ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ

Εξεταστική Επιτροπή αφορά την «σε βάθος διερεύνηση», ακόμα και για υποθέσεις που τυπικά έχουν παραγραφεί. Να πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει new deal

Μοίρασε το

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πιο καταστροφική για τη χώρα, την κοινωνία της και την οικονομία της. Και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει! Και μη σκεφτεί κανείς να εξαντλήσει την «επιείκειά του». Ούτε να επικαλεστεί το γνωστό δόγμα: «η δημοκρατία συγχωρεί».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!

Η δημοκρατία ΔΕΝ ξεχνά! Αλλιώς παύει να είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία επιτρέπει στο λαό να μαθαίνει από τα λάθη του (trial and error process το λένε οι Αγγλοσάξονες) και να τα διορθώνει: Τιμωρώντας τη φαυλότητα και επιβραβεύοντας το δημόσιο ήθος και την αποτελεσματικότητα. Κι έτσι μόνο προχωράει. Αν δεν μαθαίνει ο λαός από τα λάθη του, τα επαναλαμβάνει. Κι αν συμβεί αυτό, η δημοκρατία τελικώς καταρρέει.

Βεβαίως, δεν πρέπει σε μια δημοκρατία οι «επόμενοι» να χρησιμοποιούν την – εφήμερη κάθε φορά – λαϊκή εντολή για να «τιμωρήσουν» τους προκατόχους τους. Τέτοια αλλεπάλληλα κύματα αντεκδικήσεων θα είναι καταστροφικά για τη χώρα.

Στην Πολιτική υπάρχουν σφάλματα που δικαιολογούνται, υπάρχουν σφάλματα που συγχωρούνται, αλλά υπάρχουν και σφάλματα που τιμωρούνται.

Κάποια τιμωρούνται και ποινικά ακόμα! Κάποια άλλα τιμωρούνται πολιτικά με έρευνα – καταδίκη και δημόσιο στιγματισμό των υπαιτίων. Ώστε να μη βρεθεί κανείς να τα επαναλάβει στο μέλλον.

Αυτό το δόγμα: «στη δημοκρατία οι πολιτικοί δεν πάνε φυλακή-πάνε σπίτι τους» είναι ΛΑΘΟΣ!

Στις δημοκρατίες οι πολιτικοί, αν χρειαστεί πάνε ΚΑΙ φυλακή! Όχι συχνά, αλλά συμβαίνει και αυτό. Ακόμα και στις πιο ακμαίες δημοκρατίες.

Για παράδειγμα στην Ιταλία, στη δεκαετία του ’90 δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τρείς Πρωθυπουργοί των προηγούμενων δεκαετιών!

Στις ΗΠΑ, ο Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να αποφύγει την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη και ενδεχομένως τη καταδίκη και φυλάκισή του. Επειδή ακριβώς αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας του!  Δηλαδή επειδή μπορούσε να γίνει.

Και στις υπόλοιπες χώρες που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι γιατί οι πολιτικοί τους εκεί ξέρουν πως υπάρχουν και όρια – και γι’ αυτό φροντίζουν να μη τα παραβιάζουν!

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΉΣΕΙ

Εδώ όμως έχουν παραβιαστεί τα όρια. Και συνεχίζουν να παραβιάζονται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει.

Να γιατί (τουλάχιστον):

ΓΙΑ ΤΙΣ “ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ” ΤΟΥ

* Πρώτον για τις ψευδαισθήσεις του! Που τις ομολόγησε ο ίδιος αργότερα. Και που στοίχισαν πανάκριβα στη χώρα.

 • Θυμάστε που φώναζε κάποτε πως «θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές»;
 • Θυμάστε που έλεγε πως «θα… παρακαλούν οι δανειστές να μας ξανά-δανείσουν» (με τους δικούς μας όρους);

Εδώ δεν πρόκειται για κάποια λάθος εκτίμηση και για κάποιες ψεύτικες υποσχέσεις. Εδώ πρόκειται για παραπλάνηση ενός ολόκληρου λαού! Για συνειδητή παραπλάνηση. Που την πλήρωσαν ακριβά όσοι την πίστεψαν – οι «παραπλανηθέντες». Και τώρα πρέπει να την πληρώσουν κι αυτοί που την έκαναν – οι «παραπλανήσαντες». Ώστε να πάρουν το μάθημά τους όλοι από δω και στο εξής.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΙΜΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ…

* Δεύτερον, θα τιμωρηθεί για το μετρήσιμο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και που δεν επανορθώθηκε μετά. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο:

…ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ…

 • Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 – επί Τσίπρα και εξ αιτίας της πολιτικής του – χάθηκαν 15-20 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου!

Ήταν χρήματα που θα τα έπαιρνε το κράτος (και μάλλον θα έπαιρνε πολύ παραπάνω) για να μειώσει το χρέος! Και χάθηκαν εξ αιτίας της εφιαλτικής εκείνης «διαπραγμάτευσης»! Το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου τότε σχεδόν μηδενίστηκε. Αυτά τα χρήματα χάθηκαν για πάντα. Και δεν θα ανακτηθούν ποτέ!

Και γι’ αυτό ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει!

…ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ…

 • Μετά χρειάστηκε και νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Ενώ έξη μήνες πριν (στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά), οι τράπεζές μας θεωρούνται απολύτως ανα-κεφαλαιοποιημένες! Αυτή η πρόσθετη ανακεφαλαίωση, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων, προστέθηκε στο χρέος. Και το αύξησε.

Κι έτσι μόνο από τη ρήμαγμα των ελληνικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι Έλληνες φορτώθηκαν άλλα 20-25 δισεκατομμύρια πρόσθετο χρέος.

 • Προσέξτε και μια κρίσιμη σύγκριση: Στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Σαμαρά το Ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 20 δισεκατομμύρια από την «επαναγορά» ομολόγων κάτω από το άρτιο.
 • Στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, το Ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 20-25 δισεκατομμύρια από το μηδενισμό του τραπεζικού χαρτοφυλακίου που επέφερε και από την νέα ανακεφαλαίωση που προκάλεσε.

Σε μια υπερχρεωμένη χώρα, ο ένας – ο Σαμαράς – με το «καλημέρα σας» έκοψε 20 δισεκατομμύρια χρέους, ενώ ο άλλος – ο Τσίπρας – με το «καλημέρα σας» φόρτωσε 20-25 δισεκατομμύρια νέο χρέος.

Και γι’ αυτό ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει!

…ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ…

 • Στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας, έχουν προγραμματίσει να του δώσουν 9,7 δισεκατομμύρια «για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου».

Παρέλαβε 3,8 δισεκατομμύρια «ληξιπρόθεσμα» από τους προηγούμενους. Έχει ήδη δανειστεί 5,1 δισεκατομμύρια για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα. Και αφού τα δανείστηκε όλα αυτά, έχει συσσωρευμένα ακόμα, πάνω από 4 δισεκατομμύρια να πληρώσει!

Πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια είναι τα καινούργια ληξιπρόθεσμα που ο ίδιος δημιούργησε. Αυτά είναι τα… «πλεονάσματα» που εμφανίζει από πέρσι!

 • Ο «προηγούμενος» – ο Σαμαράς – μείωνε τα ληξιπρόθεσμα που βρήκε. Πολύ πάνω από 9 δισεκατομμύρια απλήρωτα φέσια του δημοσίου βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΓΑΠ κυρίως, και τα κατέβασε στο 3,8 δισεκατομμύρια δυόμιση χρόνια μετά.
 • Ο Τσίπρας δημιούργησε 5,5 δισεκατομμύρια καινούργια «ληξιπρόθεσμα, δανείστηκε για να τα ξεπληρώσει (και του έχουν βγάλει να δανειστεί κι άλλα 4,5 δισεκατομμύρια περίπου).

Όλα αυτά δεν υπήρχαν πριν. Και δεν αναπληρώνονται μετά. Χάθηκαν για πάντα. Τα χρεώθηκε ο Ελληνικός λαός σε πρόσθετο χρέος! Και ασφαλώς ο Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει… Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει…

…ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ CAPITAL CONTROLS…

* Τέλος από την ώρα που ανέλαβε χάθηκαν γύρω στα 40 δισεκατομμύρια καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες! Που δεν επέτρεψαν ποτέ, έκτοτε. Κι έτσι υποχρεώθηκε να επιβάλει capital controls. Που παραμένουν ακόμα. Και δεν προβλέπεται πότε θα αρθούν στο ορατό μέλλον.

 • Για να έχετε μια βάση σύγκρισης, στους οκτώ πρώτους μήνες του Σαμαρά, στα τέλη του 2012-αρχές 2013, επέστρεψαν 15 δισεκατομμύρια καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες! Στους πέντε πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν 40 δισεκατομμύρια καταθέσεων. Αυτά έχουν χαθεί μέχρι στιγμής για την ελληνική οικονομία.

Και βεβαίως, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει.

Μπορώ να επικαλεστώ κι άλλες απώλειες που μας στοίχισαν οι ψευδαισθήσεις του Τσίπρα. Αλλά δεν χρειάζεται.

Μόνο απ’ αυτά που ήδη ανέφερα ο «λογαριασμός» φτάνει 65-70δισεκατομμύρια! Που χάθηκαν – οριστικά τα περισσότερα!

Και δεν βάζω ούτε τις υποσχέσεις που δεν τήρησε, ούτε τα μέτρα λιτότητας που πήρε, ούτε την υπέρ-φορολόγηση που έκανε, ούτε τις πρόσθετες περικοπές ούτε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ούτε τα δύο μνημόνια που υπέγραψε, ούτε τα δύο χρόνια πρόσθετης ύφεσης που προκάλεσε (ενώ το 2014 είχαμε βγει στην ανάκαμψη).

65-70 δισεκατομμύρια είναι οι ζημιά που προκάλεσαν οι ψευδαισθήσεις του. Που δεν μπορούν να φορτωθούν σε κανένα άλλο. Και για τα οποία θα λογοδοτήσει ο ίδιος.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

* Τρίτον, θα λογοδοτήσει για σκάνδαλα – που θα τα δούμε. Διάφορες υποθέσεις «όζουν και φωνάζουν». Κι όχι μόνο στο υπουργείο Άμυνας. Και στην Τράπεζα Αττικής. Και αλλού…

Βοά η αγορά για «μαύρα ταμεία» που έχουν δημιουργηθεί και γεμίζουν με «μίζες». Αυτά όμως, θα αντιμετωπιστούν χώρια. Εφ’ όσον αποδειχθούν βεβαίως. Και μερικά θα αποδειχθούν, γιατί είναι και «σκιτζήδες».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΣΕ

* Τέταρτον, θα λογοδοτήσει και για τις μεταρρυθμίσεις που ματαίωσε. Με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό δημόσιο.

Όπως η πώληση της ΔΕΗ, που στοιχίζει ήδη πανάκριβα. Γιατί η ΔΕΗ θα είχε σωθεί σήμερα, ενώ τώρα ψυχορραγεί με ενέσεις – από το «υπέρ- πλεόνασμα», υποτίθεται.

Αλλά θα λογοδοτήσει και για τις ζημίες από τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν γίνει – με πολύ κόπο – από τους προηγούμενους κι ύστερα βάλτωσαν.

Κι ας τις προσυπέγραψε και ο Τσίπρας (ενώ στη συνέχεια τις υπονομεύουν με κάθε τρόπο οι δικοί του). Τρανταχτό παράδειγμα το «Ελληνικό». Ή για ζημιές από άλλες αποκρατικοποιήσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση τις προωθούσε με πολύ μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος, ο ίδιος ο Τσίπρας τις πολέμησε τότε, κι ύστερα τις προσυπέγραψε για πολύ μικρότερο τίμημα (όπως ο ΟΣΕ και το λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Όλα αυτά δεν αφορούν πια «πολιτικές διαφωνίες» – που είναι θεμιτές. Αφορούν διαχειριστικές ανωμαλίες που στοίχισαν πανάκριβα στο δημόσιο. Και ασφαλώς, κάποιος θα λογοδοτήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΛΑΣΠΗΣ

* Ο Τσίπρας θα λογοδοτήσει ακόμα για τις επιθέσεις «λάσπης» κατά των αντιπάλων του που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο! Εντάξει δεν υπήρξαμε ποτέ «κοινωνία αγγέλων», αλλά τόσο… «μαζική παραγωγή» λάσπης από Πολάκηδες και Καρανίκες δεν είχαμε.

Θα λογοδοτήσει και για την προσπάθειά του να «αλώσει» τον Τύπο, ακόμα και με αντισυνταγματικά μέσα (όπως ο νόμος για τα «4 κανάλια», έξω από την εποπτεία του ΕΣΡ, που κατέπεσε αργότερα στο ΣτΕ).

Αλλά πέρα από την αντισυνταγματικότητα (που μπορεί να συμβεί στο νομοθετικό έργο όλων των κυβερνήσεων) η απόπειρα σπίλωσης συνειδήσεων – που έπεσε στο κενό σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις, αλλά ταλαιπώρησε πολλούς ανθρώπους και δημιούργησε κλίμα φόβου στην κοινωνία – σίγουρα ΔΕΝ θα μείνει ατιμώρητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει και γι’ αυτά.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

 • Τέλος θα λογοδοτήσει για το «αριστερό παρακράτος» που προσπάθησε να δημιουργήσει – κατά δήλωση και πρώην υπουργού του – και το οποίο έχει επιβάλει ένα χάος ανομίας!

Δεν είναι μόνο αυτά που «επέτρεψε». Είναι αυτά που «καλύπτει» μέχρι τώρα. Στα Εξάρχεια – και όχι μόνον. Και τα οποία πρέπει να τελειώνουν για πάντα! Και δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ, αν δεν αποκαλυφθούν και οι κουκουλοφόροι και αυτοί που τους ελέγχουν και αυτοί που τους κανακεύουν, κι αυτοί που τους καλύπτουν και αυτοί που τους καθοδηγούν.

Διότι πρόκειται πλέον για «τάγματα εφόδου». Που μπορεί κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να νομίζουν πως θα είναι η «ασπίδα προστασίας» τους όταν χάσουν την εξουσία.

Αλλά στην πραγματικότητα θα αποδειχθούν η «Αχίλλειος πτέρνα» τους! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει. Και θα στιγματιστούν για πάντα.

Κάποια από αυτά μπορεί να σημαίνουν και Ειδικά Δικαστήρια! Άλλα όχι… Όλα όμως θα συζητηθούν σε Εξεταστικές Επιτροπές που θα βγάλουν στη φόρα – όταν θα έλθει η στιγμή εκείνη – όλη τη σαπίλα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όλο το βούρκο της “Πρώτης φοράς Αριστεράς”. Ώστε να είναι και η τελευταία!

Και ώστε η ελληνική κοινωνία που πλήρωσε ακριβά τα σφάλματά της, να βγάλει και κάποιο χρήσιμο μάθημα απ’ αυτά.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου