Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ (ΑΥΤ)ΑΠΑΤΗΣ

Μοίρασε το

Μετά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ήρθε η ώρα της ανώμαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα. Κάπως έτσι εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ο Α. Τσίπρας, τόσο στην ομιλία του, όσο και στην συνέντευξη που ακολούθησε.

Δεν υποσχέθηκε τίποτα στην ουσία, εκτός από το πάγωμα των χρεών που θα προκύψουν έως το τέλος του χρόνου, προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Κατά τα άλλα οι ελαφρύνσεις στους δυσβάσταχτους φόρους μετατέθηκαν γενικώς και αορίστως για τα επόμενα χρόνια, παρά την διαπίστωσή του ότι η φοροδοτική ικανότητα των μεσαίων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Στους στόχους, που ανέφερε ο Α. Τσίπρας, περιλαμβάνονται αυτή τη φορά η δεύτερη αξιολόγηση, που έχει αγκάθι τα εργασιακά, η προσδοκία ελάφρυνσης του χρέους, η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων, αλλά και ευχολόγια για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, με ταυτόχρονη συνέχισή της, τα επόμενα χρόνια. Ο Α. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει το ακροατήριο, του ότι δεν υπήρξαν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ξέχασε το 2% και τον κόφτη πάνω από τα 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών και υποστήριξε ότι μόλις το 10% των επικουρικών μειώνονται. Το έως 40% που παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός του το ξέχασε, όπως και έντονες διαμαρτυρίες του για το 10% που είχε προτείνει στο παρελθόν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις επικουρικές.

Βεβαίως ξέχασε το ΕΚΑΣ, που κόβεται βιαίως σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους με προοπτική να περικοπή πλήρως σε όλους τους επόμενους μήνες. Ίσως να θεωρεί ότι τα 386 ευρώ του εγγυημένου εισοδήματος, εξαλείφουν  όπως μας είπε υπουργός του, τους φτωχούς από την ελληνική επικράτεια.

Δεν είπε κουβέντα για τους αγρότες, που έχουν φορτωθεί μια σειρά από δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, μόνο κάτι ψέλλισε για ένα νέο μοντέλο αγροτοσυνεταιρισμών. Το καταπληκτικό που θυμίζει θαύμα του Ιησού Χρηστού, ήταν αυτό που είπε για την αξιοποίηση των 246 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πληρώσουν παλιοί και νέοι καναλάρχες για τις άδειες.

Παρακάμπτοντας τα όσα σχετικά προβλέπονται στη σελίδα 1016 του τρίτου μνημονίου, που εκχωρούν στους δανειστές τα έσοδα, που θα προκύψουν από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, δήλωσε ότι με τα 82 εκατομμύρια, που θα εισπράττει το δημόσιο τα τρία προσεχή χρόνια, θα προσφέρει 60.000 γεύματα σε σχολεία, θα καλύψει 15.000 επιπλέον θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών, θα προσλάβει 4.000 επιπλέον νοσηλευτές και θα χρηματοδοτήσει προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να προσελκύσουν ερευνητές, που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Όποιος μπορέσει να χωρέσει όλα αυτά με 82 εκατομμύρια επί τρία, θα είναι σίγουρα  υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ. Η αισιοδοξία για ανάπτυξη του Α. Τσίπρα δεν προκύπτει από τους αριθμούς.

Το 12% της μείωσης των πωλήσεων  το πρώτο εξάμηνο στην αγορά τροφίμων, η ύφεση 0,9%, η μείωση των εξαγωγών, η δραματική και η αύξηση των βεβαιωμένων οφειλών στο δημόσιο, που άγγιξαν τα 90 δις, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν την πρωθυπουργική αισιοδοξία. Σε αυτά, αν προστεθεί και ο αριθμός των 18.000 επιχειρήσεων που πρόκειται να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου και η ουρά που σχηματίζουν αυτές που θέλουν να μετακομίσουν σε γειτονικές χώρες, φανερώνουν πεντακάθαρα την θλιβερή πραγματικότητα της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Στα επιτεύγματα, που επικαλέστηκε ο Α. Τσίπρας ήταν και αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί που βρίσκονται εν εξελίξει αποδεικνύουν το αντίθετο, ενώ στο πακέτο των σπιτιών που κινδυνεύουν, προστέθηκαν όσων τα ακίνητα έχουν αντικειμενική αξία από 200.000 έως 300.000 ευρώ. Όπως και το γεγονός ότι δεν άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες προκειμένου να προσαρμοσθούν στις σημερινές τιμές αγοράς ακινήτων.

Στα επιτεύγματα επικαλέστηκε επίσης την δωρεάν περίθαλψη των ανασφαλίστων, κάτι που είχε γίνει από τις κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου. Το μόνο που προστέθηκε αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Στα όσα ακούσαμε, τα πολλά δεν τα ακούσαμε, ήταν η έμμεση προτροπή του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας προς το ΣτΕ, στο θέμα που αφορά την συνταγματικότητα της απόφασης για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της αδειοδότησης από το ΕΣΡ στην υπουργό Επικρατείας Ν. Παπά, να απορρίψει την σχετική προσφυγή.

Τώρα δεν μένει να μας πει να μας πει ο Α. Τσίπρας, αν έκανε την κωλοτούμπα, που πριν δύο χρόνια αναθεμάτιζε, καθώς και το πόσο κοντά ποδάρια έχει το ψέμα, μια και αύξησε το ΦΠΑ στο 24% ακόμη και στα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό ρεύμα, μείωσε τις αποδοχές των εργαζομένων αντί να πάει τον κατώτατο στα 751 ευρώ, πετσόκοψε τις συντάξεις, που ορκιζόταν ότι δεν θα πειράξει, διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσε, ιδιωτικοποίησε τα 14 αεροδρόμια, αύξησε τα εισιτήρια των ΜΜΜ και για την ώρα παρακαλάμε και δεν μας παρακαλάνε, για να μας δώσουν τις δόσεις των δανείων.

Θα πει κανείς όλα αυτά ήταν μια (αυτ)απάτη, που εξαγνίστηκε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, είναι η απάντηση, κατά Λουίτζι Πιραντέλο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου