦΚ στον καφέ (εισαγόμενο ή εγχωρίως παραγόμενο). Επιβάλλεται νέο τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας. Αυξάνεται ο φόρος μερισμάτων από 10% σε 15%. Οι αγρότες θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων για τα περυσινά εισοδήματά τους, τα οποία, εάν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με ‘’εισφορά αλληλεγγύης’’. Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές (δηλ. φόρους) θα καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και μισθωτοί. Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα έχουν όσοι δεν συγκεντρώσουν ένα υποχρεωτικό (αλλά ακόμη απροσδιόριστο) όριο αποδείξεων για πληρωμές με κάρτα (δεν εξαιρούνται οι άνεργοι που έχουν τεκμαρτό εισόδημα από ιδιόκτητο ακίνητο ή Ι.Χ.). Όλοι οι καταναλωτές θα έχουν την χαρά να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα με ΦΠΑ 24% επί των αγοραζομένων αγαθών και υπηρεσιών.

Οι πρωτοχρονιάτικοι αυτοί μποναμάδες έρχονται να προστεθούν σε όσους δόθηκαν τα προηγούμενα έτη και ιδιαίτερα κατά την διετία διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Έτσι, κατά το διάστημα 2015 – 2016 καταβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι μισθοί και οι συντάξεις περιορίσθηκαν περαιτέρω, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξήθηκαν (με ρυθμό 1,1 δις ευρώ τον μήνα), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 3,2 δις ευρώ. Το 39% των Ελλήνων ζει πλέον στα όρια της φτώχειας.

Καθ’ ον χρόνο η εξαθλίωση σταθερά διευρύνεται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αυξήθηκαν, οι γενικοί, ειδικοί και τομεακοί γραμματείς ανήλθαν σε 151, ο πρωθυπουργός δημιούργησε γραφείο για να ‘’εργάζεται’’ και στην Θεσσαλονίκη, ο κομματικός στρατός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 7.000 άτομα περίπου και, ως φαίνεται, έπεται συνέχεια.

Αυτές οι κατηγορίες ατόμων, μαζί με τους ασύδοτους συνδικαλιστές και τους παλαιούς και νέους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, είναι οι μόνες για τις οποίες τα ‘’δώρα’’ του νέου έτους μπορεί να έχουν αντίκρισμα!

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου