Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ

Μοίρασε το

Χρειάστηκε μια διήμερη σύνοδος και μια μαραθώνια εξαντλητική συνάντηση κορυφής για να αλλάξει κάπως το κακό κλίμα που επικρατούσε για την Ελλάδα και την κυβέρνηση μέχρι την περασμένη Πέμπτη.

Αισθητά καλύτερη είναι πλέον η κατάσταση στις σχέσεις με τους εταίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το χάσμα γεφυρώθηκε πλήρως και οριστικά.

Έγιναν πάντως καθοριστικά βήματα σε θετική κατεύθυνση, που μείωσαν την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέρη και αποκλείστηκαν απευκταία σενάρια, όπως αυτό της αποβολής της χώρας μας από την ευρωζώνη, το οποίο επιχείρησαν να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα διάφοροι ακραίοι κύκλοι υπεράσπισης της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Το ποτήρι δε μπορεί παρά να είναι μισογεμάτο μετά τις τελευταίες εξελίξεις για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, απορρίφθηκε η λήψη νέων υφεσιακών μέτρων. Το περιβόητο mail Χαρδούβελη είναι και τυπικά παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα την ευθύνη της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει έχει αποκλειστικά η Ελλάδα.

Δεύτερον, δεν τίθεται θέμα 5ης αξιολόγησης ούτε υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Με άλλα λόγια, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που ορισμένοι ερμήνευσαν κατά το δοκούν και θέλησαν να διαστρεβλώσουν, αποσαφηνίζεται και ευελπιστούμε να μη χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τρίτον και σπουδαιότερο, διότι αφορά άμεσα την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, θα γίνει δυνατή η σταδιακή εκροή του 1,9 δις που δικαιούται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Εκταμίευση, που θα γίνει όμως βάση της αξιολόγησης του καταλόγου των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επανακαταθέσει η Αθήνα.
[quote text_size=”small”]

Σημαντικό κέρδος είναι εξάλλου οι εξαγγελίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη χορήγηση ποσού 2 δις ευρώ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ειδικότερα της ανεργίας.

[/quote]

Όλα είναι λοιπόν εφικτά με επιμονή και σχέδιο. Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν όντως μια επιλογή με πολλές παγίδες, τις οποίες ο πρωθυπουργός έδειξε πως ξέρει να αποφεύγει.

Μένει τώρα να αποδειχθεί στην πράξη και με ειλικρίνεια, επειδή ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, η βούληση να γίνουν επιτέλους πράξη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσημο, ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και αμετανόητοι ότι οι υπάρχουν εφαρμόσιμες και αποδοτικές πολιτικές εκτός μνημονίων, τα οποία άλλωστε μετά τις 25 Ιανουαρίου, έχουν «πεθάνει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου