ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δεύτερη ευκαιρία για τους Έλληνας να υποσχεθεί ο Κυριάκος στη ΔΕΘ new deal

Μοίρασε το

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Τι είναι αυτό που μπορεί να τους συγκινήσει, να τους συναρπάσει, να τους δώσει προοπτική, να πιστέψουν κάτι, να ελπίσουν κάτι, να συσπειρωθούν για κάτι – και γύρω από κάποιον που θα το εκφωνήσει πειστικά και θα το εκπροσωπήσει αξιόπιστα; Πρώτα, να δούμε τι ΔΕΝ θέλουν: ευκαιρία

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΡΟΧΕΣ

Για την ακρίβεια, δεν πιστεύουν πια, όποιον βγει και τους «τάξει» τις κλασικές λαϊκίστικες παπαρολογίες. Ακόμα ακριβέστερα, κάποιοι ίσως πιστεύουν ακόμα «Μαυρογιαλούρους» και «Γρουέζες», αλλά όποιος σήμερα τάζει «παροχές», θα εισπράξει περισσότερο ανάθεμα και αντιδράσεις και κράξιμο, παρά ψήφους. Αυτό μάλλον το «έκαψε» για τα καλά ο Τσίπρας. Μισό λεπτό, όμως:

Η μείωση των φόρων, ΔΕΝ είναι… «παροχές»!

Είναι απαραίτητη για να επιβιώσει μια οικονομία από την ασφυξία που της έχουν επιβάλει…

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΔΕΝ είναι… «παροχές»!

Είναι κι αυτή απαραίτητη για να μπορέσει να αντέξει ο ιδιωτικός τομέας και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Γιατί πολύ σύντομα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε ο Τσίπρας θα οδηγήσει (αν δεν έχει ήδη οδηγήσει) σε μείωση εσόδων για τα ταμεία! Έτσι κι αλλιώς, πολλοί ασφαλισμένοι κλείνουν σήμερα τα μπλοκάκια τους, κλείνουν τα βιβλία τους, κάνουν παύση «επιτηδεύματος», και είτε φεύγουν στο εξωτερικό ολουσδιόλου, είτε δουλεύουν πια «μαύρα». Κι όσο αντέξουν…

Η μείωση του δημοσίου, ώστε να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» και να μειωθούν οι φόροι, επίσης ΔΕΝ είναι… «παροχές»!

Η μεταρρύθμιση του κράτους συνολικά ΔΕΝ είναι «παροχές»!

Είναι όμως απαραίτητη για να μειωθούν μακροχρόνια οι δαπάνες και να μπορέσουν να μειωθούν κι άλλο οι φόροι…

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία ΔΕΝ είναι «παροχές»!

Είναι προϋπόθεση για να ανέβουν οι αναπτυξιακές προβλέψεις της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να πέσουν κι άλλο οι φόροι μελλοντικά, χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα.

Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΝ είναι παροχές!

Είναι προϋπόθεση για να αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις. Και να προχωρήσει η μείωση του χρέους χωρίς θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών (που ουδείς τα θεωρεί εφικτά πλέον).

Όλα αυτά ΔΕΝ είναι… «παροχές»! Και βεβαίως, ΔΕΝ είναι «ανέφικτα»… Είναι πράγματα που είχαν αρχίσει να γίνονται – επί «μνημονίων» – στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά. Με ριζική αναδιαπραγμάτευση και αλλαγή του Μνημονίου τότε!

ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Γίνονται, λοιπόν, γιατί – απλούστατα – έχουν ξαναγίνει. Κι αυτό η ΝΔ είναι υποχρεωμένη πια να το υπενθυμίζει, όταν τη ρωτάνε: «Κι εσείς τι θα κάνετε»; Να θυμίζει, πρώτα-πρώτα, αυτά που ήδη έκανε!

Μείωνε τους φόρους. (Που ο ΣΥΡΙΖΑ τους αύξανε μετά)

Μείωνε τις ασφαλιστικές εισφορές. (Που ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκτόξευσε μετά)

Προχωρούσε τις αποκρατικοποιήσεις (Που ο ΣΥΡΙΖΑ τις μπλόκαρε μετά). Κι εξασφάλιζε πολύ μεγαλύτερο τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις (Όπως π.χ. για τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία ο Σαμαράς είχε εξασφαλίσει τίμημα 70 εκατομμυρίων – σε συνολικό τίμημα αποκρατικοποίησης 340 εκατομμυρίων για τα τραίνα συνολικά – και ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το σχέδιο Σαμαρά, το ματαίωσε και προχώρησε στο δικό του, με συνολικό τίμημα… 45 εκατομμυρίων! Εκ των οποίων αφαιρούνται 11 εκατομμύρια που θα πάνε για πρόστιμο που έφαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…)

Ο Σαμαράς επίσης μείωνε τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου (που ο ΣΥΡΙΖΑ τα αύξανε μετά).

Γύρισε και την οικονομία από τη βαθιά ύφεση στην ανάκαμψη την ώρα που η Ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν καθηλωθεί στην στασιμότητα! Και χωρίς «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ τότε. Και με το πετρέλαιο στις διπλάσιες τιμές τότε απ’ ό,τι σήμερα.
(Και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά καθήλωσε την Ελληνική οικονομία σε διετή στασιμότητα και ύφεση, την ώρα που απογειώνονταν οι Ευρωπαϊκές οικονομίες, με τον Ντράγκι να μοιράζει πλέον πλουσιοπάροχα ρευστότητα, από την οποίο ο Τσίπρας είχε αποκλείσει την Ελλάδα! Και με το πετρέλαιο στις μισές τιμές σήμερα απ’ ότι πριν τρία χρόνια…)

Η φιλελεύθερη πολιτική δεν είναι… «υπόσχεση παροχών». Είναι μονόδρομος ανάπτυξης!

Και για πολλούς Έλληνες – το σύνολο όσων παλεύουν ακόμα στον ιδιωτικό τομέα – είναι μοναδική ελπίδα λύτρωσης. Και έχει αποδειχθεί ότι «δούλεψε». Και η ΝΔ έχει αποδείξει ότι την έκανε πράξη. Δεν άφησαν τότε τη ΝΔ να ολοκληρώσει το έργο της. Και τώρα πρέπει να το ολοκληρώσει…

Όταν ο Σαμαράς μείωνε το ΦΠΑ στην Εστίαση, μείωνε το φόρο στα ενοίκια, μείωνε τις ασφαλιστικές εισφορές, μείωνε την προκαταβολή φόρου, πολλοί δεν τα εκτίμησαν τότε. Σήμερα με όσα – ακριβώς αντίθετα – έκανε ο Τσίπρας στο μεταξύ, αυτά όλα μοιάζουν «μακρινά κι ονειρεμένα».Κι αυτά τα «μακρινά κι ονειρεμένα», πρέπει να «τάξει» η ΝΔ! Γιατί έγιναν μια φορά, έφεραν αποτελέσματα, σήμερα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τα νοσταλγεί και μπορούν να γίνουν ξανά!
Κυρίως αυτό το τελευταίο: Μπορούν να γίνουν ξανά.

ΔΕΝ είναι «κούφιες υποσχέσεις»…

ΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ

Τώρα όμως φάνηκαν και εκείνα που ΔΕΝ έκανε ο Σαμαράς – αλλά τα έκανε αντίθετα ο Τσίπρας. Και μας… «νοικοκύρεψε»: Για παράδειγμα:

Από το Σαμαρά ΔΕΝ ζήταγαν αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Ποτέ!

Αντίθετα διαπραγματευόταν μαζί τους σταδιακά τη μείωση του ΦΠΑ! Κι είχε μειώσει το ΦΠΑ στην Εστίαση. Προσωρινά στην αρχή. Και μόνιμα μετά το 2014. Κι ύστερα ήλθε ο Τσίπρας… Αυτό πρέπει να το λέμε δημόσια, όταν μας ρωτάνε: «κι εσείς τι θα κάνατε»;

Από το Σαμαρά ΔΕΝ ζήταγαν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών! Ποτέ!

Αντίθετα είχε ήδη επιβάλει – δύο φορές μάλιστα – μείωση των εισφορών. Και για τους εργοδότες και για τους εργαζομένους. Κι ύστερα ήλθε ο Τσίπρας κι έφερε το… «σεληνιακό τοπίο»! Κι αυτό πρέπει να τους το λέμε, όταν μας ρωτάνε: «κι σεις τι θα κάνετε;»

Από το Σαμαρά δεν ζητούσαν περαιτέρω μείωση των κυρίων συντάξεων.

Ζητούσαν μόνο δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις για τα επόμενα τρία χρόνια! Στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη αυτό λέγεται ρητά. Κι αυτό πρέπει να τους πετάμε στα μούτρα…

Από το Σαμαρά δεν ζητούσαν μείωση του αφορολόγητου!

Αντίθετα το είχε αυξήσει το αφορολόγητο ο Σαμαράς στις 9,5 χιλιάδες! Και μετά ήλθε ο Τσίπρας και… έφυγε ο πάτος!

Από το Σαμαρά δεν ζητούσαν αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Την βρήκε στο 70% και την κατέβασε στο 55% Ήλθε ο Τσίπρας και ανέβασαν την προκαταβολή στο 100%. (Που τώρα την πληρώνουν και οι αγρότες, οι οποίοι επί Σαμαρά πλήρωναν μόνο γύρω στο 30% «προκαταβολή»). Από το Σαμαρά δεν ζητούσαν να ανέβει ο φόρος των επιχειρήσεων. Στο 26% το κράτησε και προγραμμάτιζε να το κατεβάσει στο 15% ως το 2019! Ήλθε ο Τσίπρας και το πήγαν, με τη μία, στο 29%!

Από το Σαμαρά δεν ζητούσαν να καταργηθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες.

Ήλθε ο Τσίπρας και το κατάργησαν. Ούτε ζήτησαν ποτέ να επιβληθεί φόρος στο κρασί. Ήλθε ο Τσίπρας και το επέβαλαν. Όλα αυτά πρέπει να τους τα λέμε.
Για να πάψουν να ρωτάνε με προπέτεια:

«Κι εσείς τις θα κάνετε»;…

Και βεβαίως, ο Σαμαράς κατάφερε να ανακεφαλαιωθούν οι ελληνικέςτράπεζες (το Νοέμβριο του 2018) χωρίς να βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος ούτε ένα πρόσθετο ευρώ. Και χωρίς να αυξηθεί το χρέος μας τότε… Κι ήλθε ο Τσίπρας κι έξη μήνες αργότερα χρειάστηκαν άλλα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που προστέθηκαν στο χρέος! Χώρια που  χάθηκαν τότε άλλα 16-20 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου που θα πήγαιναν για απομείωση χρέους. Και τελικά μπήκαν capital controls! Που ακόμα υπάρχουν. Και θα υπάρχουν για χρόνια ακόμα… Να τα θυμίζουμε αυτά, έτσι; Για να σφίγγουν οι … πωποί. Και να τους φύγει και το «βαρύ τουπέ» και η «πολλή μαγκιά».

ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ Η ΝΔ

Η ΝΔ χρειάζεται να πει σήμερα καθαρά τέσσερα απλά πράγματα:

* Πρώτον, ότι θα φέρει τη χώρα εκεί που την είχε φτάσει ο Σαμαράς το Νοέμβριο του 2014:

με χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες αποκρατικοποιήσεις… Και πολύ καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές!

* Δεύτερον ότι μετά, θα πάει τη χώρα εκεί που δεν πρόλαβε και δεν άφησαν να την πάει ο Σαμαράς:

Σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, με ακόμα περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, με μείωση και εκσυγχρονισμό του κράτους, με μείωση και αναδιάρθρωση των φορολογικών βαρών.

* Τρίτον, ότι στο μεταξύ θα επιβάλει αξιοκρατία στο κράτος, αξιοπιστία στη δικαιοσύνη, αριστεία στην Εκπαίδευση και το κυριότερο: θα αποκαταστήσει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

(Θυμίζοντας ταυτόχρονα πως επί ΝΔ-Σαμαρά τα σύνορά μας, ουσιαστικά είχαν «σφραγίσει» και αριθμός των λαθρομεταναστών μειωνόταν σταθερά κάθε χρόνο – μετά μας πήρε ο διάολος, επί Τσίπρας και κας. Τασίας…)

* Τέταρτον: ότι θα δώσει «δεύτερη ευκαιρία» σε όλους τους δημιουργικούς Έλληνες, που τους χτύπησε η κρίση και τους λύγισε η φορο-καταιγίδα Τσίπρα, να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν ξανά στην παραγωγή.

Με ρύθμιση (όχι χάρισμα) των φορολογικών τους οφειλών. Με ρύθμιση (όχι χάρισμα) των τραπεζικών τους δανείων. Αλλά και με δραστικό «κούρεμα» των προστίμων που τους έχουν χρεώσει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και από το δημόσιο, αλλά και από τις τράπεζες, σε κάποιες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν πρόκειται για «στρατηγικούς μπαταξήδες». Αυτά τα τέσσερα πράγματα συνοψίζονται σε δύο λέξεις:

“ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΊΑ” ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Κι ιδιαίτερα για εκείνους που δεν περιμένουν τον Άγιο Βασίλη με τις «παροχές», ούτε τον Τσίπρα με τα «λεφτόδεντρα». Σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι «εγκλωβισμένο»: Θέλει να δουλέψει, αλλά δεν μπορεί. Θέλουν να αρχίσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι αποκλεισμένοι. Θέλουν να πουλήσουν – να αναδιαρθρώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, για να κάνουν νέο ξεκίνημα – κι είναι αδύνατο. Όλοι αυτοί, θέλουν «δεύτερη ευκαιρία» για να ξαναγίνουν παραγωγικοί στον τόπο τους.

Αυτή τη «δεύτερη ευκαιρία» οφείλει να τους τη δώσει η ΝΔ.

· Η λέξη «ευκαιρία» είναι η πεμπτουσία της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής!

· Η λέξεις «δεύτερη ευκαιρία» είναι η πεμπτουσία της φιλελεύθερης κοινωνικής πολιτικής.

· Τελικά, η «δεύτερη ευκαιρία» είναι σήμερα η λαχτάρα και η ελπίδα της πλειονότητας των Ελλήνων.

Αυτών που μόνο η ΝΔ πια μπορεί να εκφράσει…

Ας μη διστάσει…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new-deal.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου