ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Μοίρασε το

Η παράταση της εκκρεμότητας της δεύτερης αξιολόγησης ομοιάζει εμφαντικά με την «σκληρή διαπραγμάτευση» του 2015 με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στα οποία εκείνη κατέληξε. Η περίπτωση θυμίζει το ανέκδοτο κατά το οποίο δύο αφελείς φίλοι παρακολουθούν μία κινηματογραφική ταινία, ένα ουέστερν. Εμφανίζεται κάποια στιγμή ένας καβαλάρης (cowboy) καλπάζων με ταχύτητα προς ένα βαθύ και απότομο κρημνό που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα. «Θα το πηδήσει», λέγει ένας, «δεν θα το πηδήσει», λέγει ο άλλος και στοιχηματίζουν επί της εκβάσεως εκατό ευρώ. Λίγο αργότερα ο καβαλάρης κατακρημνίζεται και πεθαίνει. Μετά το τέλος της ταινίας ο στοιχηματίσας λάθος προθυμοποιείται να καταβάλει τα εκατό ευρώ στον φίλο του. Ακολουθεί ο εξής διάλογος: – «Άστο, καλύτερα»! – «Μα, πώς, αφού έχασα». – «Άστο, σου λέω». – «Όχι, επιμένω»! – «Κοίταξε, εγώ το έργο το είχα ξαναδεί»! – «Και εγώ το είχα ξαναδεί, και μάλιστα δυο φορές, αλλά λέω, μία φορά έπεσε, δεύτερη φορά έπεσε, την τρίτη δεν γίνεται, ο ηλίθιος θα το πηδήσει»!

Έτσι και ο κ. Τσίπρας, αυταπατώμενος κατ’ εξακολούθηση, λησμονεί τα όσα βίωσε διαπραγματευόμενος πέρυσι, λησμονεί τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο και, απλά, «στοιχηματίζει» και πάλι λάθος. Όταν το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν την «προληπτική πιστοληπτική γραμμή», ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Οποιαδήποτε άποψη ή συμφωνία δεν θα έχει την δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον Σύριζα […] Σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια της λιτότητας με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας. Τελεία, παράγραφος». Ούτως εβρυχάτο τότε ο κ. Τσίπρας. Απεδείχθησαν ωστόσο βρυχηθμοί όχι λέοντος αλλά ποντικού.

Το έργο, όμως, της συριζαϊκής αξιοπιστίας το έχουν παρακολουθήσει και οι δανειστές. Θυμούνται την διενέργεια του ακατανόητου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Θυμούνται την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο 2015. Θυμούνται τις καθυστερήσεις στην πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση, η οποία ήδη παρατείνεται επ’ αόριστον. Ασφαλώς δεν είναι διατεθειμένοι να στοιχηματίσουν υπέρ της αξιοπιστίας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ήδη ο μοιραίος κ. Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας τους πάντες για πολλοστή φορά, εξήγγειλε παροχή εφ’ άπαξ ποσού 300 – 500 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκ του προκήψαντος «πλεονάσματος». Όταν ο κ. Σαμαράς, προ των ευρωεκλογών 2014, μοίρασε 500 εκ. ευρώ από το τότε πλεόνασμα ως «κοινωνικό μέρισμα», ο κ. Τσίπρας δήλωνε ακάθεκτος: «Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής».

Πράγματι οι Έλληνες έχουν επανειλημμένα δει (και) το έργο των προεκλογικών παροχών. Έχοντας υποστεί, επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου, δραματική επιδείνωση των οικονομικών και λοιπών συνθηκών διαβίωσης, δεν είναι διατεθειμένοι να στοιχηματίσουν και πάλι λάθος.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου