ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ…

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αφήνει τίποτε στη μέση. Θέλει να ολοκληρωθεί το έργο του. Και ο Κυριάκος θα το ολοκληρώσει. new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Πριν οκτώ χρόνια ακριβώς, ο Αντώνης Σαμαράς εκλεγόταν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Με μια πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου. Ανατρέποντας και τα μέχρι πριν λίγες εβδομάδες προγνωστικά – όλα τα προγνωστικά που ως τότε τον θεωρούσαν outsider…

Αυτή η ημερομηνία – 29 Νοεμβρίου του 2009 – είναι πια «σημαδιακή», για λόγους πολύ ευρύτερους από την ίδια την Νέα Δημοκρατία…

Θα δούμε αμέσως επιγραμματικά τι συνέβη εκείνη τη μέρα για πρώτη φορά. Αλλά και τι ξεκίνησε τότε, επίσης για πρώτη φορά:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΑΝΤΏΝΗΣ ΣΑΜΑΡΆΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ;

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ

* Για πρώτη φορά εκλέχθηκε αρχηγός μεγάλου κόμματος «από τη βάση»! Και μάλιστα με τέτοια συμμετοχή.

Για την ακρίβεια, δεν ήταν ακριβώς «για πρώτη φορά». Είχε προηγηθεί η εκλογή του ΓΑΠ στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ το Γενάρη του 2004.

Αλλά την εκλογή εκείνη δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί ο ΓΑΠ «εκλέχθηκε» τότε… χωρίς αντίπαλο!

Δεύτερον, γιατί έγινε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα στην εξουσία – πήγαν, όχι και τόσο… «εθελοντικά», να ψηφίσουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι!

Και τρίτον, όσοι ψήφιζαν τότε δεν γράφονταν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Και καταγγέλθηκε πως υπήρξαν διάφοροι… παράνομοι μετανάστες που πήγαν και ψήφισαν – κι άντε βρέστους μετά.

Υπήρξε και δεύτερη «εκλογή από τη βάση», πάλι από το ΠΑΣΟΚ – πάλι με επανεκλογή του ΓΑΠ – το φθινόπωρο του 2007. Αλλά τα αποτελέσματα εκείνα δεν ανακοινώθηκαν ποτέ! (Και αμφισβητήθηκαν εσωκομματικά…)

Συνεπώς η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, το Νοέμβριο του 2009, ήταν η πρώτη που έγινε από κόμμα στην αντιπολίτευση (ώστε να μην υπάρχει υποψία «εξαναγκασμού» ψηφοφόρων).

Η πρώτη που έγινε με πλήρη καταγραφή στοιχείων όσων ψήφισαν, με άμεση εγγραφή τους στο Κόμμα και με πολύ μεγάλη συμμετοχή – γύρω στις 800 χιλιάδες!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ

* Δεύτερον, για πρώτη φορά ανατράπηκαν πλήρως όλα τα προγνωστικά!

Ανατροπή προγνωστικών δεν είχε υπάρξει ποτέ ως τότε – ούτε σε εσωκομματικές εκλογές βέβαια, αλλά ούτε και σε κανονικές εκλογές. Έγινε πολλές φορά αργότερα σε κανονικές εκλογές, αλλά δεν έγινε ποτέ ξανά σε εσωκομματικές εκλογές.

Το Νοέμβριο του 2009 έγινε για πρώτη φορά τέτοια ανατροπή προγνωστικών! Κι αυτό κάτι σημαίνει…

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ COMEBACK ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ

* Τρίτον, για πρώτη φορά έγινε τα τελευταία 30 χρόνια, τέτοιο comeback πολιτικού στην Ελλάδα.

Σε όλη την πολιτική Ιστορία της χώρας, τέτοιες θεαματικές «επιστροφές» έχουν γίνει στο παρελθόν 5 φορές μόνο:

 • Δύο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (το 1917 και το 1928) μετά από δραματικά εξωτερικά και εσωτερικά γεγονότα (τον Εθνικό διχασμό και τον Πρώτο Πανευρωπαϊκό Πόλεμο – τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρατεταμένη εσωτερική κρίση, πραξικοπήματα κλπ.)
 • Μία φορά από την Γεώργιο Παπανδρέου, όταν χάθηκε από το προσκήνιο μετά τα «Δεκεμβριανά» του 1944 και επανήλθε ως αρχηγός Κόμματος και ως Πρωθυπουργός στη δεκαετία του ’60.
 • Μία φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έφυγε από το προσκήνιο το 1963 αφότου έχασε τις εκλογές και επανήλθε 11 χρόνια αργότερα ως Εθνάρχης, μετά την κατάρρευση της χούντας και την καταστροφή της Κύπρου.
 • Και μία φορά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν έχασε τρείς εκλογικές μάχες της περίοδο 1989-90 και ύστερα επανήλθε το 1994, ως Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε στο προσκήνιο ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το 2009 με την λαϊκή ψήφο, 16 χρόνια μετά την απομάκρυνσή του το 1993, κι αφού στο μεταξύ είχε μπει στο περιθώριο για πάνω από 11 χρόνια – πριν επανέλθει ως απλός ευρωβουλευτής του κόμματος το 2004.

Κι αφού στο μεταξύ τον είχαν κατηγορήσει για πλείστα όσα εχθροί και «φίλοι». Αυτό το θεαματικά comeback κάτι σήμαινε, βέβαια…

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

* Τέταρτον, για πρώτη φορά αναλάμβανε αρχηγός σε κόμμα εξουσίας, που δεν είχε σχέσεις ούτε με μεγάλη πολιτική οικογένεια, ούτε με «βαρόνους».

Ο Έβερτ που διατέλεσε αρχηγός της ΝΔ στη δεκαετία του ’90, όντως δεν ανήκε σε «οικογένεια» και δεν τον συμπαθούσαν καθόλου οι τότε «βαρόνοι», αλλά τον στήριξε αποφασιστικά η μεγάλη «Καραμανλική παράταξη» της ΝΔ.

Προηγουμένως, ο Σημίτης είχε εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη στήριξη του κύριου όγκου από το «Παπανδρεϊκό κατεστημένο», αλλά τον είχαν στηρίξει πλήρως οι τότε «βαρόνοι» της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε χωρίς την καθαρή στήριξη ούτε εσωτερικών ούτε εξωκομματικών «βαρόνων»!

Κάποια εσωκομματικά κέντρα ισχύος τον ψήφισαν, περισσότερο για να «τη σπάσουν» στην αντίπαλό του, Ντόρα Μπακογιάννη.

Αλλά κανείς δεν τον στήριξε τότε φανερά. Ενώ έξω από τη ΝΔ όλα τα «κέντρα ισχύος» εξέφραζαν την «προτίμησή» τους όχι στον Αντώνη, αλλά σε αντιπάλους του…

Τον Σαμαρά δεν τον στήριξε τότε κανείς, δεν τον «κράταγε» κανείς από πουθενά, δεν «χρώσταγε» σε κανένα και το σημαντικότερο: κανείς δεν περίμενε τότε να πάει πολύ μακριά!

Ακόμα κι όταν βγήκε, τον είδαν ως απολύτως «προσωρινό»…

Άλλωστε, ως τότε, όταν έχανε η ΝΔ με πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, έκανε 9 – 10 χρόνια να επανέλθει στην εξουσία! Και η ΝΔ τότε, είχε μόλις χάσει με 11 μονάδες διαφορά! Δύο μόλις μήνες πριν, αρχές Οκτωβρίου του 2009.

Πολλοί πίστευαν λοιπόν, το Νοέμβριο του 2009, πως ο Αντώνης θα έμενε δύο -τρία χρόνια, θα οδηγούσε τη ΝΔ σε νέα εκλογική συντριβή – θα φρόντιζαν και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι γι’ αυτό – και λίγο αργότερα θα τον αντικαθιστούσαν.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΑΝΤΏΝΗΣ ΣΑΜΑΡΆΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ;

Οι εξελίξεις, όμως, επρόκειτο να τους διαψεύσουν…

Και τώρα να δούμε κι όσα έγιναν στη συνέχεια – μετά την 29η Νοεμβρίου του 2009 – επί Σαμαρά και εξ αιτίας του, επίσης για πρώτη φορά…

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

* Πρώτον, για πρώτη φορά η ΝΔ επανήλθε στη διακυβέρνηση μόλις δυόμιση χρόνια (τον Ιούνιο του 2012) μετά από στρατηγική ήττα (τον Οκτώβριο του 2009). Όπως είδαμε κάτι τέτοιο ήταν αληθινά πρωτοφανές για τη ΝΔ. Κι όμως έγινε…

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗΣ

* Δεύτερον, για πρώτη φορά, άνοιξε την ατζέντα και στο συντηρητικό κόσμο (ασφάλεια, νόμος και την τάξη, προτάγματα πατριωτισμού, αρχές και αξίες της παράταξης), αλλά άνοιξε ταυτόχρονα και την φιλελεύθερη ατζέντα (απενεχοποίηση επιχειρηματικότητας, πρόταγμα ανταγωνιστικότητας, φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κλπ.)

Αυτά δεν έμειναν μόνο σε διακηρυκτικό επίπεδο. Έγιναν και πράξη…

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

* Τρίτον, για πρώτη φορά καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και η εξαμβλωματική «συνδιοίκηση» των φοιτητών στα ΑΕΙ, με την επιμονή Σαμαρά και με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ τότε (Νόμος Διαμαντοπούλου).

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ

 • Για πρώτη φορά σφράγισαν τα ανατολικά μας σύνορα: και τα χερσαία στον Έβρο (με την ολοκλήρωση του φράκτη που είχε αρχίσει από πριν) και με τη αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο…
 • Αλλά και με το άνοιγμα της «Αμυγδαλέζας» και με την επιχείρηση «Ξένιος Δίας», για πρώτη φορά μειώθηκε το αριθμός των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα με επαπαναπατρισμούς (από 1.120.000 τον Αύγουστο του 2012, μειώθηκαν σε 860.000 τον Δεκέμβριο του 2012!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΟΜΙΑΣ

Για πρώτη φορά ποινικοποιήθηκε η «κουκούλα» και μειώθηκαν δραστικά οι επιθέσεις κουκουλοφόρων…

Για πρώτη φορά ανακαταλήφθηκαν δεκάδες κατειλημμένα κτίρια από αναρχικούς, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στις αρχές.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκαν φυλακές υψίστης ασφαλείας…

Ενώ για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος περί εγκληματικές οργάνωσης και φυλακίστηκαν τα μέλη της ΧΑ μετά την δολοφονική επίθεση στον Φύσσα…

Πράγματι, η ατζέντα «νόμος και τάξη» δεν υπήρξε απλή διακήρυξη… (Αρκεί να συγκρίνουμε με τι γινόταν πριν. Ή τι γίνεται τώρα.)

ΑΝΟΙΓΑΜ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

* Τέταρτον, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε και η φιλελεύθερη ατζέντα.

 • Ο επενδυτικός νόμος άλλαξε δραστικά.
 • Ο νόμος για έναρξη νέου επιτηδεύματος άλλαξε επίσης δραματικά.

Η Ελλάδα ανέβηκε 41 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά! Πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ διεθνώς…

Και ήταν πρώτη συνεχώς στον κόσμο, σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα. (Στη συνέχεια επί Τσίπρα επήλθε ξανά η πλήρης κατάρρευση…)

 • Και βέβαια ενώ μείωνε θεαματικά τα ελλείμματα μείωνε ταυτόχρονα και φόρους! Πράγμα που επίσης δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!
 • Κι ακόμα επί διακυβέρνησης Σαμαρά έγιναν ή ξεκίνησαν οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα.
 • Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη «δημοσιονομική προσαρμογή»(μείωση ελλείμματος) που έχει υπάρξει ποτέ χωρίς υποτίμηση.
 • Και η μεγαλύτερη μείωση χρέους (επί Τσίπρα, έχουμε ξανά αύξηση χρέους).

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

* Τέταρτον, για πρώτη φορά ως τότε, υπήρξε κυβέρνηση δύο κομμάτων που άντεξε και παρήγε έργο.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ως αντιπολίτευση ότι ξέρει να κάνει μετωπικές συγκρούσεις όταν χρειάζεται, αλλά ως κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να είναι και ενωτικός και συναινετικός, αλλά και αποτελεσματικός! Και χωρίς σκάνδαλα στη διακυβέρνησή του…

Τέτοιο πράγμα δεν είχε ξαναγίνει ποτέ ως τότε. (Ούτε έκτοτε…)

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΩΣ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

* Πέμπτον, ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να κρατήσει τη ΝΔ όρθια, ακόμα κι όταν έχασε τις εκλογές! Το Γενάρη του 2015, για πρώτη φορά κόμμα εξουσίας χάνει τις εκλογές με σχεδόν μηδαμινή απώλεια «κυβερνητικής φθοράς».

Κράτησε το 28% για την παράταξη. Κι έτσι τη διατήρησε ως κόμμα εξουσίας!

Σε μια περίοδο που άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ κατέρρεαν, η ΝΔ έχασε ως διακυβέρνηση μόλις 1,83%! Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει 31% σε δυόμιση χρόνια…

Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τυχερός, αν χάσει λιγότερο από 14%!

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ GREXIT

* Έκτον, ο Αντώνης Σαμαράς ματαίωσε το grexit, αλλά χωρίς να υποθήκευση την δημόσια περιουσία της χώρας για 99 χρόνια! Και χωρίς να επιβληθούν capital controls.

Ενώ έβγαινε από τα μνημόνια (με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τότε) χωρίς να υπογράψει νέα μνημόνια για τα επόμενα χρόνια και χωρίς να δεσμευτεί σε θηριώδη πλεονάσματα για τις επόμενες δεκαετίες (ως το 2060!)

Έπρεπε να έλθει ο Τσίπρας, να κάνει αυτά που έκανε, να πάθει αυτά που έπαθε – και πάθαμε – για να συνειδητοποιήσουν όλοι, όχι μόνο τι είχε επιτύχει, αλλά και τι είχε αποτρέψει ο Αντώνης Σαμαράς τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια…

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

* Έβδομον, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο κράτησε όρθια τη ΝΔ στην κρίση και στη διακυβέρνηση – πράγμα που δεν κατάφερε κανένα άλλο κόμμα – αλλά την κράτησε και ενωμένη. Ξεκίνησε και τέλειωσε τη διακυβέρνησή του με τον ίδιο αριθμό βουλευτών (129). Ενώ ο ΓΑΠ έχασε σε δυόμιση χρόνια πάνω από 30 βουλευτές! Και ο Τσίπρας τους έξη πρώτους μήνες του, είχε χάσει 43 βουλευτές…

Ο Αντώνης Σαμαράς ακόμα, είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που κάλυψε απόλυτα τον προηγούμενο και στηρίζει πλήρως τον επόμενο αρχηγό του κόμματός του!

Συγκρίνετε απλώς με ό,τι έγινε στο ΠΑΣΟΚ παλαιότερα (στις σχέσεις Σημίτη-ΓΑΠ ή στις σχέσεις ΓΑΠ-Βενιζέλου) ή τι έγινε στο ΣΥΡΙΖΑ (στις σχέσεις Αλαβάνου-Τσίπρα), για να καταλάβετε τη μοναδικότητα της περίπτωσης Σαμαρά ως ενωτικού αρχηγού.

Κι όχι μόνο κράτησε ενωμένη την παράταξη από τον αρχή ως σήμερα – και στη διακυβέρνησή του και μετά – αλλά τη διεύρυνε πραγματικά, εντάσσοντας στελέχη από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνη Γεωργιάδη (που δεν τολμούσαν ούτε απ’ έξω να περάσουν στο παρελθόν), μέχρι τον Βασίλη Οικονόμου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κι ύστερα της ΔΗΜΑΡ (του Κουβέλη) και τώρα της ΝΔ! Τέτοια πραγματική διεύρυνση έχει πολλές δεκαετίες να γίνει στη ΝΔ…

Ο ΜΟΝΟΣ ΕΝ ΖΩΗ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

* Όγδοον, και πιο σημαντικό ίσως: Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι πολεμήθηκε – και από το εσωτερικό του κόμματός του και από τις «βαρονίες» της χώρας – όσο κανείς ίσως, είναι σήμερα ο πιο δικαιωμένος πρώην πρωθυπουργός!

Ο μόνος που κέρδισε τέτοια αναγνώριση, τόσο σύντομα, και εν ζωή.

Κι αυτό του το αναγνωρίζουν πια και πολλοί από τους παλαιότερους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά και απλός κόσμος. Κι ο ίδιος το «εισπράττει» και το νιώθει καθημερινά όπου βρεθεί.

Κι είναι ακόμα νέος και μάχιμος και ορεξάτος! Γι’ αυτό και παραμένει «πολιτικό κεφάλαιο» για τον τόπο.

Στηρίζει πλήρως τον Κυριάκο! Και θέλει να τον δει Πρωθυπουργό, το συντομότερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Με αυτοδυναμία, ει δυνατόν.

Γιατί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν αφήνει τίποτε στη μέση. Θέλει να ολοκληρωθεί το έργο του. Και ο Κυριάκος θα το ολοκληρώσει.

Όλα τα παραπάνω, αν κάποιος επιχειρούσε να τα… προβλέψει, τον Οκτώβριο του 2009, θα τον έλεγαν «τρελό»!

Πράγματι, αν κανείς προέβλεπε πως θα γίνουν έστω και… τα μισά απ’ όλα αυτά, θα του απαντούσαν όλοι εν χορώ γύρω του:,

Ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ»!

Κι όμως έγιναν όλα…

Γι’ αυτό να θυμάστε: στην πολιτική Ποτέ μη λες Ποτέ!

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου