Ο …ΑΝΕΠΙΓΝΩΣΤΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο …ΝΟΝΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρώταγε απορημένος τους συντρόφους στη Βουλή, τι θα πει το ανεπίγνωστος που του πέταξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Ο Τσακαλώτος ρώταγε απορημένος και συγχυσμένος τους συντρόφους του χθες στη Βουλή, τι θα πει ακριβώς αυτό το “ανεπίγνωστος” που του πέταξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Τον έβρισε; Τον ειρωνεύτηκε; Τον προσέβαλε; Τι ακριβώς του είπε;

Το άλλο που του είπε ο Βενιζέλος – «αλαζόνας» – το κατάλαβε. Το ελληνικό-αγγλικό λεξικό που συμβουλεύεται τακτικά το γράφει καθαρά: αλαζόνας = arrogant.

Αλλά το «ανεπίγνωστος», τι στην ευχή θα πει; (Και το google translator, άλλα αντ’ άλλων λέει σχετικώς…)

Λοιπόν, να βοηθήσουμε τον καημένο τον Ευκλείδη:

«Ανεπίγνωστος» είναι αυτός που δεν έχει επίγνωση, δεν έχει συνειδητή γνώση, δεν γνωρίζει σε βάθος: Επιπόλαιος – πασαληματίας και ψιλοάσχετος.

Kάτι μεταξύ: Superficial και ignorant σε ελεύθερη μετάφραση (στα αγγλικά για να «τα πιάνει» και ο Ευκλείδης). Δηλαδή αυτός που δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει και τι λέει…

Ακριβέστερα, στην περίπτωσή μας; Κάτι μεταξύ παρλαπίπας και σκιτζής!

Κι εδώ που τα λέμε του άξιζε!

Βέβαια, ο Ευκλείδης καμαρώνει…

Γιατί μπροστά στον επηρμένο νάρκισσο Βαρουφάκη, οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον Ευκλείδη πολύ «βολικό» και του λένε «μπράβο»! Του λένε «μπράβο» γιατί τώρα πια κάνει ό,τι του πουν. Για την ακρίβεια, δεν«κάνει» – απλώς υπογράφει. Κι αυτά που υπογράφει, τα περισσότερα δεν εφαρμόζονται.

Αλλά τι να σου κάνει, ένας άνθρωπος, μονάχος του;

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι και εντελώς «μόνος» του. Καλά που είναι δίπλα του ο Χουλιαράκης, να βγάζει τη δουλειά και να μαζεύει τα σπασμένα.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΕΠΊΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ …VERY LIGHT WEIGHT ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αν περίμεναν από τον Ευκλείδη… σώθηκαν! Γιατί ο Ευκλείδης, ως οικονομολόγος, είναι… very light weight.

Όποιος «οικονομολόγος» συμφώνησε με το περιβόητο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», είναι για τα πανηγύρια. Αλλά και ως «πολιτικός», θυμίζει φιγούρα από τις παλιές αξέχαστες κωμωδίες. Για παράδειγμα, τους Monty Pythons της δεκαετίας του ’70. Ή τις γαλλικές ταινίες του Λουί Ντεφινές της δεκαετίας του ’60. Ή, ακόμα καλύτερα, τις ιταλικές με τον Τσίστο Ιγκράτσια και τον Φράνκο Φράνκι…

Θα μπορούσαμε να τα ξαναζωντανέψουμε όλα αυτά, με τον αξέχαστο Λάντο Μπουζάνκα (σε ρόλο Βαρουφάκη) και τον Τσίτσο σε (ρόλο Ευκλείδη). Βέβαια, κανείς απ’ αυτούς τους μεγάλους πρωταγωνιστές της παρωδιακής comedia buffa δεν μπορεί να ενσαρκώσει τα δικά μας τα … cartoons!

Όμως μιλάμε για εντελώς παρωδία, έτσι;

Ο Ευκλείδης δεν ήταν αυτός που πριν ενάμιση χρόνο είχε βγει κι είχε πει, πώς αν μειωνόταν το αφορολόγητο όριο από τις 9,5 χιλιάδες (που το είχε αφήσει ο Σαμαράς), θα παραιτούνταν ο ίδιος;

Το είπε! Αλλά δεν το εννοούσε, βέβαια…

Ο ΑΝΕΠΊΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

Σαν το γνωστό καλαμπούρι με το λαγό και την Τίγρη: Λέμε και καμιά… μακακία να περνάει η ώρα.

Του μείωσαν, λοιπόν, το αφορολόγητο από τις 9,5 χιλιάδες στις 8,6… (Για πρώτη δόση…) Αλλά δεν παραιτήθηκε ο… «ανεπίγνωστος»!

Κι ύστερα του ξαναβάζουν να υπογράψει, ότι θα μειώσουν το αφορολόγητο από τις 8,6 χιλιάδες (πλέον) στις 5,7 (από το 2020)! Κι έτσι θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος και όσοι βγάζουν 600 ευρώ το μήνα (μικτά πλέον).

Εκεί που επί Σαμαρά δεν πλήρωναν τίποτα όσοι έβγαζαν μέχρι 800 ευρώ το μήνα (καθαρά τότε).

Και τι έκανε ο… «ανεπίγνωστος»; Τίποτε! Γαργάρα…

Κι αυτός ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όμως, ανελέητος έτσι;

Θύμισε χθες στον Ευκλείδη, ότι το Νοέμβριο του 2014 το Eurogroup είχε αποφασίσει να βγει η Ελλάδα, χωρίς πρόσθετο μνημόνιο και χωρίς πρόσθετα μέτρα, με μόνη την «πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Ενώ τώρα, έχουν ήδη υπογράψει πρόσθετα βαριά μέτρα λιτότητας ως το 2020 (περικοπές συντάξεων και φόρους στους φτωχούς), μνημόνιο ως το 2022, υποχρέωση για πλεονάσματα ως το 2060 και με υποθηκευμένη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια…

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ Ο …ΑΝΕΠΊΓΝΩΣΤΟΣ;

Και τι του «απάντησε» ο Ευκλείδης;

  • Αν είναι έτσι, γιατί δεν βγήκατε τότε (στα τέλη του 2014);

Αναρωτιέσαι στ’ αλήθεια, Ευκλείδη;

Να σου πω, λοιπόν, γιατί δεν βγήκαμε τότε στις αγορές. Γιατί ρίξατε την κυβέρνηση! Γι’ αυτό…

Και γιατί εν όψει ανατροπής της κυβέρνησης (εξ αιτίας μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας), οι δανειστές δεν ήθελαν να κλείσουν με τους «προηγούμενους», και να τους δώσουν τα 7,2 δισεκατομμύρια της τελευταίας αξιολόγησης να πέσουν αμέσως μετά στα χέρια τα δικά σας, που θα… «σκίζατε τα μνημόνια».

Γι’ αυτό.

Κι ήλθατε μετά εσείς, και αντί να πείτε αμέσως (αυτό που είπατε αργότερα) – ε, μη δίνετε σημασία σε όσα λέγαμε, δεν τα εννοούσαμε – και να πάρετε την προηγούμενη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο (που σας είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου), εσείς προτιμήσατε να τα τινάξετε όλα στον αέρα και να τα διαπραγματευτείτε από την αρχή.

Κι αυτό στοίχισε στη χώρα 100 δισεκατομμύρια και capital controles μέχρι… να παγώσει η Κόλαση!

Κι έχεις το Τζανακόπουλο – φτυστός ο Κρίστοφερ Λή, από ταινίες του Κόμη Δράκουλα – να χαρακτηρίζει… «καταστροφική» εκείνη τη συμφωνία στα Σαμαρά-Βενιζέλου, στα τέλη του 2014!

Πανηγυρίζει ο Τζανακόπουλος, για τα 100 δισεκατομμύρια που μας κόστισαν! Αληθινή φιγούρα από ταινίες φρίκης…

Κι αυτά τα 100 δισεκατομμύρια, δεν σου τα λέω εγώ, Ευκλείδη, αγόρι μου. Οι ξένοι σου τα λένε κατάμουτρα! Οι δανειστές στο λένε…

Οι ίδιοι που σου λένε «μπράβο» και καμαρώνεις τώρα…

Σου λένε πως εκείνη η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» στοίχισε στην Ελλάδα 100 δισεκατομμύρια!

Ποτέ καμία κυβέρνηση τα τελευταία 45 χρόνια, δεν έκανε στη χώρα τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο λίγο χρόνο (μόλις 5 μήνες) όσο η δική σας!

Σου θύμισε λοιπόν ο Βενιζέλος, ότι τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε βγει από το μνημόνιο με πολύ καλύτερους όρους απ’ ό,τι – δεν μπορεί να βγει – τώρα…

Κι εσύ τον αποκάλεσες… «αποτυχημένο»!

ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο …ΑΝΕΠΊΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΟΝ …ΝΟΝΟ ΤΟΥ;

Κοίτα Ευκλείδη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι «παλιά καραβάνα», έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα, μπορεί κανείς να τον επικρίνει για πολλά, έχει κάνει και μερικές «πατάτες», πάντως αποτυχημένος ΔΕΝ είναι! Έτσι;

Το PSI που διαπραγματεύθηκε στις αρχές του 2012, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, με την απόλυτη στήριξη του Σαμαρά τότε, έκοψε από το Ελληνικό χρέος πάνω από 100 δισεκατομμύρια ονομαστικά (και μέχρι 170 δισεκατομμύρια σε όρους παρούσης αξίας)!

Αν υπάρχει η χώρα τώρα, σε αυτό το οφείλει.

Αν υπάρχετε εσείς σήμερα, σε αυτό το οφείλετε.

Τα λένε και οι δανειστές – οι ίδιοι που σου λένε «μπράβο» σήμερα…

Τότε κόπηκαν 100 δισεκατομμύρια χρέος και βάλε.

Εσείς δεν καταφέρατε ακόμα να κόψετε ούτε ένα…ευρουδάκι από το χρέος. Και βγάζεις γλώσσα, αγόρι μου;

Εσείς δεν καταφέρατε ακόμα να πάρετε τα Anfa’s και τα SMP’s (επιστροφές χρέους από τα υπερκέρδη των κεντρικών τραπεζών) που είχε εξασφαλίσειο Βενιζέλος, είχε ήδη αρχίσει να εισπράττει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τα «έκοψαν» από σας!

Τώρα σας τα υποσχέθηκαν κάποια στιγμή στο μέλλον, αν και εφ’ όσον…

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 2012 Ο ΑΝΕΠΊΓΝΩΣΤΟΣ;

Αλλά ακόμα δεν τα πήρατε! Οι «προηγούμενοι» τα είχαν εξασφαλίσει. Κι έχεις μούτρα και μιλάς, Ευκλείδη αγόρι μου;

Στις αρχές του 2012 στεκόσουν απέναντι από τη Βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος, μαζί με τους «Αγανακτισμένους» και κατήγγελλες το PSI του Βενιζέλου. Κι ύστερα έγινες υπουργός και βγάζεις Προϋπολογισμούς, στην εισηγητική έκθεση των οποίων χαρακτηρίζεται «σωτήριο» το PSI του 2012!

Κι εσύ το ψηφίζεις σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Κι έχεις μούτρα και μιλάς ακόμα, Ευκλείδη αγόρι μου;

Με τα ανελλήνιστα Ελληνικά σου και την τσιριχτή φωνούλα σου θυμίζεις ένα καρτούν επαναστάτη της πλάκας, που κατέληξε… «γιουσουφάκι» εκείνων που λίγο πριν έβριζε! Και μιλάς ακόμα;

Υπηρέτησες χωρίς πρόβλημα δύο «νούμερα»: Τον Βαρουφάκη και την Ζωή.

Ο ένας ήθελε να βγάλει IOU’s και να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους με «υποσχετικές».

Η άλλη ήθελε να καταργήσει με «διεθνή διάσκεψη» των… ξυπόλητων, το «απεχθές» και επονείδιστο χρέος! Εσύ τους υπηρέτησες τότε!

Ή δεν καταλάβαινες τι κάνατε τότε (στην κυβέρνηση όπου συμμετείχες κι εσύ) ή περίμενες να «καούν» οι άλλοι και να αναλάβεις εσύ (αφού μας χρεώνατε 100 δισεκατομμύρια).

Δηλαδή, είτε ήσουν εντελώς άσχετος είτε ήσουν εντελώς τυχοδιώκτης. Πιθανότερο ήσουν και τα δύο!

Κι έχεις τα μούτρα και μιλάς, ακόμα, Ευκλείδη αγόρι μου; Έχεις καβαλήσει και το καλάμι, έτσι; Αλλιώς δεν εξηγείται το «υφάκι» σου. Για κάνε flash back λιγάκι (μπας και σου φύγει το «υφάκι»).

ΤΟ FLASH BACK ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΕΠΊΓΝΩΣΤΟΣ

Πέρασαν κάμποσοι υπουργοί Οικονομικών τα τελευταία πολλά χρόνια, από τη θέση σου – πριν από σένα.

Δύο μόνο «διασώθηκαν»: Ο Στουρνάρας και ο Χαρδούβελης. Αυτοί που εσείς ελεηνολογούσατε.

Από τους υπόλοιπους, δεν διασώθηκε κανείς. Μερικοί στιγματίστηκαν και άδικα. Αλλά δεν διασώθηκε κανείς – και μάλιστα, χωρίς κανείς απ’ όλους αυτούς να έχει φορτωθεί τις δικές αμαρτίες.

Εσύ νομίζεις ότι θα διασωθείς; Ποιος θα σε σώσει, νομίζεις; Η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε;

Σώθηκες! Άσε που αυτοί έχουν τα δικά τους τώρα.

Μήπως ο Σούλτς ή ο Γιούνκερ; Καλά κρασιά…

Μήπως οι σύντροφοι σου; Ποιος; Ο Τσίπρας;

Ούτε εσύ το πιστεύεις αυτό. Άλλωστε κι αυτόν ποιος θα τον σώσει;

Μήπως οι παλαιότεροι σύντροφοί σου, ο Βαρουφάκης, η Ζωή και ο Λαφαζάνης; Βουντού σου κάνουν!

Μήπως οι δικοί σου, οι «53». Μάλλον αυτοί ψάχνουν πια για άλλον αρχηγό. Πιο ευτραφή, πιο «τσουπωτό».

Όταν θα φύγεις, Ευκλείδη μου, θα σε βρίζουν όλοι!

Θα σου φορτώσουν αυτά για τα οποία ευθύνεσαι, αλλά και εκείνα για τα οποία δεν ευθύνεσαι.

Αυτό είναι το μυστικό της Πολιτικής: Έχει τα πάνω της, έχει και τα κάτω της.

Οι αληθινοί πολιτικοί παράγουν έργο «στα πάνω» τους, ακούν τα μύρια όσα από κάτι καλικαντζάρους σαν και το λόγου σου, αλλά δικαιώνονται στα «κάτω τους». Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που τον βρίζεις, δικαιώνεται σήμερα. Ο Αντώνης Σαμαράς δικαιώνεται ακόμα περισσότερο.

Εσύ αυτή τη δικαίωση δεν θα τη δεις! Και τα περισσότερα δεν θα στα σούρουν οι αντίπαλοί σου. Οι δικοί σου θα στα σούρουν

Γιατί εσείς οι κομματικοί Αριστεροί είστε κατά κανόνα, πολύ μικρόψυχοι και εκδικητικοί άνθρωποι. Κάτι cartoon σαν κι εσένα τα τρώνε με τα μαλλιά…

Γι’ αυτό σε είπε ο Βενιζέλος «ανεπίγνωστο».

Μήπως και καταλάβεις τι σου έρχεται…

Αλλά δεν βαριέσαι. Χάνει τα λόγια του…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου