2017 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Μοίρασε το

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα που επιζητούν λύση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της πατρίδας μας με τους δανειστές.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σε προτεραιότητα, όμως η καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτή που κρίνει το μέλλον της κάθε κυβέρνησης.

Το Κυπριακό είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υψηλή διπλωματία. Οι λαοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και σε καμία περίπτωση ο περήφανος λαός της Κύπρου δε θα δεχτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Τουρκία είναι σε αδύναμη θέση και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβληθεί ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και μετά από μερικά χρόνια, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο πρόσφορες για Ελλάδα και Κύπρο.

Η εκτόξευση μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις που προσελκύει η κάθε χώρα και τη καθιστά ελκυστική στα νέα κεφάλαια. Στη πατρίδα μας δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, τη δυναμική αυτή με αποτέλεσμα να καταγράφουμε απώλειες σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής τόνωσης και λιγότερο αυστηρών κυρώσεων για τις επιχειρήσεις από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τράμπ, θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Αμερικής και θα βάλει τέλος στη χαμηλή ανάπτυξη και στην πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται χρήματα από τα ομόλογα και να κατευθύνονται στις μετοχές.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για  σκληρό Βrexit στο οποίο η Αγγλία θα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά για να έχει τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα της, έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε πωλήσεις της στερλίνας και δημιουργεί αμφιβολίες για τη θέση του Λονδίνου ως ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά και ασφαλή κέντρα του κόσμου.

Τα κινήματα κατά του ευρώ προετοιμάζονται να κερδίσουν τις εκλογικές μάχες και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο θα κληθεί και η Γερμανία να επαναξιολογήσει αν μπορεί να σώσει το ευρώ.

Τα δεδομένα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά. Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να οδηγήσουν τους λαούς τους σε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει τελειώσει. Οι ηγεσίες είναι αδύναμες και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

Η Ευρώπη έχει μπροστά της ανηφόρα μεγάλη και οφείλει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Η Ελλάδα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις της και να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου