της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΑΛΙΟΥΣΗ
Ο Παύλος Γερουλάνος παραμένει στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη συμβολή του στην προεκλογική περίοδο, τον θεωρεί πέραν από συνεργάτη και φίλο κι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσει την αποπομπή του.
Παρ’ όλα αυτά δημοσιεύματα θέλουν τον υπουργό Πολιτισμού να μη στέκει καλά στη θέση του. Τι έχει συμβεί; Ο κ. Γερουλάνος έχει εγκλωβιστεί στη διαχείριση της ΕΡΤ και του ΕΟΤ δίνοντας τροφή σε λογής γκρίνιες και αρνητικά σχόλια. Η αλήθεια είναι πως ΕΡΤ παραμένει ακόμα ένα χάος, ενώ ο ΕΟΤ δεν έχει αναλάβει τις κατάλληλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, ή που θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Κάποιοι μάλιστα εντοπίζουν δυσχέρεια συνεργασίας με άλλους συναρμόδιους υπουργούς ή την υφυπουργό Άντζελα Γκερέκου.
Ευλόγως, υποψιάζεται κανείς πως το πρόσωπό του βρέθηκε άλλος ένας τρόπος να πληγεί ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ανάλογες γκρίνιες και αμφιβολίες διαπιστώνονται για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Με απλά λόγια, ο πρώην στενός πυρήνας των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου τείνει να παρουσιάζεται περίπου ως “προβληματικός” ή “ανεπαρκής” στην άσκηση υπουργικών καθηκόντων. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος – σε συνδυασμό με την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας – που αυξάνει το άγχος των συγκεκριμένων στελεχών που πασχίζουν να μη προδώσουν την εμπιστοσύνη που τούς έδειξε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, στην περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου, το άγχος φαίνεται να λειτούργησε ευεργετικά. Διαπιστώνοντας το όργιο σπατάλης στην ΕΡΤ, με αφορμή και τη Eurovision όπου εντοπίστηκαν λίστες με υπέρογκες αμοιβές γαλάζιων golden boys and girls… για εργασία πέντε έως έντεκα μηνών, ο κ. Γερουλάνος διέταξε διαχειριστικό έλεγχο νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζε. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τη διερεύνηση της σπατάλης και των υπέρογκων αμοιβών, όχι μόνο στην ΕΡΤ, αλλά στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Πρόκειται για έρευνα που υπό τις παρούσες συνθήκες προσλαμβάνει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς θα αποδείξει στην πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει οριστικά φρένο στην εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, αλλά και να αποκαταστήσει το κοινωνικό περί δικαίου αίσθημα στους απλούς πολίτες που σήμερα καλούνται να κάνουν θυσίες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.
Αν μάλιστα επιστραφούν τα λεφτά – όπως προβλέπει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας – όσων έλαβαν, αντισυνταγματικά, αμοιβές ανώτερες του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει άλλο ένα ισχυρό επιχείρημα για την πιστοποίηση της κοινωνικής δικαιοσύνης που χρειάζεται.