Έχουμε τονίσει στο παρελθόν και το επαναλαμβάνουμε: οι Συριζανέλ δεν πρόκειται να φύγουν εύκολα από την εξουσία. Και αν αυτό συμβεί, λόγω περιστάσεων, θα αφήσουν πίσω τους ένα πραγματικό ναρκοπέδιο με νάρκες εν σειρά. Τους μήνες που ακολουθούν, έτσι, έως τον αποφασιστικό προσεχή Αύγουστο, θα γίνουμε μάρτυρες των ακόλουθων γεγονότων και εξελίξεων.
Πρώτο και πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους Συριζανέλ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη, τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τους συνομιλητές του μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλος αντίπαλος θα ήταν για τους Συριζανέλ ένας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και άλλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άποψη αυτή, τα ανοίγματα του προέδρου της ΝΔ προς την φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά έγιναν «κόκκινο πανί» τόσο για τους Συριζανέλ όσο και για την κρατικιστική δεξιά εντός της ΝΔ. Το γεγονός δε αυτό άρχισε να παίρνει διαστάσεις στο μέτρο που η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέβαινε, με παράλληλη δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος συνασπισμού.
Παράλληλα, η σκληρή κριτική που άρχισαν να ασκούν στον Σύριζα εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έρριξε λάδι στην φωτιά, καθ’ όσον τα Μέσα αυτά επηρεάζουν ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής και εκσυγχρονιστικής αριστεράς. Σε πρώτη φάση έτσι οι «εγκέφαλοι» του Μαξίμου επιχείρησαν να διαλύσουν και να εξευτελίσουν τον ΔΟΛ, αλλά δεν τούς βγήκε. Όπως τραγικά απέτυχαν και στην γελοία και εξευτελιστική διαδικασία για την άλωση του εγχώριου τηλεοπτικού χώρου. Ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης και η ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια των «εγκεφάλων», οι οποίοι έπρεπε επειγόντως να αλλάξουν σχεδιασμούς.
Κατ’ αρχήν, έτσι, κινητοποίησαν μηχανισμούς εξαγοράς και τρομοκρατήσεως δημοσιογράφων, ιστοτόπων και επαρχιακών Μέσων. Στην συνέχεια, ξεκίνησε η κατασυκοφάντηση της οικογένειας και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ωστόσο κάπου ξεθώριασε με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του –γεγονός που οι «εγκέφαλοι» δεν είχαν προβλέψει στα σενάριά τους. Θα επανέλθουν λοιπόν σε αυτό με βαρύ πυροβολικό τον Ιβάν Σαββίδη.
Ως φαίνεται, ο τελευταίος, έβαλε για την ώρα στην γωνία την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και θα επενδύσει όσο γίνεται στο στήσιμο ενός μηχανισμού λασπολογίας και χυδαιότητας, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εντύπων, τηλεοπτικών και διαδικτυακών Μέσων. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο μηχανισμός αυτός είναι:
Η αποδόμηση της προσωπικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη και η υπονόμευσή του μέσα στην ΝΔ με «εκλεκτούς» που το σύστημα έχει ήδη επιλέξει και που εν καιρώ θα γίνουν γνωστοί. Η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να εκμαιεύσει από ισοβίτες δήθεν στοιχεία ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συνεργάζεται με δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών εντάσσεται στην τακτική λασπολογίας της κυβέρνησης, την οποία οσονούπω θα στηρίζουν και ειδικοί λασπολόγοι στην υπηρεσία του Ιβάν Σαββίδη. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον οι παραπάνω ειδήμονες της λασπολογίας και του εκχυδαϊσμού θα έχουν επαρκή χρόνο για να «κτίσουν» πάνω στην λάσπη που ήδη ετοιμάζουν και σε ποιον βαθμό θα έχουν απήχηση τα ψέμματα και οι συκοφαντίες που θα εκσφενδονίσουν.
Έχοντας επιλέξει την στρατηγική επιλογή της ακραίας πόλωσης και σύγκρουσης με την ΝΔ, ο Σύριζα και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η διαφαινόμενη προοπτική συσπείρωσης του χώρου αυτού και άρα η διαμόρφωση ενός ενδιάμεσου πολιτικού πόλου της τάξεως του 10% έως και 13%, αποτελεί αγκάθι τόσο για τον Αλ. Τσίπρα όσο και για το καιροσκοπικό ΠΑΣΟΚ που τον ανέβασε στην εξουσία. Είναι βέβαιο έτσι ότι, στο πλαίσιο της πόλωσης που θα δημιουργήσει ο Σύριζα λασπολογώντας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα χρησιμοποιήσει παρόμοια μέσα για να διασπάσει και τον κεντροαριστερό χώρο.
Πάντως, οι επιλογές πάνω στο θέμα αυτό δεν είναι εύκολες διότι τα όποια λάθη θα μπορούσαν να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν οι «εγκέφαλοι» του Μεγάρου Μαξίμου. Παρά ταύτα, είναι σαφές ότι το επιτελείο Τσίπρα θα επιχειρήσει να ασκήσει πιέσεις προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη θέτοντας με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο το δίλημμα των συνεργασιών την επομένη των εκλογών ή την τοποθέτηση της ΔΗΣΥ για επιμέρους θέματα. Υπό αυτό το πρίσμα, εν αναμονή του οριστικού καταλόγου των υποψήφιων για την ηγεσία της ΔΗΣΥ, στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου εξετάζουν τα πιθανά σενάρια για την έκβαση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου επικεφαλής.