DAILY MAIL: ΑΠΟ ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝ-ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μοίρασε το

Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Φρανκφούρτη και Ρώμη και δεδομένης της αλλαγής της στάσης του απέναντι στους διεθνείς δανειστές της χώρας, χρησιμοποιώντας πλέον πιο ήπιους τόνους, ο 40χρονος πρώην Κομμουνιστής φοιτητής συμπεριφέρεται ως εν αναμονή Πρωθυπουργός, γράφουν οι Renee Maltezou και Deepa Babington σε αναδημοσίευση ρεπορτάζ τους από το Reuters στη Daily Mail με τίτλο From firebrand to PM-in-waiting, Greek leftist smells power. Όπως επισημαίνουν, το ΣΥΡΙΖΑ, κάποτε μια περιθωριακή ακροδεξιά παράταξη, αποτελεί σήμερα το πιο δημοφιλές κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, εκπροσωπώντας πολλούς εκ των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που αισθάνονται τιμωρημένοι λόγω του επιβαλλόμενου, εκ τρόικας, μνημονίου.

Αυτό έδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, με πρόσφατη δημοσκόπηση να θέλει τον κ. Τσίπρα ως και το πιο δημοφιλή για να αναλάβει Π/Θ της χώρας. Αυτή η άνοδος του κ. Τσίπρα οφείλεται, κατά πολλούς βουλευτές του κόμματος του, στις εκ προθέσεως, προσπάθειες μετριασμού της ριζοσπαστικής αριστερής ρητορικής του που οδήγησαν το 2012 στον χαρακτηρισμό του από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ως εκ των πιο επικίνδυνων πολιτικών ανδρών της Ευρώπης.

[quote text_size=”small”]

Η εν λόγω αυτή μεταμόρφωση του κόμματος αντανακλά και την πολιτική πρόοδο και άλλων μη- καθιερωμένων περιθωριακών κομμάτων, όπως του ιταλικού Βόρειου Συνασπισμού, που άλλαξε τακτική με το που κέρδισε κοινοβουλευτική δύναμη και μετατράπηκε σε κυρίαρχο πολιτικό κόμμα της χώρας.

[/quote]

«Δεν μιλάμε για τον Τσίπρα του 2010», αναφέρει η ειδικός του IHS Global Insight, Blanka Kolenikova και εξηγεί ότι “από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει, καθώς φαίνεται ο κ. Τσίπρας να ετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της χώρας, επομένως χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι περισσότερο προσιτός και ευέλικτος».

Στη συνέχεια, οι αρθρογράφοι σχολιάζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα όσα σημειώθηκαν πριν λίγο καιρό με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ σημειώνουν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο ότι οι σκληροπυρηνικές συνιστώσες που παραμένουν εντός του κόμματος μπορεί να «μπλοκάρουν» τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

[quote text_size=”small”]

«Το κλίμα σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το κλίμα του 2012. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πλέον ότι το κόμμα είναι μια αριστερή ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που μάχεται για τη αλλαγή σε Ελλάδα και Ευρώπη και δε θέλει την κατάρρευση της ευρωζώνης… Η ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την επιστροφή της δραχμής έχει παρέλθει», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

[/quote]

Από την άλλη, Ευρωπαίος κορυφαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, αναφέρει στις αρθρογράφους ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί, καθώς ακόμα χρειάζεται βοήθεια και υπολείπεται της πλήρους προσβασιμότητας της στις αγορές. Ενώ, δημοσκόποι τονίζουν ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δε θεωρείται απαραίτητα αναπόφευκτο σενάριο, καθώς ο κ,. Σαμαράς έχει ακόμα χρόνο για να επανέλθει, εάν καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, καθώς το προφίλ του παραμένει ακόμα πολύ ισχυρό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος της εταιρείας GPO.

http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-2819876/From-firebrand-PM-waiting-Greek-leftist-smells-power.html

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου