ΚΙΝΗΣΗ FORCE ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μοίρασε το

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΛΙΟΥΡΗ

Η κίνηση force είναι μια κίνηση στο σκάκι, η οποία όταν προκύπτει αναδεικνύει την μόνη δυνατή κίνηση που έχει ο παίχτης να παίξει την δεδομένη στιγμή. Η πολιτική  σκακιέρα έχει δείξει στην ιστορία πολλές τέτοιες κινήσεις force, οι οποίες ονομάζονται και αλλιώς ως κινήσεις αδιεξόδου. Η προκήρυξη των εκλογών για την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή φάνηκε εκ του αποτελέσματος να είναι μια τέτοια πολιτική κίνηση, μιας και οι ελιγμοί στην πολιτική σκακιέρα για τον κ. Πρωθυπουργό έχουν τελειώσει.

Η κατάσταση για την Κυβέρνηση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη πολιτικά, αφού από πέρσι τέτοιο καιρό οι πολιτικές αδυναμίες του κ. Καραμανλή φάνηκαν στα μάτια του ελληνικού λαού. Αυτό συνέβη μιας και δεν μπόρεσε να ελέγξει το κόμμα του στα έξι χρόνια της Κυβέρνησης του, με αποτέλεσμα ορισμένοι Υπουργοί και στελέχη να θίξουν ανεπανόρθωτα την παράταξη και τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας με αλλεπάλληλα σκάνδαλα πρωτοφανούς μεγέθους για την Ελλάδα (Βατοπέδιο, Ομόλογα, Υποκλοπές, Cartel).

O κ. Καραμανλής έπραξε το καλύτερο δυνατό για την παράταξη του και την χώρα, αφού από την μια η χώρα επιζητεί αλλαγή Κυβέρνησης και από την άλλη γιατί η ήττα τον Μάρτιο θα ήταν πιο οδυνηρή και για τον ίδιο και για την παράταξη του. Το ζήτημα της πολιτικής αποτυχίας του Πρωθυπουργού στα μεγάλα ζητήματα της χώρας δεν κρίνεται στο επίπεδο των προθέσεων, οι οποίες δεν αμφισβητούνται επίσημα, αλλά στην πολιτική ικανότητα του να ανταπεξέλθει στις δύσκολες πολιτικές συγκυρίες για την χώρα. Οι πολιτικές εξελίξεις αυτές ανατρέπουν τα πολιτικά δεδομένα δραματικά όχι μόνο για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και γιατί οι προβλέψεις πολλών ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία με αξιώσεις ανατράπηκαν.

Το αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι ο κ. Παπανδρέου τελικά άντεξε και νικάει, γεγονός που ίσως να επιβεβαιωθεί και μετά τις εθνικές εκλογές. Η πολιτική εξέλιξη, ωστόσο, αυτή δεν προέκυψε τυχαία αλλά από ένα πολιτικό σχεδιασμό από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν περισσότερο Κυβερνητικός παρά ο κλασσικός εκείνος της κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι κατά βάση καταγγελτικός.

Οι εξελίξεις στην οικονομία και στην ελλιπή οργάνωση του κράτους για μια σειρά γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου τις τελευταίες πυρκαγιές, εκτός του ότι οδήγησαν τον κ. Καραμανλή στις κάλπες, γεμίζουν πολλές ευθύνες τον κ. Παπανδρέου. Ο ελληνικός λαός δεν έχει περιθώρια για αντοχή και ανοχές για χαμένο χρόνο και θα απαιτήσει από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου άμεσες λύσεις ουσίας και όχι πολιτικά μερεμέτια που θα αποδειχτούν λάθος και κενά περιεχομένου στο μέλλον. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να πιστεύει ότι εκτός από την νίκη του θα βγάλει το συντομότερο δυνατό και την χώρα από την κρίση. Οι πολιτικές του ικανότητες επιβεβαιωθήκαν τόσο ως Υπουργός, αφού τα κατάφερε σε δύσκολες πολιτικά υποθέσεις, όσο και εσωκομματικά το 2007-2008. Αυτό που φτάνει, τέλος, να δούμε είναι και εάν θα τα καταφέρει ως Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, πρόβλεψη που εξαρτάται άμεσα από την τελική απόφαση του ελληνικού λαού. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου