ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΕΣ

Μοίρασε το

Αυτά που λέει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του, – τα οποία λίγα-λίγα μας αποκαλύπτονται από «προδημοσιεύσεις» κάθε Σαββατοκύριακο, που ο Τσίπας δεν τολμά να διαψεύσει -σηματοδοτούν όχι απλώς το τέλος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το τέλος ολόκληρης της Μεταπολίτευσης!

Διότι είχαμε μια δημοκρατία που επί δεκαετίες λειτουργούσε λίγο- πολύ, τελικά  αναδείκνυε… «φελλούς»! Παντού…

Για την ακρίβεια, ανέδειξε «φελλούς» σε ολόκληρο το φάσμα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, αλλά ανέδειξε αρκετούς «φελλούς» και μέσα και στον «αστικό κόσμο».

Στο πολιτικό προσωπικό, στο πανεπιστημιακό προσωπικό, στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, στο εκδοτικό κατεστημένο, παντού…

Δεν αποκαλύπτεται μόνο το μέγεθος του εμπαιγμού και της ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ…

Το Βαρουφάκη – και τον Τσίπρα στο εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του Βαρουφάκη – τους παίνεψαν και τους έγλειψαν πολλοί μέσα στην Ελλάδα που ΔΕΝ είναι ΣΥΡΙΖΑ…

Κάποιοι που δηλώνουν «αστοί» και στην πραγματικότητα αποδεικνύονται αστείοι!

Αυτοί που τον έλεγαν το Γιάνη με ένα Νι «λαμπρό οικονομολόγο»!

Αυτοί που δήλωναν πως τα πήγαινε «εξαιρετικά στη διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους…

Αυτοί που έδιναν «συγχαρητήρια» στον Τσίπρα («τα πάει καλά ο μικρός», μας διαβεβαίωναν – θυμάστε;) όταν ο Βαρουφάκης τα έκανε μαντάρα στην Ευρώπη!

Αυτοί που πριν ακόμα τον επιλέξει ο Τσίπρας, του έδιναν βήμα στα «πρωϊνάδικα» να λέει τις ασυναρτησίες του, χωρίς το παραμικρό realitytest, χωρίς δηλαδή να τον διαψεύδουν όταν έλεγε προφανείς ανακρίβειες και ψέματα…

Αυτοί που τον έκαναν «νοματαίο» πριν αναλάβει και τον ανέδειξαν σε «σταρ» αφότου ανέλαβε…

Όλοι αυτοί – που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑιοι – έχουν επίσης τεράστιες ευθύνες…

Υπάρχουν λοιπόν, έξη ζητήματα:

–Πρώτον οι βλακείες που έλεγε ο Βαρουφάκης! Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, ο Γιάνης (με ένα ΝΙ) τις έλεγε εξ αρχής – δεν τις έκρυψε!

Και τις έλεγε δημόσια και θα έπρεπε να τον είχαν βάλει στη θέση του και να τον είχαν «αποκαθηλώσει» ΠΡΙΝ κάνει τη ζημιά…

–Δεύτερον, ένα κόμμα ιδεοληπτικών και άσχετων έδωσε το πιο κρίσιμο πόστο – το υπουργείο Οικονομικών – σε ένα τέτοιο «νούμερο» την πιο κρίσιμη στιγμή: Όταν βγαίναμε από τα μνημόνια. Και μας… ξανά ’χωσε μέσα!

Αυτό δείχνει πως ο ελληνικός λαός ανέδειξε – έστω και με πλειοψηφία 35-36% – ως κυβέρνηση ένα κόμμα ασχέτων και ανεύθυνων που έβαλε στο τιμόνι της χώρας «Καραγκιόζηδες» με περικεφαλαία…

Και ελάχιστοι αντιστάθηκαν τότε!

–Τρίτον, ο Τσίπρας δεν ανέλαβε «τυχαία», μετά από κανονικές εκλογές. Ουσιαστικά ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση, την ώρα που εκείνη κατάφερνε να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Την ανέτρεψε για να ξαναφέρει τη χώρα στην κρίση, αφού τη ζημίωσε κατά 100 δισεκατομμύρια!

Κι αυτό καθιστά την ευθύνη του ακόμα μεγαλύτερη…

Δεν έκανε απλώς «λάθος» ο Τσίπρας, όταν ήλθε στην διακυβέρνηση. Υπονόμευε συστηματικά την προηγούμενη κυβέρνηση που έκανε το σωστό.

Κι αυτό μετατρέπει το (ας πούμε «συγγνωστό») «λάθος» του σε καραμπινάτη προδοσία!

–Τέταρτον, δεν υπονόμευσε μόνο ο Τσίπρας την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά – Βενιζέλου). Την υπονόμευσαν και πολλοί που το παίζουν «αστοί» και «ευρωπαϊστές» και «υπεύθυνοι».

Κι όχι μόνο υπονόμευσαν την κυβέρνηση Σαμαρά πριν πέσει, αλλά αβάνταραν τη κυβέρνηση Τσίπρα αφότου πήρε τη διακυβέρνηση.

Κι αυτοί έχουν μεγάλες και ασυγχώρητες ευθύνες.

–Πέμπτον, όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη, δεν θα έπρεπε να «αιφνιδιάσουν» κανένα!

Υπήρξαν πολλοί (από την ΝΔ τότε, αλλά και από αρκετούς του ΠΑΣΟΚ πλέον) που προειδοποιούσαν συνεχώς, με κάθε τρόπο για το τι ακριβώς θα συμβεί. Και έπεσαν μέσα ανατριχιαστικά…

Και πολλοί, που ΔΕΝ ήταν ΣΥΡΙΖΑιοι, αντί να αφυπνιστούν… κατήγγειλαν τότε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, ως «στρατηγική φόβου»!

Οπότε, δεν φταίει μόνο ο Βαρουφάκης για τις ανοησίες του, ή ο Τσίπρας που τον εμπιστεύθηκε, φταίνε πολύ κι όσοι απαξίωναν τις προειδοποιήσεις για τον επικίνδυνο δρόμο του Βαρουφάκη και τον ανεύθυνο δρόμο του Τσίπρα.

Διότι αν είχαν εισακουστεί λίγο παραπάνω, θα είχαμε αποφύγει πολλά.

–Έκτον, παρά το γεγονός ότι πριν βγει ο Τσίπρας, παρά πολλοί τον στήριξαν αμέσως ή εμμέσως, η ΝΔ του Σαμαρά κατάφερε να κρατήσει το 28% του εκλογικού σώματος (από 30% δυόμιση χρόνια πριν, ότι νίκησε).

Και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ένα κόμμα που κυβέρνησε σε τόσο δύσκολες συνθήκες και επέβαλε τόσο δύσκολα μέτρα, να υποστεί τόσο μικρή «κυβερνητική φθορά» (μόλις 1,83% του εκλογικού σώματος)!

Όταν το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ σε αντίστοιχες συνθήκες διετούς «μνημονιακής» διακυβέρνησης, έχασαν 31% του εκλογικού σώματος!

Κι ενώ ο Τσίπρας σήμερα θα είναι τυχερός αν χάσει σε δυόμιση χρόνια, μόνο το 15% του εκλογικού σώματος!

Η ΝΔ του Σαμαρά, λοιπόν, κράτησε δυνάμεις, που σημαίνει πως, όχι μόνο προειδοποίησε για όσα επρόκειτο να συμβούν, αλλά και έπεισε πολλούς! Τότε…

Αλλιώς θα είχε συρρικνωθεί κι εκείνη στο 10%.

Και μαζί με τους ψηφοφόρους του Βενιζέλου – που κι εκείνοι εξέφραζαν τότε σφοδρή αντίθεση στην ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ – υπήρχε ήδη από τις αρχές του 2015 ένα 34-35% του Ελληνικού λαού, που και γνώριζε και καταλάβαινε που πάει το πράγμα.

Και που σήμερα, όπως δείχνουν όλες οι ποιοτικές μετρήσεις, είναι πια πλειοψηφικό. Είναι πάνω από 50%!

Και οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη το «σπρώχνουν» συνεχώς προς τα πάνω…

Δεν είχαμε λοιπόν, ένα «σοβαρό κόμμα» που ανέθεσε σε ένα «σοβαρό οικονομολόγο» να διαχειριστεί μια κρίσιμη περίσταση, και οδήγησε σε καταστροφή, είτε διότι οι «κακοί εταίροι» μας συνέτριψαν είτε διότι «λόγω απειρίας» έγιναν και «λάθη», για τα οποία δεν είχε προειδοποιήσει κανείς.

Είχαμε το ακριβώς αντίθετο: ένα ανεύθυνο συνονθύλευμα ακραίων «συνιστωσών» (όπως αποδεδειγμένα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, και παραμένει ακόμα), που ανέθεσε σε ένα ημιμαθή «νάρκισσο» να χειριστεί τη μοίρα του τόπου, παρά τις συνεχείς και δραματικές προειδοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης – που όλες βγήκαν αληθινές!

Και που ακόμα και τότε εξέφραζαν και έπειθαν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, περί το 35%, όσο περίπου και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τότε…

Ο Τσίπρας προειδοποιήθηκε για τα σφάλματα που έκανε. Και γι’ αυτό δεν έχει «ελαφρυντικά».

Το πιο βαρύ «κατηγορητήριο» κατά του Τσίπρα, είναι η προφητική ομιλία Σαμαρά στη Βουλή το Νοέμβριο του 2014 (στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό), οι δύο σημαντικότερες προεκλογικές ομιλίες Σαμαρά το Γενάρη του 2015 και το προεκλογικό σποτάκι της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές εκείνες. Όπου ο ελληνικός λαός προειδοποιείται με ανατριχιαστική σαφήνεια για το τι πρόκειται να συμβεί, αν βγει ο Τσίπρας. Και επαληθεύθηκε μέχρι κεραίας.

Είναι ασυγχώρητος ο Τσίπρας, ακριβώς γιατί τον είχαν πλήρως προειδοποιήσει!

Για τις βλακείες του Βαρουφάκη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά…

Πίστευε πως, αν «απειλούσε» την Ευρώπη πως η Ελλάδα μπορεί και να βγει από το ευρώ, τότε οι δανειστές θα υποχωρούσαν και να του έδιναν περισσότερα χρήματα χωρίς όρους λιτότητας!

Γιατί δεν θα έπαιρναν το ρίσκο, λέει, να βγει μια χώρα από την ευρωζώνη…

Γι’ αυτό και κόμπαζε ο Τσίπρας: «θα βαράω τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές»! Τρομάρα του…

Τα έλεγε αυτά δημόσια κι ο ίδιος ο Βαρουφάκης!

Τα έλεγε και ο φίλος του, ο Wolfgang Munchau, σχολιαστής της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, που είχε ήδη πέσει έξω το 2012, όταν προέβλεπε πως το ευρώ θα… διαλυθεί ως τα τέλη της χρονιάς εκείνης, λόγω grexit!

Τέτοιοι «φωστήρες» ήταν. Τόσο έξω είχαν πέσει. Και τέτοια έλεγαν ακόμα…

Σε μια κανονική δημοκρατία θα τους είχαν πάρει με τις ντομάτες.

Εδώ τους πίστεψαν! Γιατί δεν είμαστε κανονική δημοκρατία.

Γιατί το «άλας είχε μωρανθεί»!

Γιατί αυτοί που θα έπρεπε να τους σταματήσουν, τους παίνευαν, τους αβάνταραν, τους στήριζαν.

Όμως, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε απαντήσει σε όλα αυτά.

–Τους είχε πεί ήδη από τότε, πως ο «συστημικός κίνδυνος»: Ελλάδα είχε ήδη μειωθεί δραματικά το 2015 σε σύγκριση με το 2012!

Η Ευρώπη είχε αποκτήσει μηχανισμούς προστασίας από φαινόμενα τύπου grexit.

Είχε ήδη θεσμοθετηθεί ο ESM και o SSM και είχε ανοίξει ο δρόμος για την «ποσοτική χαλάρωση» (το λεγόμενο quantitative easing – QE), πράγμα αδιανόητο το 2012…

–Κι ακόμα, οι Ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες είχαν ήδη «ξεφορτωθεί» το ελληνικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων (πριν ακόμα από το PSI), ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος σοβαρών «αναταράξεων» στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

–Ενώ και τα ελληνικά ομόλογα στα χέρια των Κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης αντιπροσώπευαν χαρτοφυλάκιο πολύ μικρής αξίας (κάτω από 50 δισεκατομμύρια τότε, αν αφαιρέσει κανείς τα «υπερκέρδη» που επρόκειτο να επιστραφούν στην Ελλάδα). Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τελικά οι Ευρωπαίοι δάνεισαν στην Ελλάδα του Τσίπρα 74 δισεκατομμύρια – μιάμιση φορά περισσότερα!

–Ακόμα, εκτός του ότι δεν θα «ίδρωνε το αυτί» των Ευρωπαίων αν η κυβέρνηση Τσίπρα έσπρωχνε τα πράγματα ως την «απειλή grexit», τους είχαν προειδοποιήσει πως αυτό ακριβώς προωθούσαν κάποιοι δανειστές ήδη από το 2012 (όταν ο ευρω-σύστημα ήταν πολύ λιγότερο θωρακισμένο)!

Και θα το προωθούσαν πολύ περισσότερο και το 2015!

Αυτό που ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας ήθελαν να παρουσιάσουν ως «εκβιασμό» για να «τρομάξουν» τους Ευρωπαίους, τους το πρότεινε ο ίδιος ο Σόϊμπλε για να τους ξεφορτωθεί!

Και πολλοί στη Γερμανία το προτείνουν ανοιχτά ακόμα:

Να φύγει η Ελλάδα «προσωρινά» από το ευρώ!

Και τότε συνειδητοποίησε ο Τσίπρας πως πήγαν να «εκβιάσουν» το Σόϊμπλε με αυτό που κατά βάθος ήθελε ακόμα ο Σόϊμπλε: Να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ, για να «τρομοκρατηθούν» όλοι οι άλλοι(«απείθαρχοι» εταίροι).

Και συνειδητοποίησε ακόμα, πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ολέθριο – κυριολεκτικά Αρμαγεδδώνας – για τη χώρα!

Εδώ η Βρετανία έχει δυσκολία να διαχειριστεί σήμερα το brexit.

Φανταστείτε πόσο φριχτό θα ήταν να διαχειριζόταν η Ελλάδα το grexit.

Ο Μπαρουφάκης πήγαινε σε ένα «παίγνιο», όπου ένα… «μοτοσακό», απειλούσε με «μετωπική σύγκρουση» μιαν επερχόμενη «νταλίκα»!

Ούτε πρωτοετείς φοιτητές δεν θα έλεγαν τέτοιες ανοησίες.

Κι όμως αυτά ειπώθηκαν. Κι ενώ απαντήθηκαν πλήρως, το πολιτικό προσωπικό, το μιντιακό σύστημα και οι λεγόμενο «μεγαλοαστοί» της χώρας, τα κατάπιαν όλα αμάσητα.

Όντως «το άλας είχε μωρανθεί»…

Ναι, ο Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει.

Αλλά πρέπει κι εμείς να αναρωτηθούμε, πως έγινε και το πολιτικό μας σύστημα η ίδια η δημοκρατία είχε τόσο πολλές Κερκόπορτες;

Πώς έμειναν «αφύλακτες» τόσο πολλές Κερκόπορτες;

Εδώ δεν υπήρχαν καν «τείχη»!

«Ελβετικό τυρί» είχε γίνει η δημοκρατία μας από τις… Κερκόπορτες!

«Σουρωτήρι» κανονικό…

Παιδιά, σίγουρα ο Τσίπρας οφείλει να λογοδοτήσει.

Με πρώτο μάρτυρα κατηγορίας – και συγκατηγορούμενο του – το Βαρουφάκη…

Αλλά να δούμε και μέσα στο σπίτι μας ποιοί «το πούλησαν το παιγνίδι»!

Γιατί όσοι άνοιξαν όλες αυτές τις Κερκόπορτες, δεν μπορούν να μας κάνουν και μαθήματα «αντιπολιτευτικής τακτικής»…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου