ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ

Μοίρασε το

Κλείστε τα μάτια σας για λίγο και φανταστείτε το βιογραφικό που ακολουθεί να μην ήταν αυτό του κ. Ιβάν Σαββίδη, νέου καναλάρχη, αλλά κάποιου Αμερικανού ή Γερμανού ομογενούς ο οποίος θα έμπαινε –με άφθονο χρήμα στην διάθεσή του– στο ελληνικό τηλεοπτικό πεδίο. Θα γινόταν σεισμός και οι κραυγές θα αντηχούσαν μέχρι τις Βρυξέλλες ή την Νέα Υόρκη. Με τον Ρώσο πολιτικό και επιχειρηματία δεν τρέχει κάστανο.

Αυτή είναι μία σημαντική νίκη του προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν, χωρίς να έχει καν βάλει το χέρι στην τσέπη, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Με πιο απλά λόγια, η Ελλάδα είναι ένα ώριμο φρούτο έτοιμο να δεχθεί ρωσική επιρροή –μέγα ζητούμενο, σήμερα, για την εξωτερική πολιτική του άρχοντα του Κρεμλίνου.

Ας δούμε όμως ποιος είναι ο κ. Ιβάν Σαββίδης, όπως ο ίδιος παρουσιάζεται στο βιογραφικό του, το οποίο εύκολα μπορεί να βρει κανείς στην καλοβαλμένη ιστοσελίδα του:

«O Ιβάν Σαββίδης του Ιγνατίου, είναι επιχειρηματίας και κοινωνικός παράγοντας. Μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας, Πρόεδρος της Εθνο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Συντονιστής της ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ, ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου επιχειρήσεων «Agrocom», διάσημος μαικήνας και ευεργέτης. Έλληνας στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο ελληνικό χωριό Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας και ήταν το όγδοο παιδί στην εργατική οικογένειά του. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιοχής Μαρτίνοβσκ, της περιφέρειας Ροστόβ, κατετάγη στο Σοβιετικό Στρατό, από όπου αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία.

»Το 1980 άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Το 1988 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ, από το τμήμα Logistics. Το 1993 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής της εταιρίας «Ντονσκόι Ταμπάκ». Το 1998 άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα. Μέχρι το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ.

»Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

»Από το 2012, ο Ιβάν Σαββίδης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου επιχειρήσεων «Agrocom», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είναι Πρόεδρος της Εθνο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας και Συντονιστής της ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ. Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας. Το 2013 για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργό κοινωνική και φιλανθρωπική δράση στον κ. Ιβάν Σαββίδη απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Έλληνα πολίτη.

»Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο υλοποιεί προγράμματα που αποσκοπούν στην πνευματική αναγέννηση και αποκατάσταση των ορθόδοξων κειμηλίων, δημιουργική ανάπτυξη της νεολαίας, προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά έργα. Ο συνολικός όγκος των φιλανθρωπικών προσφορών είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Για τα επιτεύγματα στις δημόσιες, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και για τη συμβολή του στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης έχει τιμηθεί με πολλά κρατικά βραβεία όπως το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού, Παράσημο Τιμής της Ρωσίας, παράσημο «Για τη μεγάλη προσφορά προς τη Πατρίδα» IV βαθμού, μετάλλιο «Για την προσφορά» στο έργο της αναγέννησης των Κοζάκων του Ντον, παράσημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπαινοι από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Περιφερειάρχη της περιφέρειας του Ροστόφ και το δήμαρχο του Ροστόφ στον Ντον.

»Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων, έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες για marketing και logistics. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς».

Μικρές παραλείψεις: Ο κ. Ιβάν Σαββίδης δεν ομιλεί καλά ελληνικά και παραμένει πάντα μέλος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» το οποίο ίδρυσε ο Βλαδίμηρος Πούτιν και με τα χρήματα του οποίου εξελέγη στην Δούμα.

Από οικονομικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, η περιουσία του νέου καναλάρχη υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με το ρωσικό Forbes, στις επιχειρήσεις του απασχολούνται πάνω από 15.000 άτομα.

Από επιχειρηματικής πλευράς, ο κ. Ιβάν Σαββίδης άρχισε να δραστηριοποιείται το 1991 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η αφετηρία του υπήρξε η ιδιωτικοποίηση της καπνοβιομηχανίας, όπου ο ίδιος εργαζόταν από το 1980. Λίγα χρόνια αργότερα, η DonTabak κατείχε το 12% της ρωσικής αγοράς καπνού, με μεγαλομέτοχο την σύζυγό του και εξαγωγές σε 30 χώρες. Την ίδια περίοδο, ο Πόντιος επιχειρηματίας επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς άμεσων καταναλωτικών αγαθών, όπως τα κρέατα, οι συσκευασίες κρεάτων και τυριών, τα μεταλλικά νερά, τα θερμοκήπια και οι ιχθυοκαλλιέργειες. Για λόγους καθετοποίησης, ο όμιλος Agrocom επεκτάθηκε και στο λιανεμπόριο με το δίκτυο Millenium, στο οποίο ανήκει και η αλυσσίδα παντοπωλείων Ποικιλία, μοναδική στο είδος της στην Ρωσία.

Στην Ελλάδα, ο κ. Ιβάν Σαββίδης, πέρα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ελέγχει την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, για το οποίο και καταβάλλει 95.000 ευρώ τον μήνα. Έχει επίσης επενδύσει και στην αγορά γνωστών ακινήτων στην Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων η Βίλα Ζαρντινίδη και το κτίριο του ΝΑΤΟ.

Συνολικά, και εκτός τηλεοπτικής άδειας, οι επενδύσεις του προέδρου του ΠΑΟΚ υπολογίζονται σε περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο άνω των 31 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να επισημανθεί η υψηλή ρευστότητα που επιδεικνύει ο κ. Ιβάν Σαββίδης σε μία εποχή όπου η ελληνική οικονομία στραγγαλίζεται από την έλλειψή της. Παράλληλα, ενδιαφέρουσα είναι και η διαπίστωση ότι οι περισσότερες επενδύσεις του Ρώσου ομογενούς επιχειρηματία και πολιτικού είναι είτε ζημιογόνες, είτε εξαιρετικά βραδείας αποδόσεως. Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για την τηλεοπτική επένδυση, η οποία στις σημερινές συνθήκες, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι ένα βαρέλι ζημιών δίχως πάτο. Ως φαίνεται, όμως, για κάποιους επιχειρηματίες η δόξα μετρά πολύ περισσότερο από το χρήμα.

Κατά τα λοιπά, από αυτά που προηγούνται, στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουμε και επίσημη ρωσική πολιτική παρουσία, γεγονός που σίγουρα δεν θα είναι άμοιρο και περαιτέρω πολιτικών προεκτάσεων.

Πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια κάνουν ορατή μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις, την οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «ψυχρή ειρήνη». Στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας, η καλλιέργεια στην Ελλάδα ενός οικονομικού αντιδυτικού εθνικισμού, όπως τον «οραματίζεται» ο κ. Ιβάν Σαββίδης, θα ήταν προφανώς πολύ καλή επένδυση για τον ίδιο αλλά αμφιβόλου αποτελέσματος για την χώρα.

Εξάλλου, ο «πουτινισμός», όπως καλλιεργείται και αναπτύσσεται στην Ρωσία, δεν νομίζουμε ότι αφαιρεί προβλήματα από τον ρωσικό λαό. Αντιθέτως, προσθέτει πολλά –τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην δημοκρατία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου