ΜΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μητσοτάκης Μητσοτάκη 82 ΔΕΘ προτάσεις, πρόγραμμα, φιλελεύθερο πρόσημο, new deal Χριστίδης

Μοίρασε το

Η ομιλία και η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έκθεση Θεσσαλονίκης συνιστούν μία ενδιαφέρουσα καμπή στην αντιπολιτευτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αντιπολίτευση που προετοιμάζεται μεθοδικά να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας.

Με σοβαρότητα και χωρίς κούφιες υποσχέσεις.

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

Μεταξύ των εξαγγελιών Μητσοτάκη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου, είναι οι εξής:

  1. Η μείωση του πρώτου (εισαγωγικού) φορολογικού συντελεστή στο 9%. Το μέτρο αποσκοπεί στην ανακούφιση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Αυτών που θίγονται ιδιαιτέρως από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου ορίου που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
  2. Η θέσπιση αφορολογήτου ορίου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ένα πρώτο μέτρο με θετικές δημογραφικές επιπτώσεις.
  3. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων σε 20% και επί των μερισμάτων σε 5%. Σε συνδυασμό με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, την φορολογική σταθερότητα επί πενταετία και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, είναι όλα θετικά μέτρα. Για την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας.
  4. Η σημαντική μείωση του ΦΠΑ με την καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22% και η εξαγγελθείσα από πέρυσι μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο έτη. Θα συμβάλει στην ελάφρυνση, ιδίως των ασθενέστερων στρωμάτων, από τα εξοντωτικά φορολογικά βάρη.
  5. Η αναστολή ΦΠΑ για νέες οικοδομικές δραστηριότητες επί τριετία. Τα κίνητρα για ενεργειακή, αντισεισμική και αισθητική αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Από τις υπόλοιπες εξαγγελίες θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές τις εξής:

  1. Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους με την σταδιακή επέκταση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
  2. Προσπάθεια απο-κομματοποίησης των φοιτητικών εκλογών με συμμετοχή της ΔΑΠ μόνο σε φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  3. Ίδρυση ενός προτύπου σχολείου σε κάθε περιφέρεια. Θα φοιτούν οι καλύτεροι μαθητές που στερούνται της δυνατότητας να φοιτήσουν σε ιδιωτικό σχολείο (έμπρακτη ενθάρρυνση της αριστείας).
  4. Ανάθεση σε ιδιώτες των διαδικασιών μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Εμπλοκή ιδιωτών ιατρών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Γενικότερα μη ταύτιση του δημοσίου συμφέροντος με το κρατικό και δημιουργία μίας πιο ισόρροπης σχέσης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με φιλελεύθερο πρόσημο.

Αν υλοποιηθεί θα αλλάξει την πορεία της Ελλάδας προς το καλύτερο. Ο τρόπος που το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η γλώσσα του σώματος, η αποφυγή απεραντολογιών, οι άμεσες, απερίφραστες και ενίοτε τολμηρές απαντήσεις που, πάντως, περιείχαν συχνά και μία ευδιάκριτη (και αναγκαία) συναισθηματική χροιά, πείθουν ότι ο ίδιος έχει την λεγόμενη ‘’ιδιοκτησία’’ του προγράμματος. Απομένει να αποδειχθεί ότι το αυτό συμβαίνει και με την (υπό διαμόρφωση) ηγετική ομάδα καθώς και με την παρούσα αλλά και την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου