ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΥΡΟΥ

Κεντροαριστερά εκλογές Όπως όλα δείχνουν, από την δυναμική που ήδη διαφαίνεται, η Φώφη Γεννηματά θα πρωτεύσει και στο δεύτερο γύρο. Φυσικά οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο το 25% να γίνει 50% συν μία ψήφος. new deal Τάσος Παπαδόπουλος

Μοίρασε το

Με νωπό το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης, για την Κεντροαριστερά και την ηγεσία του νέου φορέα της, θα επιχειρήσουμε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος.

Στην κεντρώα ή προοδευτική παράταξης, όπως επίσημα την ονομάζουν, έχουμε ένα ισχυρό προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και έναν δεύτερο, το Νίκο Ανδρουλάκη, που οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν «δει» στις καταγραφές της πρόθεσης ψήφου.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΆ ΩΣ ΠΟΛΥΦΕΡΝΗ ΝΥΦΗ ΘΟΡΥΒΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Να ξεκινήσουμε από την ιδιαίτερα ευχάριστη εικόνα της προσέλευσης των 210.000 και πλέον, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο πήχης της επιτυχίας δεν ξεπερνούσε τις 150.000 ψηφοφόρους.

Το γεγονός αυτό και μόνο θορύβησε ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως έσπευσε να διαρρεύσει ότι μετείχαν στην ψηφοφορία και πολλοί νεοδημοκράτες. Από προπαγάνδα και παραπλανητικές πληροφορίες, τα λεγόμενα fake news είναι άσσοι στο κυβερνητικό κόμμα.

Αυτή η αθρόα προσέλευση, που δεν είναι δημοσκόπηση, θα έχει ως αποτέλεσμα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να βλέπουν από εδώ και πέρα το νέο φορέα ως πολύφερνη νύφη. Άρα έχει δουλειά να κάνει ο  Π. Κουρουπλής.

Τώρα σε ότι αφορά την ενδοχώρα του νέου φορέα. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι νικήθηκε το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Τόσο του Σημίτη όσο και του Παπανδρέου. Κέρδισε η Φώφη την πρώτη θέση με 42%. Αυτό σημαίνει ότι οι γόνοι στην Ελλάδα, συγκινούν ακόμη τις μάζες των ψηφοφόρων.

Η ανάδειξη του Ν. Ανδρουλάκη στη δεύτερη θέση με 25%, δείχνει ότι το ¼ των ψηφοφόρων θέλουν ένα νέο πραγματικά φορέα. Ο οποίος, όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο σχόλιο, θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα του τόπου. Καθώς με αρχές μπορεί να επιβάλει συνεργασίες, που δεν θα περιορίζονται στην διανομή των ιματίων της εξουσίας.

Όπως όλα δείχνουν, από την δυναμική που ήδη διαφαίνεται, η Φώφη Γεννηματά θα πρωτεύσει και στο δεύτερο γύρο. Φυσικά οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο το 25% να γίνει 50% συν μία ψήφος.

ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Θα ήταν όμως ολέθριο λάθος το καινούργιο που φέρνει ο Ν. Ανδρουλάκης να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, από τη νέα επικεφαλής του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Λεγόμενου, γιατί οφείλει να αποδείξει ότι η ονομασία ανταποκρίνεται και στο αντίστοιχο περιεχόμενο.

Από την πλευρά των ηττημένων της αναμέτρησης διαπιστώνουμε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν έπεισε ούτε τους πολίτες του Δήμου του να τον ψηφίσουν. Πήρε 13,14%, μια και στο γήπεδό του τον ξεπέρασε ο Σ. Θεοδωράκης με 13,87%. Αντίθετα είχε καλή απόδοση στους απόδημους που δεν έχουν εικόνα της βρώμικης πρωτεύουσας. Αυτοί του έδωσαν την δεύτερη θέση με 21,28%.

Αλλά και ο Σ. Θεοδωράκης παρά το πασοκικό παρελθόν του δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους. Η τέταρτη θέση στην επικράτεια 9,81%, δείχνει την τεράστια πτώση του Ποταμιού. Αυτήν, έχει χρεωθεί σε μεγάλο ποσοστό, ο ίδιος.

Τώρα σε ότι αφορά την ενότητα των συνιστωσών δυνάμεων, για να θυμηθούμε και το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, μια και όλοι οι υποψήφιοι λίγο πολύ πασοκογενείς είναι και από τον ίδιο χώρο προέρχονται.

ΚΑΡΕΚΛΕΣ Ή ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το πρόβλημα είναι αν θα κυνηγήσουν, όπως στο παρελθόν καρέκλες. Ή αν θα προτείνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα. Και αποτελούν προϋπόθεση για να έχει ελπίδα να βγει από το σημερινό της τέλμα.

Σε αυτό το τερέν θα κριθεί το πολιτικό παιχνίδι και όχι στους τίτλους και τους τιτλούχους.

Θα βάλει πολύ απλά στο τραπέζι των μελλοντικών συνομιλιών για συγκυβέρνηση ο νέος φορέας θέματα που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, που θα περιορίσουν δραστικά προνόμια και κομματικές θεσούλες, ή θα παίξει με τους όρους της γνωστής κομματικής συναλλαγής;

Ο νέος φορέας έχει ρόλο και χώρο. Το ερώτημα είναι αν θα τον βρει ή αν θα ακολουθήσει την μέχρι τώρα πεπατημένη που οδήγησε τον ενδιάμεσο χώρο στην κατάρρευση.

Ιδού η Ρόδος…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Τάσου Παπαδόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου