ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΜΑΓΚΙΕΣ

Μοίρασε το

Σε κάθε κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, οφείλει ο κάθε παίκτης να υπολογίζει την αντίδραση του αντιπάλου του. Μαγκιές που μπορούν να οδηγήσουν σε θέση ματ δεν επιτρέπονται. Κι αυτό γιατί ο παίκτης χάνει ενδεχομένως την εξουσία, ή μέρος της, ανάλογα με την θέση που κατέχει, αλλά αυτός που πληρώνει τελικά τα σπασμένα, δεν είναι άλλος παρά ο λαός.

Πολύ απλά τις επιπολαιότητες, την άγνοια, τις μαγκιές, τις πληρώνει ο πολίτης, που υφίσταται τις συνέπειες των λάθος κινήσεων του παίκτη, που έχει εξουσιοδοτήσει για τέσσερα χρόνια να παίζει για λογαριασμό του.

Κάπως έτσι κινήθηκε και ο Α. Τσίπρας τις μέρες αυτές. Οι δημοσκοπήσεις που του δίνουν μόλις το μισό ποσοστό από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει το νευρικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να κάνει ένα ακόμη απονενοημένο βήμα που δημιούργησε νέες εντάσεις με τους δανειστές.

Θα πει κανείς από αυτούς που έχουν πειστεί από τα επικοινωνιακά κόλπα των κυβερνητικών, μα δεν έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός να δώσει ένα βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά;

Για να τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, γιατί εδώ η προπαγάνδα τείνει να τρελάνει και τους μέχρι τώρα εναπομείναντες λογικούς σε αυτή τη χώρα.

Σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, η παρούσα συγκυβέρνηση τους έχει κτυπήσει αλύπητα, δίνοντάς τους τα τελειωτικά κτυπήματα μετά από όσα προηγήθηκαν από τους προηγούμενους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μειώσεις 6% συν 2% σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, πλαφόν στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών και το χειρότερο περικοπές μέχρι ολοκληρωτικής κατάργησης του ΕΚΑΣ. Και να ήταν μόνο αυτά. Η αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως τα τσιγάρα, τα ποτά, η βενζίνη και ένα σωρό άλλα, μείωσαν έτι περαιτέρω το ισχνό εισόδημα των συνταξιούχων.

Με αυτά τα δεδομένα κάθε απόμαχος της εργασίας είδε τα εισοδήματά του να ελαχιστοποιούνται και να οδηγείται  σε πλήρη φτωχοποίηση,  αδυνατώντας με τα όσα του απέμειναν να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του.

Ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, βλέποντας το άστρο του να δύει αποφάσισε παρακάμπτοντας τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, αλλά και το κοινοβούλιο, που συζητούσε την περασμένη εβδομάδα τον προϋπολογισμό, να εξαγγείλει με την μορφή διαγγέλματος από το Μέγαρο Μαξίμου το βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που κυμαίνεται από 300-500 ευρώ, δηλ. κατά πολύ κατώτερο της 13ης σύνταξης, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Και βεβαίως ως εφάπαξ καταβολή, μια και δεν έχει την μορφή έστω της μερικής, αλλά κατ’ έτος καταβολής ενός βοηθήματος, που θα παρέχεται κάθε Δεκέμβρη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Θα πει κανείς στις μέρες μας μάζευε κι ας είν’ και ρώγες. Σωστό και δεν αντιλέγει κανείς, ότι αυτό το φιλοδώρημα θα βοηθήσει, έστω και μερικώς, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες τρύπες, πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους. Όμως η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών και είδε Κύριος τι μπορεί να σημαίνει αυτό, σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

Το παραμύθι αν κανείς είναι με τον Σόιμπλε ή με τους χαμηλοσυνταξιούχους και έωλο είναι και εμπεριέχει την γνωστή από κάποιους κουτοπονηριά. Οι δανειστές λένε ότι έχετε υπογράψει μια συμφωνία, με βάση την οποία, δεν μπορείτε να κάνετε παροχές, χωρίς την συνεννόηση μαζί μας. Και η αλήθεια, είτε το θέλουμε είτε όχι, η σημερινή συγκυβέρνηση έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει και μια τέτοια υποχρέωση.

Ο Α. Τσίπρας, ενήργησε χωρίς να ζητήσει καν την γνώμη του αρμοδίου υπουργού, με αποτέλεσμα ο Ε. Τσακαλώτος να παραδεχθεί δημοσίως, ότι ήταν λάθος η εξαγγελία των βοηθημάτων, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών.

Το ποσόν του πλεονάσματος των επτά και πλέον δις, που ισούται με αυτό που οφείλει το κράτος σε ιδιώτες, προήλθε από την υπερφορολόγηση των πολιτών, που έχουν στεγνώσει κυριολεκτικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις, που έχουν επιβληθεί με την αμετροεπή φορομπηχτική πολιτική.

Από την άλλη μεριά όταν αποφάσισαν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδιναν Τσίπρας και Καμμένος να εξομοιώσουν τον ΦΠΑ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν έλαβαν καν υπόψη τους τα προβλήματα των νησιών αυτών, που έγιναν για κάποια δυσβάσταχτα με την παρουσία των παράνομων μεταναστών.

Και βεβαίως καλώς ανέστειλαν την αύξηση, αλλά προηγήθηκε η επιπολαιότητα της απόφασης για εξομοίωση που επέβαλαν χωρίς περίσκεψη.

Με τις μαγκιές αυτές, δόθηκαν τα όπλα στον Σόιμπλε, για να κινηθεί και πάλι εναντίον της χώρας μας, θέτοντας ερώτημα προς το Eurogroup για το εάν και κατά πόσο αυτή η ενέργεια χωρίς προσυνεννόηση παραβιάζει τα συμφωνηθέντα.

Και είναι παιδαριώδης η άποψη Τσίπρα, ότι η Μέρκελ θα τραβήξει το αυτί του Σόιμπλε ή θα τον κάνει ντα-ντα.

Όπως ξεκαθάρισε στον Α. Τσίπρα, πριν παρακαθήσουν στο γεύμα οι συζητήσεις για το την δεύτερη αξιολόγηση είναι δουλειά των θεσμών, γράφε τρόικα, και πέραν τούτου ουδέν. Έτσι έπεσε στο κενό η όλη προπαγάνδα περί πολιτικής συμφωνίας, με αποτέλεσμα να περιμένουμε τα νεότερα μετά τις γιορτές και πάει λέγοντας…

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου