ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Υπάρχει δεύτερο “γκουβέρνο” στην χώρα; Το ερώτημα τέθηκε λίγο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Μια κατά τα άλλα συνήθη και εθιμοτυπική τελετή απ’ την οποία παραδόξως απουσίαζε ο Χρήστος Παπουτσής.

Τι κι αν για το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος κι ένθερμος υποστηρικτή του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν βρήκε θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος βρήκε το νέο του ρόλο απ’ τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην περίπτωση του, η άποψη πως είναι ο πρωταγωνιστής που αναδεικνύει το ρόλο κι όχι ο ρόλος τον πρωταγωνιστή, επιβεβαιώθηκε.

Με μακρά εμπειρία στο πολιτικό παρασκήνιο και μεγάλη γνώση της εσωκομματικής γεωγραφίας, ο Χρήστος Παπουτσής δεν άργησε να ξεδιπλώσει τις δεξιότητές του. Όχι μόνο με αγορεύσεις υπεράσπισης, αλλά κυρίως κριτικής του κυβερνητικού έργου. Γύρω του συσπειρώθηκε μια πλειάδα εξίσου έμπειρων στελεχών που ομοίως δεν βρήκαν θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Οι …ρόλοι μοιράστηκαν και τα …έργα άρχισαν να ανεβαίνουν σε κάθε συνεδρίαση των τομέων κοινοβουλευτικών ελέγχου (ΚΤΕ).

Όσοι είχαν την τύχη ή το προνόμιο να παρακολουθήσουν ορισμένες εξ αυτές απόλαυσαν σκηνές απείρου κάλλους με τους νέους και άβγαλτους υπουργούς να λογοδοτούν ενώπιον μπαρουτοκαπνισμένων κοινοβουλευτικών που δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Εικάζεται πως ενορχηστρωτής όλων αυτών των απολαυστικών σκηνών ήταν ο Χρήστος Παπουτσής.

Άλλωστε κι ο ίδιος κάθε φορά που του δόθηκε η ευκαιρία έδωσε και τον τόνο και το (καλό) παράδειγμα. Κι όπως φάνηκε εξ αρχής με τις αστοχίες ορισμένων άπειρων υπουργών τέτοιες ευκαιρίες υπήρξαν και θα υπάρξουν περισσότερες στο μέλλον.

Το ερώτημα είναι αν ο Χρήστος Παπουτσής και το …επιτελείο του θα συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς. Μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να τον εντάξει στο άτυπο όργανο του “πρωινού καφέ” όπου χαράζεται η κυβερνητική “γραμμή” και η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, πολλοί πίστεψαν πως ο ρυθμός θα βραδύνει και πως σκηνές του έργου όπως αυτή που διαδραματίστηκε την Τρίτη με τον Χρήστο Παπουτσή να κατακεραυνώνει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δε θα προβάλλονταν.

Ο “Γραμματέας” έσπευσε εγκαίρως να τους διαψεύσει. Με την επανένταξή του στον στενό πυρήνα του “προεδρικού συστήματος” εξουσίας ο Γιώργος Παπανδρέου φάνηκε να μην επιδιώκει να εξαργυρώσει τη σιωπή ή ανοχή του, αλλά αντιθέτως να ενισχύσει αντίρροπες δυνάμεις – αναγκαίες για την ισορροπία του ευρύτερου συστήματος.

Κάπως έτσι διαφαίνεται κι η απάντηση στην αρχική απορία. Κι αν δεν πρόκειται για δεύτερο “γκουβέρνο” πρόκειται σίγουρα για ένα είδος αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλό θα είναι να βρίσκεται εντός κι όχι εκτός των τειχών του κόμματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου