ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Μην επικαλούμαστε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ενώ αρνούμαστε το δικό μας αυτοπροσδιορισμό! Ως γνήσια Φιλελεύθεροι. new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Στου …αυτοπροσδιορισμού το ανάγνωσμα, ορθώς η ΝΔ σωστά έκανε που απέρριψε το νομοσχέδιο Κοντονή συνολικά – επί της αρχής και κατ’ άρθρο.

Σωστά έκανε που είπε ρητά τη δική της άποψη, που είναι άλλωστε και η παγκόσμια πρακτική (και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ) πως η αλλαγή φύλου δεν γίνεται με απλή αίτηση, αλλά κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Σωστά έκανε που καταψήφισε πλήρως τη fast track αλλαγή φύλου απ’ όποιον θέλει, όποτε θέλει.

Και σωστά διακήρυξε πως όταν έλθει στην διακυβέρνηση, θα καταργήσει τον (ψηφισμένο πλέον) νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα τον αντικαταστήσει με την δική της πρόταση που είναι πολύ πιο κοντά στις καλύτερες «διεθνείς πρακτικές».

Μέχρις εδώ καλά. Αλλά μόνο μέχρι εδώ. Γιατί δεν θα πανηγυρίσουμε κι όλα. Κάθε άλλο.

Έγιναν δύο σφάλματα που μπορεί να τα πληρώσουμε τελικά και θα μπορούσαμε να τα πληρώσουμε πολύ ακριβά.

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΎ

Πρώτον, άργησε η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: Ότι απορρίπτει, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο συνολικά. Άργησε. Ενώ υπήρχαν και φωνές που πρότειναν να το ψηφίσει ή να το ψηφίσει επί της αρχής, ή να καταθέσει απλώς κάποιες τροπολογίες. Ευτυχώς οι φωνές αυτές δεν εισακούστηκαν τελικά. Αλλά δημιούργησαν μιαν εικόνα «σύγχυσης» και «αμφιταλαντεύσεων», που δεν ωφέλησε καθόλου την εικόνα της ΝΔ.

Δεύτερον, στο τέλος τα… μπέρδεψαν πάλι! Μίλησαν για «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού» (του ατόμου).
Και ταυτόχρονα ζήτησαν… ιατρική γνωμάτευση προκειμένου να γίνει αλλαγή φύλου!  Πολύ σωστά ζήτησαν ιατρική γνωμάτευση!

Αλλά δεν τους είπε κανείς, πως για ό,τι χρειάζεται «ιατρική γνωμάτευση» δεν μπορούμε να μιλάμε για «αυτοπροσδιορισμό»;

  • Η «ιατρική γνωμάτευση» καταργεί τον «αυτοπροσδιορισμό»!
  • Και ο «αυτοπροσδιορισμός» αποκλείει την ιατρική γνωμάτευση.

Εδώ τα μπέρδεψαν, πράγματι… (Κι όχι μόνο ο Κυριάκος, στο τέλος. Κάποιοι τα μπέρδευαν από την αρχή. Κι ακόμα μπερδεμένα τα έχουν!)

Ο αυτοπροσδιορισμός του ατόμου αφορά την ελεύθερη βούλησή του. Και είναι σχεδόν απόλυτος. Η αλλαγή φύλου δεν αφορά τη «βούληση» του ατόμου, αφορά τη «φύση» του! Και κυρίως, αφορά το πώς αναγνωρίζει η Πολιτεία το άτομο.

Εδώ ΔΕΝ είσαι ό,τι δηλώσεις! Επαναλαμβάνω: Πουθενά στον κόσμο!

Το πρόβλημα ήταν ότι ως πρόσφατα, μόνο σε άτομα που προχωρούσαν σε «εγχείριση» και ορμονοθεραπεία αναγνωριζόταν το δικαίωμα να αλλάξουν φύλο και επίσημα (δηλαδή αναγνωρισμένα από την Πολιτεία).

Και παντού, κρατιόταν αρχείο του παλαιού ονόματος (φύλου) για να μη χαθούν δικαιώματά του, αστικά, κληρονομικά, ασφαλιστικά κλπ.

Τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε το δικαίωμα και σε μη «εγχειρισμένα» άτομα (σωστά!), αλλά αφότου έχει διαπιστωθεί ιατρικά η «ασυμβατότητα» του «ανατομικού φύλου» με το βιολογικό (DNA) ή το οργανικό (ορμονική λειτουργία).

Καταργήθηκε η προϋπόθεση ιατρικής «θεραπείας», αλλά ΔΕΝ καταργήθηκε η προϋπόθεση ιατρικής διάγνωσης! (Και παραμένει, βέβαια, η αρχειακή καταχώρηση του παλαιού ονόματος-φύλου…)

ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ ΩΣ ΠΑΘΗΣΗ

Στις ΗΠΑ το πρόβλημα (ασυμβατότητα φύλου, των transgender) θεωρείται ως medical condition. Δηλαδή «ιατρική κατάσταση» – πάθηση. Και γι’ αυτό απαιτείται διάγνωση της «κατάστασης», πριν γίνει επίσημη (νομική) αλλαγή φύλου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συστήσει – κι αυτό – την ανάγκη «ιατρικής γνωμάτευσης»! Κι αυτό επικαλέστηκε σωστά η ΝΔ. Κι ό,τι απαιτεί την ανάγκη «ιατρικής γνωμάτευσης», όπως κι ό,τι αναγνωρίζεται ως «πάθηση», ΔΕΝ εμπίπτει πια στο «αυτοπροσδιορισμό» του ατόμου! Αλλά στη διαγνωστική αρμοδιότητα των γιατρών.

Τις «παθήσεις» μας ΔΕΝ τις επιλέγουμε! Άρα δεν είναι θέμα «επιλογής». Κι ό,τι δεν είναι θέμα «επιλογής», δεν εμπίπτει στην «ελευθερία της βούλησης», άρα δεν έχει σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ατόμου.

Κακώς επικαλέστηκε η ΝΔ τον «αυτοπροσδιορισμό» στην περίπτωση αυτή. Πυροβόλησε, άθελά της, το άλλο της επιχείρημα – το σωστό – για την ανάγκη «ιατρικής γνωμάτευσης». Έδωσε την – κακή – εντύπωση πως προσπαθεί να δώσει «εξετάσεις φιλελευθερισμού»!  Γι’ αυτό μάλλον, επικαλέστηκε, το δικαίωμα «αυτοπροσδιορισμού». Που, όμως, κατάργησε αμέσως μετά (απαιτώντας, ορθώς, ιατρική γνωμάτευση).

Ε λοιπόν, δεν έχει ανάγκη να δώσει σε κανένα εξετάσεις. Αντίθετα πρέπει να πείσει πως υπερασπίζεται τις αρχές της δίχως ενοχικά σύνδρομα. Ότι δεν το κάνει «ισορροπώντας πάνω στο ξυράφι». Δεν το κάνει «τριχοτομώντας την τρίχα». Το κάνει γιατί πιστεύει στις αρχές της και γιατί οι αντίπαλοί της – που δεν τις πιστεύουν – χαντακώνουν τη χώρα. Αυτό θα ήταν σωστή «διαχείριση συμβόλων». Και δεν το έκανε η ΝΔ.

Δυστυχώς…

Είπε το σωστό, αλλά το είπε με χίλια ζόρια και πολύ μπερδεμένα. Κι έτσι δεν πείθει. Και μια παρατήρηση ακόμα.

ΑΛΛΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αυτό το είμαστε η… «προοδευτική παράταξη», τι το ήθελαν; «Προοδευτικός» δεν σημαίνει αυτός που θέλει την… «πρόοδο»! «Προοδευτικός» είναι αυτό που αυτό-ονομάζονται οι αριστεροί και οι κεντροαριστεροί.

Στην Ευρώπη «προοδευτικά» είναι τα κόμματα του κρατισμού. Δηλαδή αυτά που υπόσχονται αναδιανομή μέσω του κράτους και της φορολογίας. (Και «προοδευτικός φόρος» σε αντίθεση με τον «αναλογικό», ονομάζονται παγίως αυτός που αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης όσο αυξάνεται το εισόδημα…)

Στις ΗΠΑ παλαιότερα αυτοπροσδιορίστηκαν ως «προοδευτικά» τα κόμματα που προωθούσαν την αντί-μονοπωλιακή νομοθεσία (κατά των ιδιωτικών καρτέλ – γιατί εκεί δεν υπήρχαν δημόσια).

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ είναι φιλελεύθερη παράταξη που χτυπά τον κρατισμό, που υπόσχεται μείωση της φορολογίας και γι’ αυτό στηρίζει τη μεσαία τάξη. Το «προοδευτικό» δεν έχει καμία σχέση με το «φιλελεύθερο»!

Κι όταν λες «είμαι προοδευτική παράταξη» (για να μη πεις «φιλελεύθερη», μήπως και σε πουν… «νεοφιλελεύθερο»), τότε δεν πείθεις κανένα (να σε ψηφίσει). Μάλλον αιφνιδιάζεις δυσάρεστα (κι ίσως… ξενερώνεις) κάποιους, που ήδη είχαν πειστεί να σε ψηφίσουν.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ας διεκδικήσει λοιπόν, η ΝΔ το δικό της δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό (ως «φιλελεύθερο» και «συντηρητικό» κόμμα) κι ας πάψει να παρουσιάζεται με τους όρους των αντιπάλων της(ως…«προοδευτικό»)

Είναι άλλο πράγμα να δείξει η ΝΔ ότι οι αριστεροί ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με τον «πρόοδο» (μάλλον με την οπισθοδρόμηση) κι εντελώς διαφορετικό πράγμα να εμφανίζεται η ίδια η ΝΔ ως «προοδευτικό» κόμμα.

Η έννοια της «Προόδου» στηρίζεται στην Αριστερή ιδεοληψία, πως ο κόσμος βαδίζει, δήθεν, νομοτελειακά προς τον Σοσιαλισμό! Άρα κάθε κίνηση προς τα μπρός είναι τελικά κίνηση προς το Σοσιαλισμό, γι’ αυτό και είναι «πρόοδος».

Η Ιστορία βέβαια, τους διέψευσε παταγωδώς.

Δεν χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να επικαλούμαστε τους όρους και τις λέξεις της προπαγάνδας τους. Εμείς ΔΕΝ ορίζουμε τις ιδέες μας με βάση την (φαντασιακή και ιδεοληπτική) «νομοτέλεια της Ιστορίας» προς το Σοσιαλισμό. Εμείς ορίζουμε τις ιδέες μας και τον εαυτό μας με βάση τα ιδανικά της Ελευθερίας!

Γι’ αυτό είμαστε αληθινά Φιλελεύθεροι κι όχι (ψευτο) «προοδευτικοί»! «Προοδευτικός» είναι ο αυτοπροσδιορισμός των αντιπάλων μας. Κι είναι πια εντελώς φθαρμένος ως όρος. Ο δικός μας αυτοπροσδιορισμός είναι ο Φιλελευθερισμός! Μαζί με τις συντηρητικές αρχές και τα πατριωτικά ανακλαστικά. (Και δεν χρειάζεται καμία απολύτως… «ιατρική γνωμάτευση»!)

Μην επικαλούμαστε το «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού εκεί που δεν υπάρχει, εκεί που πρόκειται για medical condition, ενώ την ίδια στιγμή αρνούμαστε τον δικό μας αυτοπροσδιορισμό! Ως γνήσια Φιλελεύθεροι.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

Γιατί μόνο αυτό μπορεί να ορθοποδήσει τη χώρα. Και γιατί μόνο αυτό μπορούμε να είμαστε.(Τον «προοδευτικό κρατισμό» τον έχουν «καπαρώσει» άλλοι, και βουλιάζει έτσι κι αλλιώς…)

Συμπέρασμα (γλυκόξυνο): Σωστή θέση πήραμε τελικά, αλλά τη μάχη των συμβόλων δεν μάθαμε να τη δίνουμε ακόμα. Πάμε γι’ άλλα.

Αύριο είναι μια άλλη μέρα (που θα έλεγε και η Σκάρλετ Οχάρα)

Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, τρία από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά έργα που αποτύπωσαν στο ευρύ κοινό – παγκοσμίως – τις φιλελεύθερες ιδέες, είναι το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το «Μπεν Χούρ» (το 1959) και, βεβαίως, η «Μελωδία της Ευτυχίας». Εκεί αναδεικνύεται η πίστη στον Άνθρωπο, στην Αξιοπρέπεια και στην Ελευθερία του, αλλά και η Ελπίδα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο συνεχής αγώνας και ο αυτοπροσδιορισμός των «ηρώων» που ανακαλύπτουν την Αλήθεια τους και επιβιώνουν χάρις σε αυτήν – δεν μασκαρεύονται σε «κάτι άλλο».

Να τα (ξανά) δουν αυτά τα έργα, εκεί στη ΝΔ!

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου