Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μοίρασε το

Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και την μακροβιότητα κάθε οργανισμού και, ιδιαιτέρως, κάθε πολιτικού κόμματος. Η συνειδητοποίηση αυτής της ανάγκης οδήγησε την βάση της Νέας Δημοκρατίας να εκλέξει τον Ιανουάριο 2016, ως νέο αρχηγό του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι η κοινοβουλευτική ομάδα είχε, σχεδόν σύσσωμη , σταθεί απέναντί του. Ο Μητσοτάκης κατόρθωσε να διατηρήσει αλώβητη την ενότητα του κόμματος και, βοηθούσης της καθολικής αποτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να αντιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς υπέρ της Νέα Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ηράκλειο είναι το μελλοντικό έργο το οποίο πρέπει να επιτελέσει τόσον ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει, είτε αυτοδύναμη είτε με στήριξη άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων, μετά τις επόμενες εκλογές. Ευκταία είναι η όσο το δυνατόν καθαρότερη επικράτηση της Ν.Δ. και η λήψη σαφούς εντολής για την υλοποίηση ενός ευρύτατου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμη η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με αξιόλογα στελέχη από (όμορους) πολιτικούς χώρους και η συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, σύμφωνα με την πρακτική που δύο τουλάχιστον φορές εφάρμοσε με επιτυχία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως αρχηγός, προ-δικτατορικά, της ΕΡΕ και, μεταπολιτευτικά, της Νέας Δημοκρατίας. Ασχέτως τυχόν επιμέρους διαφοροποιήσεων ή αιτιάσεων, είναι αναγκαίο οι πάντες, στελέχη και ψηφοφόροι, να δουν την μεγάλη εικόνα. Και αυτή επιβάλλει την συντριβή της καταστρεπτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανάδειξη ενός νέου, αξιόπιστου κυβερνητικού σχήματος ευρείας λαϊκής υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμος παράγων επιτυχίας είναι η ριζική ανανέωση της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Μόνον έτσι θα είναι πειστική η αυτοκριτική για το παρελθόν και η προβολή μίας νέας εικόνας για το μέλλον, ικανής να προσελκύσει ευλόγως δύσπιστους ως σήμερα ψηφοφόρους. Από μία άποψη, η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Ο αριθμός των μελών της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι περίπου διπλάσιος έναντι της παλαιάς, ούτως ώστε να συνυπάρχουν σε αυτήν στελέχη πεπειραμένα με αναμφισβήτητη προσφορά στο παρελθόν αλλά και πολλά νέα με γνώσεις, ικανότητες και ενθουσιασμό. Ικανότητα σύνθεσης συντηρητικών και φιλελεύθερων αξιών, συνέπεια, αποφασιστικότητα και θάρρος χωρίς έπαρση είναι παράγοντες αποφασιστικοί για την ανόρθωση της χώρας.

Το χρονικό διάστημα που θα έχει η νέα κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες τομές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Δεν θα υπερβαίνει τους πρώτους έξι μήνες. Μετά θα αρχίσουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις, να παρουσιάζονται πιθανές αντι-συσπειρώσεις και να εκφράζονται απογοητεύσεις όσων τυχόν θεωρούν ότι αδικούνται. Γι’ αυτό χρειάζεται η έγκαιρη δημιουργία μίας ικανής και ομοιογενούς ηγετικής ομάδας, που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στην προσπάθεια ταχείας υλοποίησης ολίγων ίσως αλλά καλά προσχεδιασμένων δράσεων (μεταξύ των οποίων προέχει η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης). Η ορθή σύνθεσή της είναι έργο δύσκολο και εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά, επιλογή συνεργατών άνδρα δείκνυσι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου