ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΘΥΣΙΕΣ ΚΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση στη μάχη που δίνει για να ξεφύγει απ’ την χρεοκοπία, είναι η δυσπιστία των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Καλώς ή κακώς, η χώρα κι οι πολίτες της αντιμετωπίζονται το λιγότερο ως “ψεύτες” κι η καχυποψία για όσα προτείνει και δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι έκδηλη παντού. Προφανώς, σε αυτό κατατείνει και το πρόσφατο δημοσίευμα που ανέσυραν οι Φ.Τ. περί δήθεν “μαγειρέματος” των στοιχείων για να εισέλθει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα λέει ο πάνσοφος λαός. Πλην όμως τελευταία, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες υιοθετούν την αντίληψη πως το μάτι δεν πρέπει να βγει ό,τι κι αν γίνει… Είναι κι αυτό μια άποψη, βεβαίως, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον τρόπο πως λειτουργεί η χώρα στο σύνολό της. Από τους κυβερνώντες μέχρι τους απλούς πολίτες – φορολογούμενους.

Το ενθαρρυντικό κι ελπιδοφόρο, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι πως πλέον οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αλλάξουν για να μη βουλιάξουν. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως κάτι πρέπει να γίνει, ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα που δεν τιμά ούτε την ιστορία μας, ούτε τον πολιτισμό μας. Για αυτό και εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν για άλλη μια φορά “θυσίες” να δεχθούν “επώδυνα” μέτρα και να “βάλουν πλάτη” για να σωθεί η χώρα.

Όλα αυτά υπό μια προϋπόθεση: Ότι πλάτη θα βάλουν όλοι ανεξαιρέτως κι ότι δεν θα υπάρξουν και πάλι οι επιτήδειοι που θα υφαρπάξουν για λογαριασμό τους το μέρισμα των θυσιών των πολλών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κοινωνική έκρηξη θα είναι άμεση και ανεξέλεγκτη και τα “Δεκεμβριανά” του 2009 θα φαντάζουν με υγιεινό περίπατο κάποιων γραφικών και περιθωριακών.

Ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για την ώρα, είναι οι “καλές προθέσεις” που φαίνεται πως έχει ο Γιώργος Παπανδρέου και η μεγάλη προσπάθεια που αποδεδειγμένα καταβάλει μαζί με τους συνεργάτες του. Αν υπήρχε ή υπάρξει η υποψία πως πρωθυπουργός και κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ή ικανοποίησης προσωπικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων τότε η κατάσταση θα είχε εκτροχιαστεί ή θα εκτροχιαζόταν άμεσα.

Όσο όμως πρωθυπουργός και κυβέρνηση δίνουν τη μάχη σε ένα εξαιρετικό αντίξοο διεθνές περιβάλλον, οι Έλληνες πολίτες διαισθάνονται κι εκείνοι το μέγεθος των ευθυνών τους.

Το σκίτσο είναι του Χρήστου Τολιάδη απ’ το ΔΙΑΔΙΧΤΥ

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου