Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται «απέναντι» στην κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου. Προσοχή όμως! Εμφανίζεται. Γιατί από το να είναι κιόλας υπάρχει και διαφορά και απόσταση…

Επί της ουσίας η κυβέρνηση έκανε ό,τι την παρότρυνε προ δυο μηνών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πάρτε μέτρα» είχε πει τότε ο Αντώνης Σαμαράς. Κι η κυβέρνηση τα πήρε. Είναι οι δυο μήνες καθυστέρησης που τον ενόχλησαν; Θα μπορούσε. Αλλά όχι στο βαθμό που να κάνει στροφή 180ο και να βρεθεί «απέναντι».

Υποτίθεται ότι τον ενόχλησε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Προσοχή! Υποτίθεται. Διότι επί της ουσίας η Εξεταστική δεν στρέφεται εναντίον του Αντώνη Σαμαρά – που για χρόνια ήταν εκτός μηχανισμών λήψης αποφάσεων, χαμένος στην απομόνωση και την περισυλλογή του. Συνεπώς γιατί να ενοχληθεί τόσο που να βγει απέναντι. Πόσο μάλλον που όπως παραδέχθηκε προχθές, ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει κι ο Κώστας Καραμανλής κι ως εκ τούτου στο εξής, ο Σαμαράς δεν θα απολογείται για κανένα…

Άρα, τι συμβαίνει με τον Σαμαρά; Στηρίζει ή είναι απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου; Ευλόγως, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη. Ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή των …συμφραζομένων. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για το μείγμα των μέτρων που επιλέχθηκε. Η πρώτη δόση (του μείγματος) αφορά στη λήψη των επώδυνων μέτρων για να μαλακώσουν οι αγορές κι η χώρα να καταφέρει να δανειστεί χαμηλοτόκως και να περάσει τον κάβο της χρεωκοπίας. Η δεύτερη δόση (του μείγματος) οφείλει να αφορά και στη λήψη αναπτυξιακών μέτρων. Διαφορετικά, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς παραγωγή νέου πλούτου, σε λίγο διάστημα θα βρεθούμε ξανά στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.

Συνεπώς, υποψιάζεται κανείς πως ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να εμφανίζεται προπορευόμενος. Μιλά τώρα για αυτό που θα εξαγγείλει λίγο αργότερα η κυβέρνηση. Έχει την πολυτέλεια να το πράξει. Ως αντιπολίτευση έχει άλλο ρυθμό και πάντως δεν διαχειρίζεται τα καθημερινά που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, χρόνο κι ενέργεια. Και θα έχει κι αργότερα την πολυτέλεια να ισχυριστεί ότι «δικαιώθηκε». Ότι συνέστησε στην κυβέρνηση να πάρει επώδυνα μέτρα και τα πήρε, ότι συνέστησε να συμπληρωθεί το μείγμα με αναπτυξιακά μέτρα κι η κυβέρνηση το συμπλήρωσε.

Άρα λοιπόν που είναι το πρόβλημα; Επί της ουσίας πουθενά. Ο Αντώνης Σαμαράς παίζει όπως πρέπει και οφείλει το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς φωνές, χωρίς ακρότητες. Αλλά και χωρίς να δείχνει ότι συναινεί διότι κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι πολιτικά αποδοτικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου