Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΕ

Μοίρασε το

Οι πολιτικοί αρχηγοί από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλαν τις προτάσεις τους και ύψωσαν αντιπολιτευτικές κορώνες για να αυξήσουν το κομματικό ακροατήριο τους.

Η εποχή απαιτεί σύνθεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να απεγκλωβιστούμε γρήγορα από τα μνημόνια και να προχωρήσουμε σε μια άλλη εποχή με ανάπτυξη και καινοτομία.

Η Ευρώπη έχει χάσει το όραμά και το προσανατολισμό της και καλούνται οι ηγέτες να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της.

Η αδιέξοδη πολιτική λιτότητας σε πολλά κράτη της ευρωζώνης , η ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ακόμη και σε ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η γαλλική και η ιταλική, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρείται και αναμένεται να συνεχιστεί τόσο στην ευρωζώνη όσο και συνολικά στην Ε.Ε., αλλά και ζητήματα όπως το προσφυγικό, ενισχύουν  πολιτικούς που θέλουν τη διάλυση της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης και τη στροφή σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την  έως τώρα καταγεγραμμένη αδυναμία ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών φέρει η Γερμανία. Οι εγωισμοί και η έλλειψη στρατηγικής οδηγούν στις διαφωνίες και ίσως και σε νέες αποχωρήσεις. Οι λαοί δε μπορούν να αντέξουν άλλα οικονομικά βάρη και επιθυμούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Απαιτούν από τους ηγέτες τους μια Νέα Ευρώπη που θα συμμετέχουν όλοι και θα γίνονται σεβαστές οι απαιτήσεις τους.

Η αυστηρή  πολιτική που φέρεται να επιφυλάσσει για τη Μεγάλη Βρετανία η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. προφανώς θα διχάσει τους λαούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών που την απαρτίζουν.

Το χαμένο ευρωπαϊκό όραμα οφείλουν οι ηγέτες να το επαναφέρουν κατά τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο.

Σημαίνει περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, σημαίνει ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι σε πολιτικές παρατεταμένης λιτότητας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά ούτε και σε φράκτες στα σύνορα των κρατών-μελών της.

Έχει, όμως, κόστος για τα πλουσιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ και απαιτεί μια αλλαγή φιλοσοφίας και στροφή στον ρεαλισμό και στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αυτά θα πρέπει να τους απασχολούν στις συνόδους και όχι ποιος θα κατορθώσει να φανεί πιο δυνατός εις βάρος των υπολοίπων μελών.

Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει πριν προλάβουν οι πολίτες να την απαξιώσουν με τις επιλογές τους.

Η Ελλάδα παίζει και καλείται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη νέα εποχή με σύγχρονες προτάσεις που έχουν βλέμμα στο μέλλον και βάζουν στο περιθώριο καθετί παλαιοκομματικό και αναχρονιστικό.

Το στοίχημα για τη νέα γενιά θα κερδηθεί στην αρένα των μεταρρυθμίσεων και των εύστοχων επιλογών.

Τα μνημόνια δε δένουν τη φαντασία μας και μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με συνέπεια και αξιοπιστία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου