ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ …ΑΦΩΝΗ!

Μοίρασε το

Έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες αφότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγύριζε για την ‘’οριστική έξοδο από την κρίση’’. Προ ημερών ο κατ’ εξακολούθηση αυταπατώμενος πρωθυπουργός μας εκόμπασε ότι με το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα (6.937 εκατομ. ευρώ ή 3,9% επί του ΑΕΠ) που σημειώσαμε, ‘’αφήσαμε την Ευρώπη άφωνη’’. Το ωραίο είναι ότι ο ίδιος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επετίθετο λυσσωδώς κατά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διότι συμφωνούσε στην δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξεως του 4%), τα οποία αφαίμασσαν τον λαό και καταδίκαζαν την χώρα σε ύφεση …

Ας δούμε, όμως, διά ποίων μέσων κατέστη δυνατόν το συγκεκριμένο ‘’επίτευγμα’’. Κατ’ αρχάς παραμένουν ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ύψους 5 δις ευρώ περίπου. Καθυστερεί επί δύο και πλέον έτη η έγκριση και καταβολή συντάξεων και εφάπαξ σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχων. Μειώνονται οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων, παρά τα πανηγυρικά εγκαίνια ημιτελών αυτοκινητοδρόμων. Οι φορολογικοί συντελεστές διαφόρων κατηγοριών άμεσων και εμμέσων φόρων συνεχίζουν να αυξάνονται. Ταυτοχρόνως συνεχίζονται οι περικοπές των συντάξεων, παλαιών και νέων.

Από το σύνολο των 4.146.483 οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές την 31η Δεκεμβρίου 2016, είχαν μέχρι την ίδια ημερομηνία επιβληθεί κατασχέσεις επί ακινήτων και κινητών (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κλπ.) περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 839.056 οφειλετών, ακόμη και για οφειλές ύψους 500 ευρώ! Πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς αντιλήφθησαν την φερεγγυότητα των εξαγγελιών περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και κατανόησαν βαθύτερα τον ανθρωπισμό της για πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής δήλωσε προσφάτως ότι ‘’αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, δεν καταλαβαίνω την επιμονή των θεσμών να αλλάξει ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην επίτευξη των στόχων’’.

Οι κυβερνητικοί φωστήρες δεν αντιλαμβάνονται ότι το συγκεκριμένο μείγμα δεν είναι διατηρήσιμο. Δεν είναι δυνατόν τα λουκέτα στην αγορά να αυξάνονται, οι φόροι και οι εισφορές των επαγγελματιών να βρίσκονται σε επίπεδα 50%, 60% ή και 70% των εσόδων τους (!), οι άνεργοι να παραμένουν στο ύψος των 1.200.000, χιλιάδες νέοι επιστήμονες ετησίως να μεταναστεύουν, επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται στο εξωτερικό, το 36% του πληθυσμού να βρίσκεται σε καθεστώς φτώχειας και εμείς να πανηγυρίζουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο ίδιο διάστημα οι ήδη δρομολογημένες επενδύσεις καρκινοβατούν με διάφορα τεχνάσματα, νέες σημαντικές δεν εξαγγέλλονται, ενώ ολοένα περισσότερα στρώματα του πληθυσμού φτωχοποιούνται για να εξαρτώνται στην συνέχεια μέσω συσσιτίων και διαφόρων επιδομάτων από την ‘’θεία χάρη του κράτους’’. Το μόνο που αυξάνεται, πέραν των φόρων, είναι οι μονιμοποιούμενοι στο δημόσιο ημέτεροι. Η ευρισκόμενη στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης ΔΕΗ προσλαμβάνει 2.338 αρχαιολόγους, φύλακες κ.α. λόγω των (ενδεχόμενου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) ανασκαφών στις οποίες προβαίνει η άλλοτε κραταιά επιχείρηση. Εάν αυτή η ‘’πατέντα’’ γίνει γνωστή στο εξωτερικό, πραγματικά θα αφήσει την Ευρώπη άφωνη!

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου